Hogyan válasszunk notebookot

Amikor új laptopot vásárolunk, tudnunk kell, mi az amit várunk tőle?! Ez fontos kérdés, ugyanis más igényei vannak egy diáknak, aki különböző dokumentumokkal és az internettel dolgozik, más egy grafikusnak, egy designernek, vagy annak, aki csak számítógépes játékokra használná. Mindenkinek különböző elvárásai lehetnek, teljesítmény, tartósság, és ergonómia tekintetében!

Ezért most bemutatjuk a notebookok különböző fajtáit.

A laptopokat négy különböző kategóriába lehet sorolni az alapján, hogy mire használjuk őket.

Irodai notebook

Ahogy a neve is mutatja, ezeket a laptopokat irodai rutinmunkákra tervezték, egymagos processzorával, és 1 gigabyte RAM-jával, és 160 gigabyte-os memóriájával mindennapos feladatainknak tökéletesen megfelel. Amennyiben SSD meghajtóval vásároljuk, csak 40 GB tárhelyünk lesz, viszont cserébe sokkal gyorsabban dolgozhatunk (alkalmazások, adatkezelés terén stb.). A monitor többnyire szélesképernyős, 15.4-szeres átlóval, 1280 × 800 pixeles. A DVD író, és a wi-fi csatlakozás állandó tartozék.

Az irodai laptop hátránya, hogy az integrált grafikai kártya nem elegendő a magasabb gépigényű játékok futtatására, és rövid az elem élettartama. A súlya körülbelül 3 kg. Ilyen célokra használhatók a mini notebookok, úgynevezett netbookok, amelyek mindössze 1 kilót nyomnak, és éppen emiatt könnyen hordozhatóak.

Hogyan válasszunk notebookot

Univerzális notebook

Az „arany középút” a jellemzője ennek a középvonalas laptop fajtának. Az alap modellek mellett kitűnik kétmagos processzorával, és fejlett energiagazdálkodásával. A RAM a standard 3 – 4 gigabyte, multimédia gyorsítóként pedig olyan ismert gyártók chipjei szolgálnak, mint az nVidia és az ATI.

Ezek a laptopok tökéletesen megfelelnek a legtöbb számítógépes játéknak, és grafikai programnak. Hosszabb töltési idejű tevékenységeknél, mint például magas gépigényű játékoknál azonban kissé felmelegedhet a processzor.

Mini laptop

Azoknak, akiknek laptopjuk az első számú munkaeszközük, akik egy lépést sem tennének nélküle, azoknak tökéletes választás a mini laptop, amely rendkívül könnyű modell kategória. Kis méret és hordozhatóság, ezek a jó mini notebook ismérvei, súlyuk nem haladja meg az 1.8 kilót!

A különleges konstrukciónak és hatékony processzoroknak köszönhetően a kellő műveletekhez rengeteg funkció integrálva van a notebookban. A gyártók a hangsúlyt az elem minél hosszabb élettartamára fektetik. A nálunk is kapható modell élettartama 10-11 óra között van.

Bizonyos netbookok nem rendelkeznek CD/DVD meghajtóval, ezt a hiányosságot külső USB portokkal pótolják.

Notebook – az asztali PC alternatívája

Ez az a laptop amelyet első pillantásra megismer. Nagy, erőteljes, kialakításában a fő hangsúlyt a megalkuvást nem ismerő teljesítmény és érték jelenti. A képernyő mérete gyakran meghaladja a 43 centimétert. Néhány modellben két meghajtó is található, akárcsak a 3D gyorsítású grafikai kártya, és egyéb „praktikus” kiegészítők, mint a teljes numerikus billentyűzet.

Az USB csatlakozók száma meghaladja az átlagot. Azonban van egy paramétere ennek a kategóriának, amely ellentétesen arányos a többi jellemzőjével, mégpedig az akkumulátor, és annak valódi élettartama. Itt 10 percekről beszélünk, és amennyiben huzamosabb ideig távol kell lennünk a konnektortól (esetleg áramszünet esetére), úgy érdemes tartalék erőforrást is magunknál tartani. Jelenleg, ezen laptopok súlya elérheti akár az 5 kilót is. Ez köszönhető a minőségi, 1920 × 1080 pixeles Full HD kijelzőnek is.

Software – Telepítés és tartalék

Laptopjainkat operációs rendszerrel, és anélkül is megvásárolhatja. Amikor laptopját licenszelt operációs rendszerrel, például windows-zal vásárolja meg, nem csupán a notebookot és az operációs rendszer DVD-jét kapja meg. A gépen már el lesz helyezve néhány rejtett fájl, amelyek abban az esetben rendkívül fontosak, ha egy meghibásodás után újra kellene telepíteni az operációs rendszert, ezáltal lehetővé téve a rendszer állapotának biztonságos visszaállítását.

Ez sokak számára magyarázatot ad arra is, hogy miért csak 80 gigabyte szabad hely van egy friss laptopon, a konfiguráción szereplő 100 helyett. Azt a 20 gigabyte-ot ezek a kiemelkedően jelentős fájlok foglalják el.

Fontos kiegészítők, és extrák

Az alapvető USB portok mellett megtalálhatók olyan rendkívül hasznos csatlakozók, amelyek lehetővé teszik bővítőkártyák, ExpressCard, és PCMCIA csatlakoztatását is. Sok notebook ezáltal tovább viszi a számítástechnika és az audiovizuális technológia együttműködését, még nagyobb élményt és kényelmet szolgáltatva a használójának.

Az egyedüli kivétel egyes modelleknél a külső HDMI csatlakozók hiánya, azonban ezt a hiányosságát azonnal pótolja az integrált memóriakártya olvasóval, így videóinkat és fényképeinket gyorsan, és könnyedén fel tudjuk tölteni a számítógépre.

Érdemes tudni

Ha laptopját operációs rendszer nélkül veszi, ne lepődjön meg, amikor bekapcsolásnál csak a fekete képernyő fogadja. A telepítés, és az esetleges rendszer-helyreállítás feladata Önre hárul. Természetesen kereshet másik, az Ön igényeinek megfelelő operációs rendszert, és akár használhatja a Linux nyílt forráskódú rendszereit, mint például az Ubuntut, vagy a Xubuntut, amely tökéletesen megfelel a kisebb netbookokhoz.

Mini notebookok kivételével minden új laptopban megtalálhatók az olyan hasznos kiegészítések, mint a DVD író, wi-fi hálózati kártya, és modem.