Hogyan válasszunk LCD monitort

A megfelelő LCD monitor kiválasztása nem könnyű feladat, hisz több szempontot is figyelembe kell vennünk. Vásárlás előtt érdemes átgondolni, hogy mire is van valójában szükségünk.

Egy szenvedélyes játékos számára például az a fontos, hogy minél rövidebb legyen a monitor válaszideje, míg a fényképek szerkesztésénél sokkal fontosabb, hogy a színek és a fényerő igazán jó minőségűek legyenek.

Képátló és képarány

A piacon általában 17 – 27 colos képátmérőjű monitorok kaphatóak, azonban a legújabb technikai fejlesztéseknek köszönhetően akár 30 colos, azaz 75 centiméter átmérőjű monitort is vásárolhatunk. A képarány, azaz a kijelző oldalhosszúságainak aránya szintén döntő fontosságú, a legtöbb monitornál ez 16:9-hez arány.

Az ilyen paraméterű monitorok a legköltséghatékonyabbak, mivel ezek egyszerre alkalmasak filmnézésre, internetezésre, valamint kiválóan megjeleníthetőek rajtuk a számítógépes játékok is.

Irodai használatra, „munkagépként” azonban sokkal alkalmasabbak az olcsóbb, 19, illetve a 22 colos képátmérőjű monitorok. A kettő között az a különbség, hogy az utóbbi több adat megjelenítésére is képes.

Fontos szempont az is, hogy fényes vagy matt kijelzőjű LCD monitort szeretnénk-e. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is: a fényes képernyőn élénkebbek a színek, viszont ha rásüt a fény, akkor romlik az olvashatóság, a felület túlságosan tükröződik. A matt felületű monitoroknál ez nem fordulhat elő.

Hogyan válasszunk LCD monitort

Felbontás

A képernyő felbontóképessége azt jelenti, hogy hány pixelt tud megjeleníteni a monitor. A felbontás a képernyő méretétől függ: például a 20 és a 22 colos monitorok ugyanolyan, 1680 × 1050 pixel felbontásúak. Az utóbbinál azonban egy nagyobb képnek valamivel rosszabb a minősége.

Ez a kisebb kellemetlenség a betűk megjelenítésénél sem okoz már gondot, a legtöbb modern operációs rendszer ugyanis ki tudja egyenlíteni a felbontásból következő hibákat.

A felbontás beállítása teljesen az egyéni igényektől függ, egyes beállításoknál az ikonok látszanak jobban, míg másoknál az olvashatóság minősége javul. A felbontás egyéni beállításainál azonban egy valamit figyelembe kell venni: az LCD monitorokat úgynevezett „natív” felbontással gyártják, amely azt az alapvető beállítást jelenti, mellyel a legjobb minőségű felbontást lehet elérni.

Ettől eltérő beállítás sajnos a kép minőségének romlásához vezethet. A képminőség javítása érdekében a 22 colos és az ennél nagyobb monitoroknál egyre elterjedtebb a 1920 × 1080 pixel felbontás.

Képminőség

Három olyan fő technológiai megoldás létezik, amelyek befolyásolják az LCD monitorok képminőségét.

TN („Twisted Nematic”)

A TN paneles megjelenítő az egyik legrégebbi technológia, és az árának köszönhetően egyben a legnépszerűbb LCD panel is.

A TN paneles monitor irodai használatra, főleg internetezésre, szövegszerkesztésre ajánlott. Ezen kívül azon felhasználóknak is kielégíti az igényeit, akik sokat játszanak számítógépes játékokkal, mivel a monitor válaszideje gyors.

Tulajdonságok:

+ alacsony ár
+ gyors válaszidő
+ a régebbiekkel ellentétben az új típusok paraméterei már egyenletesek (kontraszt, fényerősség, betekintési szög)
gyenge betekintési szögek
túl élénk színek, a nagyobb fekete felületek szürkések
hibás pixelek

IPS és S-ISP („In-Plane Switching”)

Ez a technológia megoldást nyújt a TN panelek minden hibájára. Az S-ISP panel jóval több szín megjelenítésére képes, ezzel pedig eléri a hagyományos, katódsugárcsöves monitorok szintjét, ráadásul ennél a technológiánál ritkán fordul elő pixelhiba.

Tulajdonságok:

+ jó színképzés
+ jó betekintési szögek
közepes kontraszt
közepes válaszidő

PVA / MVA

A harmadik technológiát azért fejlesztették ki, hogy minél jobb kontrasztot és minél kisebb válaszidőt produkáljon az LCD monitor. Ha összehasonlítjuk az S-IPS panellel, akkor megfigyelhetjük, hogy az utóbbinak egy kicsivel jobb a színképzése.

A PVA/MVA monitorok a megfelelő színek miatt alkalmasak az irodai munkára, jól végezhető vele grafikai munka, a jó válaszidő miatt pedig a számítógépes játékokat kedvelő felhasználóknak is ajánlott.

Tulajdonságok:

+ jó színképzés
+ jó kontraszt
+ jó betekintési szögek
közepes válaszidő

Válaszidő, fényerősség, kontraszt

A monitor válaszidejét milliszekundumban (ms) mérik, és azt mutatja meg, hogy a kép milyen gyorsan jelenik meg a képernyőn. A TN paneles LCD monitorok esetében ez 2 – 5 ms között mozog, amely a számítógépes játékok számára kedvező. Az általánosabb feladatokhoz azonban elég a 10 ms válaszidő is.

A fényerő a monitor fényességét jelzi, a kontraszt pedig a monitor azon képességét mutatja meg, hogy hogyan jeleníti meg a sötét és a világos színeket. A kontrasztarányok elég különbözőek, akár egymillió az egyhez arányt is elérhetik.

A kontrasztarány azt jelenti, hogy mekkora a legvilágosabb és a legsötétebb képpontok közti arányt. Minél nagyobb a két szám közötti különbség, a fekete annál feketébb, a fehér pedig annál fehérebb. Az arányszámok megadásánál megkülönböztetünk dinamikus és statikus kontrasztarányt, az előző azonban kevésbé alkalmas arra, hogy a monitor valódi képességeiről információt szerezzünk.

A dinamikus kontrasztarány ugyanis azon alapul, hogy a háttérvilágítás hogyan változik a megjelenített tartalomhoz képest, míg a statikus változatlan beállításokkal operál. A dinamikus kontraszt tulajdonképpen a gyártók „trükközése”, ez ugyanis sokkal nagyobb különbséget mutat az arányszám két tagja között. Így a jobb arányszám nem feltétlenül jelent jobb minőséget is.

Csatlakozók

A hagyományos D-SUB csatlakozó mellett most már minden LCD monitoron van egy vagy akár több digitális DVI vagy HDMI csatlakozó is, amelyek jobb képminőséget biztosítanak. Mielőtt azonban monitort választunk, mindenképpen nézzük meg, hogy milyen a grafikus kártyánk kimenete, ugyanis a régebbi típusoknál nem található DVI kimenet.

A DVI csatlakozó nélküli monitorok azonban a legújabb alkalmazásokat nem tudják kezelni.

Ergonómia és multimédia

Az LCD monitorok rendelkeznek beépített hangszóróval, amelyek sajnos nem adnak tökéletes hangot. Mivel azonban ezeknek a monitoroknak nem is a tökéletes hang produkálása a feladatuk, ezért érdemes a monitorhoz különálló hangfalat is venni. A hangszóró mellett egy másik, egyre gyakoribb multimédiás szolgáltatás a digitális tuner.

Az ergonómia az LCD monitoroknál nemcsak a jól elhelyezett gombokat jelenti, hanem érinti a dizájnt és a megjelenítést is. Néhány LCD monitor lehetővé teszi a képernyő 90 fokos elfordítását is, amely például szövegírásnál lehet előnyös.

Monitorok TV tunerrel

Ezek a TV hangolós monitorok egyre gyakoribbak és egyre népszerűbbek. Az összes ilyen készüléknek van egy digitális DVB-T vevője, amely képes az MPEG4 kodeket is kezelni, és a digitális kábeltévé adásokat is dekódolni tudja. Ezek a monitorok alkalmasak arra is, hogy PC nélkül fogják be a tévéadásokat.

Pixelhibák

Az LCD monitorok esetében előfordulhat pixelhiba. Ez a monitor azon része, ahol a képernyő sérült, illetve nem működik megfelelően. A TN paneles monitoroknál ez a hiba világító „pöttyökként” jelentkezik. Általánosan 3 – 5 ilyen hiba előfordul minden monitornál, azonban ha ezek pont a képernyő közepén találhatóak, akkor ez a felhasználó számára már kellemetlen lehet.

A TN paneles monitorokkal ellentétben az S-PVA és az IPS monitorok pixelhibái már nem tűnnek fel, ugyanis nem világítanak, hanem feketék maradnak.

3D LCD monitorok

A 3D-s LCD monitorok egyre divatosabbá válnak, így egyre több felhasználó részesülhet három dimenziós látványélményben. Ezt az igényt elégíti ki a 3D-s LCD monitor, amelynek egyes típusai akár 3D-s szemüveg nélkül is használhatóak.