Házimozi rendszer, Soundbar vagy Soundplate?

Házimozi rendszer

A mai televíziók már prémium minőséget képviselnek hangzás tekintetében is, azonban egy házimozi rendszer hangzásával egyikük sem ér fel. Többféle csatornás rendszer létezik, a 2.1-es hangprojektoroktól kezdődően egészen a 9.1-es házimozi rendszerekig. A legtöbb házimozihoz tartozó lejátszó már rendelkezik SMART funkcióval is, így a nem SMART TV-vel is tudunk böngészni a neten, videókat nézni a YouTube-on, valamint egyéb online tartalmakat elérni.

Hangprojektor/Soundbar

Tökéletes megoldás azok számára, akik egy egyszerű és letisztisztult kiegészítőt szeretnének a TV mellé, vagy egyszerűen nem lehetséges oszlop hangfalat, illetve mélynyomót elhelyezni a szobában. Kompakt méretük ellenére különlegesen jó hangzásélményt biztosítanak, és nem utolsó sorban a dizájn miatt remekül mutat a televízió mellett.

Soundboard/Soundplate

2013-ban jelentek meg az első soundboardoknak nevezett eszközök, amelyek egy teljesen új termékcsaládot alkotnak az otthoni audioeszközök világában. Hangprojektorok mellett ezek is elsősorban tevelíziós kiegészítő termékek, azonban más eszközökhöz is párosíthatóak, akár vezeték nélkül. Általánosságban véve elmondható, hogy a mély hangokat tekintve átmenetet képez a Soundbar és a Házimozi rendszer között.


Mire figyeljünk?

Teljesítmény

Teljesítmény tekintetében természetesen a Házimozi rendszer viszi a prímet, nem ritka az 1 400 Watt körüli teljesítmény sem. Az átmenetet szintén a Soundplate képezi, a maga 200-300 Wattos teljesítményével. Míg egy Soundbar 100-150 Wattot képes produkálni.

Csatornák száma

A hagyományos 5.1 csatornás házimozi rendszer 4 álló hangsugárzója kiegészül egy-egy felfelé sugárzó, 3D prizmát tartalmazó hangszóróval, amely a tér minden irányába szétszórja a hangot, ezzel a megoldással 9.1-es hangzást megalkotva. A Soundbar és a Soundplate esetében a térhatást különböző algoritmusú, Digital Surround Processzorokkal állítják elő. Ezeknek a mozaikszavaknak a rövidítése a DSP. Az egyszerűbb darabok 2.1-es kivitelűek, de létezik 4.1-es változat is.

Lejátszó típusa

A DVD technológia kihalóban van, helyét a Blu-ray vette át. A Blu-ray lemezek jóval nagyobb adatmennyiséget képesek tárolni, így teret adva a nagyobb felbontású tartalmak terjedésének. Minden HD, vagy UHD tartalmat Blu-ray lemezre rögzítenek. Választás előtt érdemes megfontolni azt is, hogy legyen-e SMART funkcióval ellátott az adott lejátszó.

Támogatott formátumok

Némelyik Blu-ray lejátszó felismeri a DVD lemezeket is, azonban ez fordítva nem igaz. Érdemes tájékózodni vásárlás előtt, hogy az adott lejátszó milyen formátumokat támogat, pl.: DivX, MKV, AVCHD, M4V, 3GP, MP4.


Házimozi rendszer