Hogyan válasszunk megfelelő állateledelt kedvencünknek?

Háziállatot tartani nemcsak óriási öröm, de nagy felelősség is, nehéz feladat. Szeretnénk ezt megkönnyíteni, ezért prémium minőségű eledeleket válogattunk kínálatunkba, amik között szakértővel igyekszünk segíteni, hogy mindenki megtalálja a kutyája vagy macskája számára legmegfelelőbbet.

SZAKÉRTŐNK:

Brútusz Állatorvosi Rendelő

Hábor Krisztián állatorvos

Brútusz Állatorvosi Rendelő,
Bumbivet Kft, 1116 Bp., Fegyvernek u 10.

2005-ben diplomázott a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi karán, majd egy nagy forgalmú budai állatorvosi rendelőben kezdett dolgozni, ahol rengeteget tanult: a belgyógyászati munka mellett eleinte labordiagnosztikával is foglalkozott, majd a sebészeti munkákban is nagy tapasztalatot szerzett. 2009-ben saját rendelőt nyitott Brútusz Állatorvosi Rendelő néven, ahol ma is praktizál.

Arról, hogy mire érdemes figyelni a megfelelő állateledelek kiválasztásához, így nyilatkozott:

Háziállatot tartani nagy felelősséggel jár, hiszen neki nincs lehetősége kiválasztani a számára megfelelő táplálékot. A mi feladatunk, hogy olyan eledelt adjunk kedvencünknek, melyre méretéből, fajtájából, aktivitási szintjéből, és életviteléből adódóan szüksége van. Mind a kutya, mind a macska esetében számolnunk kell a fajtabeli különbségekből adódó egyedi igényekkel. Mielőtt kiválasztjuk a megfelelő eledelt, el kell döntenünk, hogy milyen életmód lesz jellemző kedvencünkre. Egy kertben, udvaron tartott kutyára más külső körülmények hatnak, mint egy lakásban tartott ebre, így természetesen más etetési igényei is lesznek. Ugyanez vonatkozik az aktivitási szintre: egy olyan állat, mely versenyekre jár, többet mozog, futkározik, magasabb energiatartalmú eledelt igényel lakásban tartott, kevésbé aktív fajtársainál.

Sok esetben az olcsóbb tápok kevésbé jó minőségűek, de a drágák sem minden esetben megfelelőek kedvencünk számára. A minőség mellett oda kell figyelnünk a tápszemek méretére, állagára, és persze nem utolsó szempont, hogy kedvencünk ízlésének megfelelő tápot válasszunk.

A macska magasabb fehérjeigényű állat a kutyánál, ezért nekik a kutyatáp semmiképp sem javasolt. Általában maguktól kevesebbet isznak a kutyáknál, ezért számukra megfelelőbb lehet a konzerv vagy alutasakos táp, melyek nedvességtartalma segítheti a megfelelő folyadékbevitelt. Lehet persze száraztápot is adni nekik, ám ekkor fontos ügyelnünk arra is, hogy mindig legyen elegendő mennyiségű folyadék is az eledel mellett.

Akár kutyánk van, akár macskánk, fontos még, hogy figyeljünk arra, ne tartsunk elöl sokáig tápot. A konzerv táp hamar megromolhat, főleg melegben, a száraz viszont megszikkadhat, megavasodhat. Ilyenkor gyomorrontás, akár súlyos bélgyulladás is kialakulhat.”

Találja meg Ön is a megfelelő eledelt kedvencének! Gondolja végig az állatorvos fenti tanácsait, és kattintson a megfelelő kategóriára részletes tanácsokért és a legkiválóbb eledelekért: