Hogyan válasszunk mosogatógépet

Minden itt ismertetett információ az Ön hasznára válik. Minden embernek és háztartásnak különböző igényei vannak. Ahhoz, hogy megtudjuk, mi a legideálisabb választás az Ön számára, szükséges egy kicsit nyomoznunk. Kezdjük a választást egy kis útmutatással és a mosogatógép típusok ismertetésével.

A mosogatógépek ma már hozzátartoznak a standard modern konyhákhoz, több okból is. Egyrészt a mosogatás az egyik legkevésbé kedvelt tevékenységek közé tartozik, a másik ok, hogy a mosogatógép használata során időt, és pénzt takaríthatunk meg, valamint a mosogatógépben akár tárolhatjuk is a már nem használt szennyes edényeket. A mosogatógépek, mint az egyéb háztartásbeli gépek, különböző méretben és típusban kaphatóak.

A mosogatógép mérete

Mosogatógép választásakor az alábbi szempontokat mérlegeljük:

  • hány fő van a háztartásban
  • milyen gyakran főzünk
  • milyen gyakran hívunk vendégeket
  • mennyi konyhai eszközünk van

A szempontok figyelembevételét követően három alapvető méretből választhatunk – négy, kilenc, vagy tizenkét darabos készletekhez, illetve lapos, mély és desszert tányérokhoz, csészékhez, csészealjakhoz és evőeszközökhöz.

A terítékek száma szerint az alábbi méreteket javasoljuk

Terítékek száma Méret (szélesség x magasság x mélység)
14 60×85×60 cm
10 45×85×60 cm
6 55×45×50 cm

Beépített mosogatógép és a szabadon álló mosogatógép

A beépíthető mosogatógépek általában 45 cm és 60 cm szélességben kaphatóak.

Szabadonálló mosogatógép bárhol elhelyezhető a konyhában, ahol biztosított a vízellátás és a lefolyás. A legmegfelelőbb helynek a mosogató melletti rész bizonyul. A mosogatógép a mosogató melletti részre általában jól beépíthető. Hasznos tipp a szabadonálló mosogatógépek beépítésére, hogy a mosogatógép felső lemeze eltávolítható, és eltávolítása után beilleszthető a konyhai lemezhez.

A mosogatógép eleje megmarad az eredeti designban, csak a felső rész a konyhai elem. Ha kicsi a konyha és nincs elég hely álló mosogatógépnek, válasszunk asztali mosogatógépet, amely a helykihasználás szempontjából praktikus lehet a kisebb konyhákban.

Hogyan válasszunk mosogatógépet

Az energiafogyasztás és a zaj

A fogyasztás és a térbeli lehetőségek figyelembe vétele a második legfontosabb kiválasztási szempont. Az energiaigény egyszerűen elolvasható a mosogatógép címkéjén, amelyen ha az A+ megjelölés látja, az a termék a legjobb.
További jelölések lehetnek B, C, D, E, F, G, a G jelzésű a legkevésbé hatékony mosogatógép.

A legtöbb mostani mosogatógép A+ B+ besorolású. Ugyanezt a jelölést alkalmazzák a mosás és szárítás szintjeinek megjelölésére is.

A legjobb osztályozás természetesen minden paraméter esetén az A osztály. Bár az alacsonyabb besorolás nem jelenti azt, hogy használat után az evőeszközökön ételmaradékok maradnak. Az általános szennyeződések eltávolítottak, észrevehető különbség csak a nagyon piszkos eszközök esetén figyelhető meg a különböző besorolású típusok között.

A vízfogyasztási tartomány 11-18 liter, még az olcsóbb modellek esetén sem haladhatja meg a 25 litert.

Ha főleg esténként használjuk a mosogatógépet, akkor érdemes megnézni a zajjal kapcsolatos részleteket. A zajos mosogatógép zavaró lesz. Normál esetben az érték mintegy 50 dB, de a modern típusok esetén már a 44 dB határán mozog.

Milyen programok kellenek a mosogatógéphez?

A mosogatógépnek általában van néhány alapvető programja (általában hat), amelyek minden egyes típusnál alkalmazhatóak (előmosás, mosás, intenzív program, automatikus program, vegyes, gyors program, stb.).

Az alap hőmérséklet elosztás

40 °C alkalmas a mérsékelten szennyezett ételek esetén
50 °C ezen a hőmérsékleten a lehető legjobban fejtik ki hatásukat a mosó- és tisztítószerekben található enzimek
60 – 65 °C alkalmas normál szennyezettségű edények esetén
70 °C intenzív program erősen szennyezett ételek esetén
Eco ez a program veszi igénybe a leghosszabb időt, de energiatakarékos

A fennmaradó program típusok és funkciók modellenként eltérőek, és igen sokfélék. Amikor arról kell döntenünk, mit helyezzünk előtérbe a vásároláskor, mindenképp az életmódot kell szemügyre vennünk, hogy az üvegek, poharak mosása vagy a szennyezett edények mosása a gyakoribb.

Nézze meg a szűrők számát a szennyeződések eltávolításának hatékonysága miatt, mert az épp olyan hatékonyságot befolyásoló tényező, mint az alig megtöltött mosogatógép.

Hogyan válasszunk mosogatógépet

Lehetséges kiegészítő funkciók és programok

Az elnevezések az egyes gyártóktól függően változhatnak.

Fuzzy Logic

Mosogatógép felismeri, hogy mennyi konyhai eszköz van benne és azok mennyire szennyezettek. Ettől függően állítja be a hőmérsékletet és használja a megfelelő mennyiségű vizet, a mosás-és öblítés idejét az eredménynek megfelelően programozza, így az eredmény minden esetben tökéletesen elmosott edények a lehető legalacsonyabb víz-és villamos energia használatával.

Ez a szerep ugyanolyan fontos, mint az, hogy mennyi konyhaeszköz van a mosogatógépben. Az érzékelők megmérik, hogy milyen gyorsan melegítik fel a vizet a mosogatógépben és mennyi víz folyik el az edényekből. Ezekből az adatokból az elektronikus rendszer az első öblítést követően beállítja a pontos programot.

Ezután folyamatosan frissül a program. Az érzékelővel ellátott mosogatógép több energiát és vizet fogyaszt, mint amennyi valójában szükséges, csak egy gombnyomás ennek beállítása.

Aquasafe

Védelmet nyújt a mosogatógép belsejében. Minden lehetséges vízveszteséget kiszűr belső fogyasztásból. Abban az esetben, ha víztúlfolyás történik, az Aquasafe leállítja a mosogatógépet és megszüntetni a vízfogyasztást.

Aquastop

Védelmet nyújt a mosogatógépen kívül. Megakadályozza a szivárgást bármely befolyócsőnél. A szivárgás esetén az Aquastop leállítja a mosogatógépet és lezárja a vízbevezető szelepet.

Anti-baktériumok

Ez a funkció (vagy program) garantálja a baktériumok 99,9%-ának elpusztítását az edényekről.

Bio

Program alig szennyezett edényekhez, száraz étel szennyezéssel.
A víz hőmérséklete: 50 °C.

Eco

Az Eco programmal rendelkező mosogatógépek az enzimes mosószerek új generációja. Ezt alkalmazzák az átlagosan vagy erősebben szennyezett edényekhez, rászáradt ételmaradékok eltávolítására, alacsonyabb energiafogyasztással.
A víz hőmérséklete: 50 °C.

Multizone

Többzónás mosás kiválasztása (felső vagy az alsó kosárban).

Éjszakai program

Ez a speciális program alkalmas az éjszakai mosáshoz – a zaj mindössze a 39 dB éri el.

Halasztott mosás

A funkció lehetővé teszi a mosogatás egy későbbi időpontban történő időzítését (kb. 1-24 óra), és automatikusan bekapcsolja a mosogatógépet, amikor az a legmegfelelőbb a felhasználónak.

Party program

Egy különleges program és eszköztartó beállítás, amely akár 48 poharat is elmos.

Fél terhelés

Választás a mindennapokra. Ha a kosarakat csak félig töltjük fel és nem akarjuk megvárni, amíg teljesen megtelik a mosogatógép. Takarítsa meg a víz, idő, energia 20%-át!

Program Intenzív

Ajánlott mosás erősen szennyezett konyhai eszközök (mélyebb edények) esetén. Nem kell a hatékonyság érdekében az edényeket elöblíteni. Hatodik érzékként érdemes a víz hőmérsékletét 60 – 70 °C fokra állítani.