Hogyan válasszunk iskolatáskát?

Az első iskolatáska megvásárlása fontos mérföldkő egy gyermek életében. Válasszunk hát olyat, ami amellett, hogy tetszik is tulajdonosának, az egészségét sem károsítja.

Táskák az óvodába

Már az óvoda idejére is beszerezhetsz egy hátizsákot gyerkőcnek, amiben kedvenc játékait és a vizes palackját tarthatja. Jól gondold meg, hogy mit raktok majd a táskába! Összességében a hátizsák és tartalma a gyermek súlyának maximum 10%-át teheti ki, ami nincs 2 kg. A kisgyerek gerince rohamosan fejlődik óvodáskorában, ezért válassz olyan hátizsákot, ami anatómiailag kialakított hátrésszel és állítható vállpánttal rendelkezik.

Annak érdekében, hogy gyerkőc hordja a hátizsákot, kezeljétek azt játékként. Ennek köszönhetően majd megtanul vigyázni rá és nem fogja elfelejteni sem. Óvodás korban használj ki minden lehetőséget a gyerek képességeinek fejlesztésére. A táska esetében ez lehet a finommotorika fejlesztése a cipzáraknak, gomboknak vagy tépőzáraknak köszönhetően.

Még a legkisebbek hátizsákjának is legyen párnázott háta és vállpántja. Ne hagyd, hogy bármi nehezet cipeljenek, ami visszatartja őket.

A kisgyerekek körében a legnépszerűbbek a plüssfigura alakú táskák. Ha azonban a gyerek megkérdezése nélkül vásárolsz táskát, akkor válassz inkább mosható anyagút. Plüss hátizsák esetén készülj fel arra, hogy gyakran kell majd mosnod, hiszen könnyen porosodik.

Az iskolatáska hat az első benyomásra

Néhány gyerek jobban élvezi, hogy lehet iskolatáskája, mint magát az iskolát. Végre saját helyet kapnak a ceruzáik, füzetjeik és a tízórai.

Rajtad áll, hogy elsőre iskolatáskát vagy hátizsákot választasz. Az iskolatáskának masszívabb és egyszerűbb kialakítása van, ezért alkalmas a szétszórt iskolások számára is. A hátizsák ettől eltérően jobban illeszkedik viselőjéhez és kevésbé akadályozza a mozgásban.

Hátizsák választásakor főleg a designjára koncentrálj. A gyerekek gerince 6-7 éves korukban még fejlődésben van, ezért győződj meg arról, hogy a hátizsák minden egészségügyi követelménynek megfelel.

Győződj meg arról is, hogy az iskolatáska nem terheli a gyerek hátát szükségtelenül azzal, hogy 1-1,5 kg-nál nagyobb súlyt jelent. Összességében a gyerekek nem hordhatják a súlyuk több, mint 15%-át a hátukon, így ehhez kell igazítani a szükséges iskolai felszereléseket.

A felsősök örülnek majd a sok zsebnek

A felső tagozat elkezdése olyan, mintha először menne iskolába az ember, ezért új táskát szeretne. Állj ellen a kísértésnek, hogy divatos válltáskát vegyél, maradj a szilárd hátú hátitáskánál. A válltáska aránytalanul csak a test egyik oldalát terheli meg, ami a gerinc oldal irányú ferdüléséhez vezet.

Az idősebb gyerekek számára az iskola főleg a szünetekről szól, ezért válassz sokzsebes táskát, amibe minden értékük belefér. A nagyobbak általában már nem ragaszkodnak a mesefigurákhoz, így jobban tetszik nekik, ha iskolatáskájuk a kedvenc színükben pompázik, vagy vicces motívumokat ábrázol.

Azonban ha a gyereknek egy kis bátorításra lenne szüksége, mielőtt iskolába megy, akkor nincs jobb választás egy Superman vagy Supergirl táskánál.

A középiskolások értékelni fogják a sok helyet és az egyediséget

A középiskolába való átmenettel sok minden megváltozik. Jóval több órájuk van és sokan kollégiumba költöznek. Az iskolatáskának nagy hellyel kell rendelkeznie, hogy a tankönyveken kívül akár egy egész napi ételadag, vagy a sportfelszerelés is elférjen benne.

A középiskolások kedvelik a városi hátizsákokat egyedi design-nal, a sporttáskákat, vagy a válltáskákat. A mindennapos kézitáska használat ártalmas lehet- szükségtelenül túlterheli a nyaki csigolyákat, amik a padban való üléstől amúgy is elfáradnak, és ez fejfájást vagy migrént okozhat.

Hagyd, hogy olyan táskát válasszon tinédzser gyermeked, ami a legjobban kifejezi a saját stílusát, egyéniségét. A te szereped főleg a márka kiválasztásában lesz. Ajánlhatod neki például a kultikus Vans vagy DC hátizsákokat.

Tartson ki sokáig az új hátizsák

Vasárnaponként megtalálod a pénteki uzsonna maradékot a táska alján? Itt van néhány tipp, hogy hogyan tisztítsd ki a hátizsákot:

  • Tedd a hátizsákot langyos vízbe, majd tisztítsd meg egy puha ronggyal és folyékony mosószerrel. Jól öblítsd le és hagyd megszáradni.
  • A romlott étel szagát, ami a tisztítás után is megmarad, eltüntetheted, ha beszórod a helyét szódabikarbónával és úgy hagyod éjszakára. Rázd ki a táskát és porszívózd ki a maradék szódabikarbónát.
  • Az izzadt pántokat a legcélszerűbb langyos ecetes vízzel tisztítani.