Hogyan válasszunk mosógépet

Amikor egy új mosógépet vesz, mi megpróbálunk olyan kínálatot biztosítani, amely az Ön választását megkönnyíti, figyelembe véve a költségeket és ezen kívül olyan szempontokat is, mint a sebesség, víz, elektromos áram, vagy akár a zaj.

Víz-, energia – az energia osztály felhasználása

A mosógépek vízfogyasztása jelentősen eltér egymástól. Gazdaságilag többnyire olyan gépek esetén, melyeknek árai magasabbak, beruházásuk hamarosan megtérül. Ránk azonban az általános szabályoktól eltérően inkább ennek az ellenkezője jellemző, vagyis minél olcsóbb gépet vesz, annál többet spórol.

Más készülékekhez hasonlóan az energiafogyasztást az A-tól G-ig terjedő betűkkel jelölik, a legnagyobb hatékonyságú pedig az A, A +osztályba tartozik.

Felül-illetve elöltöltős mosógépek

Ön venne egy mosógépet kis fürdőszobájába, vagy egyszobás lakásába, ahol ezután nincs több szabad hely? A legideálisabb megoldás a felültöltős mosógép. Ezek keskenyebbek, és nincs szükség rá, hogy helyet hagyjunk az elülső ajtó kinyitására. Előnye még, hogy lehetősége van félbeszakítani a mosási folyamatot, és behelyezni a kifelejtett szennyest.

Az elöltöltős mosógépek pedig nagyobb kapacitású mosással bírnak, valamint lehetővé teszik a konyhába való beépítést, így a fürdőszobában marad hely más tárgyak elhelyezésére. Ezen kívül lehetőség van még a mosási folyamat szemmel tartására is. Átlagos háztartásban elég olyan mosógépet vásárolni, amelyben a forgódob mélysége 45 cm-ig tart, nagyobb családnál viszont már nem árt ha a mélysége 45 cm fölött van.

Hogyan válasszunk mosógépet

A mosás mennyisége

A fehérnemű mennyisége 3-8 kg közé esik. Egy optimális mosógép esetében, – figyelembe véve a háztartás tagjainak számát -, az átlagos 6 kg-os mennyiség egy négytagú család fedezésére alkalmas. A mosni kívánt ruha szempontjából nem mindegy a mosás hatékonysága. Mivel ez objektíven mérhető, a gyártóknak fel kell tüntetniük, és (hasonlóan az energia osztályhoz) A-G terjedő betűkkel feltüntetni. Az A jelenti a legjobb minőségű mosást.

Centrifuga sebesség

Minél nagyobb a sebesség, annál szárazabb lesz a mosott ruha. De vigyázzon, ha úgy dönt, hogy a maximális sebességet választja (néhány modell esetén akár 1800), a kimosott ruhanemű ugyan szinte teljesen száraz lesz, ezzel együtt azonban gyűrött is, és így nehezen vasalhatóvá válik. Picit másként néz ki mindez a kétéltű mosó-szárítógépeknél.

Nem túl energiatakarékosan ugyan, de a következetes centrifugálás csökkenti az energiafogyasztást a mosó-szárítógépben. Normál mosásnál javasoljuk a 800 fordulatszámot, viszont később a szárításnál legalább 1200 fordulatszám ajánlott

Kímélő mosás program

Automatikus mennyiség szabályozás

A mosógépben elhelyezett érzékelő szenzor felismeri a betöltött ruha mennyiségét és eszerint választja ki a megfelelő mennyiségű vizet, hőmérsékletet, sebességet, valamint a mosás és centrifugálás hosszát. Ez a hasznos kombináció vizet és az energiát takarít meg.

Esőztető mosás – ruha zuhany

Az esőztető mosógépek egy keringő „esőztető“ funkcióval vannak ellátva. A mosás és öblítés közben egy a dob alatt elhelyezkedő szivattyú felülről spricceli a vizet a ruhákra, aminek következtében a mosószer jobban fel tud oldódni. Megfelelően mos, de nem okoz kárt.

Az esőztető mosás előnyei

  • takarékos mosószer használat
  • mosási idő rövidebb
  • viz-, energia-, és hőtakarékos
  • intenzív mosás

Késleltetett indítás

Mosson akkor, amikor szeretne! Állítsa be a programot, tegyen mosóport és öblítőt a mosógépbe, majd adja meg az időpontot, hogy mikor induljon a mosás. Miért érdemes használni?

  • mire hazaérkezik a munkából kész a mosás – reggel indulás előtt csak beállítja az indítás időpontját, így pont akkor jár le a mosógép mire Ön hazaér;
  • az éjszakai áramfogyasztás is sokkal olcsóbb (bizonyos helyeken) – levekvés előtt állítsa be a mosógépen az indítás időpontját, és mire felébred, már kész is a mosás.