A kávéfogyasztás az egyik legelterjedtebb napi rituálé, a világ jelentős részén bevett szokás. Ha instant kávéból szeretnénk valódi eszpresszót főzni, számos módszer közül választhatunk. A kávéfőzőgépek kínálata igen széles a piacon, és a megfelelő kávéfőző kiválasztása előtt el kell döntenünk, hogy a készülékek által kínált lehetőségek közül melyikre van szükségünk.

A karos kávéfőzőtől az egy gombnyomással működő teljesen automata kávéfőzőgépekig terjed a kínálat. Bizonytalan, hogy milyen kávéfőzőgépet válasszon?

Eszpresszó vagy klasszikus kávé?

A kétféle kávé közti különbség az elkészítés módjából ered. Az eszpresszó kávéfőzés során kb. 30 ml vizet 9 – 15 bar nyomáson 90 °C fokra kell forralni fél percig. Az eredmény illatos és ízletes kiváló minőségű kávéital.

A kétféle kávé közti különbség az elkészítés módjából ered. Az eszpresszó kávéfőzés során kb. 30 ml vizet 9 – 15 bar nyomáson 90 °C fokra kell forralni fél percig. Az eredmény illatos és ízletes kiváló minőségű kávéital.

Ezzel szemben a filteres kávéfőzés során a víz normál nyomás alatt alakul át forró kávévá. Az eszpresszóval szemben itt az eredmény gyengébb kávé lesz, amit akár nagyobb mennyiségben is lehet fogyasztani.

Automatizált vagy manuális eszpresszó kávéfőzőgépet válasszunk?

Az eszpresszókészülékek lehetnek automaták vagy manuális (karos) eszpresszó kávéfőzőgépek. Az automata kávéfőzők gombnyomásra különféle kávéitalokat készítenek. Beépített kávébab-őrlővel és összetett kezelőfelülettel (gyakran digitális kijelzővel) rendelkeznek.

A készülékhez víztartály és a visszamaradó mellékterméket tároló zacctartály tartozik. Ezzel szemben a manuális eszpresszó kávéfőzőgépeknél az őrölt kávét egy speciális kar segítségével helyezzük be a készülékbe.

Hogyan válasszunk jó kávéfőzőgépet

A megfelelően őrölt kávé

Az egyedülálló kávéfogyasztás alfája és omegája a megfelelően megőrölt kávé. A különféle finomságú kávéőrlemények a kávékészítmények különféle típusaihoz felelnek meg. Ha Ön előre csomagolt kávéőrleményt vásárol, akkor soha sem lesz teljesen elégedett az elkészített kávé minőségével, de szerencsére sok megoldás létezik a megfelelően megőrölt kávé előállítására.

Az egyik megoldás, hogy külön kávédarálót vásárol a kávéfőzőgéphez. Az ideális kávédaráló modellben az őrlőtárcsák malomkövek és kontrollálják, hogy az őrlemény a megfelelő finomságúra legyen megőrölve.

A kávé elkészítési ideje (amíg a víz átfolyik a kávéőrleményen) 25 – 30 másodpercet vesz igénybe és az elkészült ital mennyisége kb. 30 ml.

A kávéfőzőgépek működési nyomása (bar)

A kávéfőzőgépeknek két típusa van: a magas nyomással és az alacsony nyomással működő kávégépek (a 9-19 bartól egészen a 2 barig váltakozhat a működési nyomás). Ha Ön egy jó presszókávét szeretne elkészíteni, akkor az otthoni kávéfőzőgép működési nyomása 15 bar körül kell, hogy legyen.

De ne feledjük, hogy ez csak az egyik paramétere egy jó minőségű kávéfőzőnek. A legtöbb esetben próbáljuk meg figyelembe venni azt a szabályt, hogy a 9 bar nyomás alatt készülő kávéitalok nem a megfelelő minőségű presszókávét eredményezik.

Őrölt kávé, kávépárna, kávékapszula

A kávéfőzés alapanyaga megvásárolható pörkölt kávészemek formájában, amelyeket meg kell őrölnünk, vagy pedig kávéőrlemény formájában, amely kész az azonnali felhasználásra. Amennyiben a maximális komfortot választja, akkor vásároljon olyan kávéfőzőgépet, amely az adagonkénti csomagolt kávéőrleményből (kávépárna, kávékapszula) készíti el a kávéitalt.

Ez a lehetőség magasabb működési költséggel, ám magasabb működési tisztasággal is jár (nem kell utána takarítani). A másik előnye ennek a kávéfőző típusnak, a hozzá tartozó csomagolt kávé széles választéka.

Speciális funkciók

Nem a kávékészítés az egyedüli funkció, amelyet egy kávéfőzőgép tudhat. Nagyon népszerűek azon kávéfőzők, amelyek beépített kávédarálóval és capuccino főzővel (tejhabosító) rendelkeznek. A másik nagyon praktikus funkció az automata kijelző vízkőtelenítés esetére. Mivel a kávéital elkészítése közvetlen kapcsolatban van a víz felforralásával és a folyadékképződéssel, ezért a kávéfőzőgépet rendszeresen tisztítani kell a megfelelő tisztítószerekkel.

Ha Ön feledékeny, akkor jobb, ha olyan készüléket választ, amelyik automata kijelzővel jelzi a vízkőtelenítés esedékességét. A kijelző funkció a beállított időközönként aktiválódik, illetve minden egyes bekapcsolás után az öblítő folyamat gőzt és forró vizet termel.

A legtöbb kávéfőzőgéppel igazi capuccinot tudunk készíteni az alapul szolgáló tejből és habból. A folyamat során forró gőz keletkezik a speciális szívócsövön keresztül érkező tejből. Ugyanezen a módon tudunk forró vizet készíteni a teához és más forró italokhoz is.

A konténer alapvetően hideg vizet tartalmaz, ezért ha szeretné megmenteni a terméket a vízkőlerakódástól, akkor használjon speciálisan szűrt vizet, amely egyébként jól érezhető az elkészített kávéitalok ízében is.