Hogyan válasszunk sportórát? – Tippek és tanácsok a döntés előtt

Ha valaki rendszeres sportolásba kezd, egy idő után felmerül benne a kérdés, hogy milyen folyamatok zajlanak le a testében, és hogyan tudná növelni az eredményességét. Erre adnak tökéletes megoldást a különböző sportórák, melyek segítségével könnyen kialakítható egy tudatos és érezhetően jobb végeredményhez vezető edzésterv. Mivel az órák ára néhány ezer forinttól akár százezrekig is terjedhet, mindenképpen érdemes tájékozódni a döntés meghozatala előtt, és végiggondolni, hogy a mi célunk a termék megvásárlásával. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget, bemutatva a főbb felhasználási köröket, és a hozzájuk szükséges funkciókat.

Futóknak

Azok számára, akik rendszeresen futnak, érdemes GPS-szel ellátott készüléket választani, mely képes a megtett távolság, illetve a sebesség és a tempó mérésére. Elhagyhatatlan funkció a pulzusmérés, mely lehetőséget nyújt a nyugalmi és a maximum pulzus megállapítására, illetve a megfelelő edzészónák kialakítására. Az edzészónákat a pulzus szintje határozza meg, mely alapján zsírégető, állóképesség nővelő és erőállóképességet fejelsztő szinteket különböztethetünk meg. A tudatos futók számára fontos, hogy tudják milyen pulzusszintet kell elérniük, hogy az adott zónába jussanak, és elérjék az általuk kitűzött célt.

A kategóriában ajánlott termékek:

Ha valaki terepen fut, hasznát veheti a magasságot és a szintemelkedést mutató készülékeknek, de a beépített barométer segítségével az időjárási adatokról is tájékozódhat. A komolyabb sportórák navigációra is képesek, így lehetőséget adnak az útvonalak előzetes feltöltésére, illetve fix pontok megadására.

A kategóriában ajánlott termékek:

Ha valaki hosszabb távokat tesz meg egy-egy edzés során, fontos információ az óra üzemideje, illetve a vízhatlanság sem hátrány, hiszen egy kósza zápor könnyen kárt tehet a drága készülékekben.

A kategóriában ajánlott termékek:

Fogyni vágyóknak

Ha valaki fogyni szeretne, fontos, hogy a zsírégető zónában tartsa pulzusát, ezért az EKG szintű pulzusmérés és a minimum 1-3 edzészóna mutatása elengedhetetlen. Az órák többsége az általános adatok, mint születési év, súly rögzítése után számolják ki a különböző zónákat, de a komolyabb készülékek a pillanatnyi terhelhetőségi szintet is figyelembe veszik ezek kialakítása során. Szintén hasznos funkció a kalóriafelhasználás, illetve az elégetett zsír %-os arányának kimutatása.

A kategóriában ajánlott termékek:

Multisportot űzőknek

Azok számára, akik több sportot is rendszeresen űznek (pl. kerékpár, úszás, hegymászás, túrázás, konditermi edzés, stb.), érdemes multisport órát választaniuk. Ezek általában több sportág mutatóit is képesek mérni, és figyelik a mozdulatok hatékonyságát.

A kategóriában ajánlott termékek:

Profi sportolóknak

A profi sportolók számára készült órák a pulzusmérésen, távolság, sebesség, tempó és edzészóna mérésen túl komolyabb elemzésekre is képesek, és lehetőséget adnak a mért adatok okostelefonon vagy számítógépen történő további vizsgálatára. Figyelik a nyújtott teljesítményt, jelzik a túl- vagy aluledzést, segtítik átlátni az edzésterhelést és a szükséges regenerációs időt, illetve teljesen személyre szabhatóak. Számos funkciójuk között általában megtaláljuk a köridőmérést, stoppert, a megadható edzési célokat, szintkülönbség mérőt, kalóriamérőt vagy akár az aktuális kondícióhoz mért edzésterveket. Sok terméknél előny, hogy a vásárlást követően is lehetőségünk van újabb funkciókkal bővíteni tudásukat, így nem kell elsőre a legdrágább modellt kiválasztani. Ilyen lehet például egy külön megvásárolható GPS szenzor, sebességmérő vagy a számítógépes adatátvitelhez szükséges USB port.

A kategóriában ajánlott termékek: