Hogyan válasszuk digitális fényképezőgépet

A választási folyamat elején, ahhoz, hogy a megfelelő digitális fényképezőgépet birtokolhassuk, szükségünk van néhány kérdés megválaszolására, mely válaszok segítenek a döntésben és megkönnyítik az ideális készülék kiválasztását.

  1. Mennyi pénzt vagyok hajlandó költeni digitális fényképezőgépre?
  2. Milyen célból vásárolok digitális fényképezőgépet?
  3. Milyen igényeim vannak az elkészült képekkel kapcsolatosan? (normál családi használat, vagy professzionális felhasználás)?
  4. Milyen legyen maga a készülék kinézete (érdekes design, kis méret, stb.)?

Mindenkinek van egy előre meghatározott maximális pénzösszege amelyen digitális fényképezőgépet vásárolna. Ha úgy dönt, hogy digitális fényképezőgépet ár alapján választ, a lehetőségek száma csökken, így könnyebb lesz kiválasztani az Ön számára ideális fényképezőgépet.

Tapasztalatlannak érzi magát de szeretne fél-amatőr vagy amatőr képeket készíteni? Kezdőként meghatározhatja mi a legmegfelelőbb az Ön számára, csak válaszoljon a második és harmadik kérdésre, valamint olvasson tovább!

A fényképezőgépek fajtái

Kompakt fényképezőgépek

A kompakt digitális fényképezőgépek esetében az általános fotózás kerül előtérbe (ünnepnapok, ünnepségek, családi fotók), valamint ezek a készülékek tökéletesen megfelelnek az alapkövetelményeknek, úgy mint az egyszerű működtethetőség és az automatikus programok.

Ezen fényképezőgépek egyszerűen kezelhetőek és sok automatizált programmal vannak ellátva – a pontos időbeállításától kezdve az érzékenységen keresztül az egyéb szükséges beállításokig – a lehető legjobb kép elérése érdekében.

Stabil optikai zoom tartománnyal rendelkeznek (3×-5×) miközben kis méretűek, ezáltal praktikusak minden felhasználónak, akik minőségi fényképeket szeretnének készíteni anélkül, hogy időt töltenének a szerkezet beállításával.

Ultrazoom fényképezőgépek

Ez a fajta fényképezőgép megfelelő választás lehet igényesebb fényképészek számára, akik szeretnék kreativitásukat kiélni, álmaik fotóját elkészíteni, vagy csak élvezik a manuális beállítások által biztosított szabadságot, valamint szeretnek fényképekkel kísérletezni.

Az Ultrazoom fényképezőgépektől felfelé már nagyon jól felszerelt készülékekre számíthatunk, legtöbb esetben digitális keresővel. Optikai zoom tartomány 10× és a feletti. Erőteljes kép-stabilizátor, magas minőségű zoom, tűéles kép készítése: ezek szinte alapvetőek az Ultrazoom fényképezőgépek esetében.

Digitális fényképezőgépek

A digitális fényképezőgépek könnyedén feloszthatóak profi és haladó amatőr kategóriára. Olyan felhasználók választanak innen eszközt, akik különböző eseményeket, sportmeccseket, koncerteket fotóznak és igényt támasztanak magas színvonalú fényképek iránt.

A digitális fényképezőgépek tipikus jellemzői közé tartozik, hogy cserélhető objektívekkel, valamint különböző – széles skálájú – fedőkkel rendelkeznek, kiegészítő vaku szerelhető rájuk, szűrők használata és napellenző alkalmazása is lehetséges az objektíven, nem is beszélve a sok egyéb kiegészítőről.

Az objektív nagy hatással van a rögzített képek minőségére, ezért fontos kiemelt figyelmet fordítani vásárlás során, hogy megbizonyosodjunk az objektív magas minőségéről.

Vásároljon tükörreflexes digitális fényképezőgépet, ha már volt valamilyen kompakt vagy bridge fényképezőgépe, de már érezte a korlátait. A tükörreflexes fényképezőgép akkor is jó választás lehet, ha a gép ára és mérete nem lényeges szempont, de a legtöbbet szeretné kihozni a fotótémáiból. Lehetősége van objektívvel és objektív nélkül is vásárolni ilyen típusú fényképezőgépet.

Hogyan válasszuk digitális fényképezőgépet

A fényképezőgép fontos paraméterei

Az érzékelő, avagy a digitális szenzor (blende)

A fényképezőgép fontos része a digitális szenzor (Azt mutatja meg, hogy az adott eszközben hány darab fényérzékelő elem található.). Ez minden fényképezőgép esetében pixel számban jelenik meg. Az 1 egység a megapixel (Mpix, Mpx), ami 1.000.000 pixel-t jelent, ami azt jelenti hány képpontból áll egy fotó.

Egy egyszerű egyenlet megapixel tekintetében: minél több a megapixel, annál jobb lesz a minősége a kapott fényképnek.

Cosey feltételek szerint Mpix alapján napjainkban minden fényképezőgép eleget tesz a jó minőségű fényképek készítéséhez.

Az érzékenység

Az érzékenység mérése ISO egységekben történik. Minden ISO érték megduplázódása, fele az expozícióhoz szükséges fénymennyiségnek.

Az alapvető érzékenység önmagában ISO 100, 200 és 400. Ezek közé tartozik például a fotózás egy napsütéses napon szokásos használatnak megfelelően, magasabb kijelölésnél, úgy mint este, valamint a gyenge fényviszonyok mellett történő exponálás (éjszakai, stb.).

A nagyobb érzékenység ISO 800 felett van (alkalmas gyenge és kedvezőtlen fényviszonyok mellett).

Egy egyszerű egyenlet az érzékenységre:

  • Minél magasabb az érzékenység, annál kevesebb idő szükséges a megfelelő expozícióhoz.
  • Minél magasabb ISO beállításokat alkalmazunk, annál jobban lesz zajos a kép, mivel a véletlenszerűen előálló zavaró jeleket (zajokat) is felerősíti, ami a kész képen szemcsézettség, elmosódottság formájában jelentkezik.

A legjobb, ha széles skálával rendelkező digitális fényképezőgépet választunk, mert lehetővé teszi számunkra, hogy változatos körülmények között is fotózhassunk.

Energiaellátási módok

  • AA elem
  • Li-ion akkumulátorok

Nehéz megmondani, hogy mi a jobb, vagy kényelmesebb. Talán csak a gazdasági szempont – AA akkumulátor töltőt általában nem adnak a fényképezőgéphez, így külön kell megvásárolni azt. Ezzel szemben a Li-ion akkumulátor alaptartozék.

Hogyan válasszuk digitális fényképezőgépet

A fényképezőgép paraméterei és funkciói

Auto (Automatikus)

A legegyszerűbb fotózási mód az éles, tiszta képekért. Ez a mód a legmegfelelőbb az általános fényképezéshez. Mindent egy gombbal állítunk be, amire csak szükségünk van. Csak kapcsolja be a készüléket és tartsa az ujját a „ravaszon”. Mással nem is kell törődnie.

A képstabilizátor

A képstabilizátor a kéz remegésének vagy a fényképezőgép bemozdulásának szűrésére szolgál. Feladata, hogy stabilizálja a képet, hogy az ne legyen homályos. A képstabilizátor több módon is beépítésre kerülhet.

Az objektívbe épített

Az objektívbe épített szenzor érzékeli a fényképezőgép megrezdülését az exponálás közben. A stabilizátor elektronikus rendszere egy lencsetagot mozgat. Ezzel bizonyos határok között elérhető, hogy az objektív által kirajzolt kép ne mozduljon el.

Be lehet állítani, hogy a stabilizáció csak a vízszintes, csak a függőleges mozgásokra vonatkozzon, vagy mindkét irányban érvényesüljön.

A vázba épített

Mozgásérzékelő elve alapján működik, tehát ugyanaz a hatása, mint az objektívbe épített szenzornál, annyi különbséggel, hogy az eredmény nem látható a keresőben, vagy a kijelzőn, csak a kész képen.

Digitális képstabilizátor

Alapvetően ez csak az érzékelő érzékenységét növeli azzal, hogy lerövidíti a fényképezőgép expozíciós idejét. Ez a fajta stabilizáció azonban a képminőség nemkívánatos csökkenését eredményezi.

Kettős képstabilizátor

A rendszer a kettő kombinációja, azaz optikai és digitális képstabilizátor együtt.

Fehéregyensúly Feladata, hogy befolyásolja a fotók színvisszaadását, különösen a fehér színét, mert a különböző fényforrások eltérő színhőmérsékletűek. Ezért a fényképezőgépeknél szinte mindig lehetőségünk van, hogy aktiváljuk az automatikus fehéregyensúlyt. Egyes fényképezőgépek lehetővé teszik, hogy manuálisan állítsuk be a fehéregyensúlyt.

Arcfelismerés Az arcfelismerő nagyon fontos és hasznos funkció, annak köszönhetően, hogy az emberi arcok fontos részét képezik a fényképeknek. Közvetlenül az LCD kijelzőn megjelenik fókusz és a keret az arc körül. A készülék automatikusan ehhez igazítja a beállításokat, így az optimális eredmény elég fényes és különösen éles lesz.

Sorozatfelvétel Olyan üzemmód, amellyel az exponáló gomb folyamatos nyomva tartása mellett egymás után több felvétel készül, azaz gyors egymásutánban a fényképek sorozata.

Hagyományos fényképezőgépek általában kb. 2 képkockát tud kezelni másodpercenként. Nem túl drága gépek mintegy 3 képkocka/másodperc kezelésére képesek. Nagyobb teljesítményű kamerák akár az 5 képkocka/másodperc teljesítményt is elérhetik.

A professzionális fényképezőgépek vagy kamerák, amelyek riporterek és újságírók, stb. számára készültek képesek akár 8-10 képkocka másodpercenkénti teljes minőségű kép rögzítésére is.

Színes szűrők

Szinte minden fényképezőgépnél rendelkezésre áll, hogy fényképeket készítsünk fekete-fehér vagy szépia szűrők segítségével. Utóbbi nagyon népszerű (utánozza a régi fényképeket jellegzetes sárga árnyalatával).

Vörösszem-hatás csökkentés

Ez egy szoftver funkció, amely két szomszédos piros színű terület keres, majd ez kitölti a környezetnek (pupilla) megfelelő színnel.

Makró Ez egy fényképezési mód, ahol nagyon közeli tárgyra lehet fókuszálni. A legkisebb fókuszálható távolság fényképezőgépenként eltérő lehet.

Az üzemmód segítségével közképet készíthetünk bármi miniatűrről (virágok, növények, rovarok, ékszerek, homok, kő, stb.).

Zoom tartomány

Alapértelmezetten minden kamera 3-szoros optikai zoommal rendelkezik, célja, hogy rögzítse az aktuális eseményeket és helyzeteket. Jelenleg vannak kamerák, amelyek akár 30-szoros optikai zoommal rendelkeznek.

Ha a fényképezőgépünk több mint háromszoros zoommal rendelkezik képesek vagyunk lefotózni a teljes terjedelemben, amit szeretnénk, annak ellenére, hogy távoli objektumokat kapunk lencsevégre.

3-szoros zoomnál nagyobbal fotózni igen nehéz jó fényviszonyok esetén is, mert gyakran lesz homályos a kép, ezért optikai vagy kettős képstabilizátor használata javasolt.

Anyag és élettartam

Fém-vagy műanyag fényképezőgépet válasszunk?

Tévhit, hogy különbségek vannak az ellenállás tekintetében. Ez valójában csak egy feltevés, a fémből készült fényképezőgépek egyáltalán nem rugalmasak.

A fémből készült fényképezőgépek intelligensebbek, mint műanyag társaik, ezért drágábbak. A legtöbb fényképezőgép – ha nincs külön megjelölve, hogy kültéri használatra – nagyon érzékeny. A környezeti hatásokat igen rosszul viselik úgy mint rázkódás, hőmérséklet vagy páratartalom változás, stb.

Ha szeretné, hogy fényképezőgépe lépést tartson aktív életével és olyan ellenálló legyen, mint Ön, olyan fényképezőgépet válasszon amely kültéri használatra és erős igénybevételre javasolt. Minden fényképezőgépen jelölve van (írásban), így Ön pontosan tudja, hogy milyen és mennyire extrém körülmények között használható a készülék károsodás nélkül.