Mik azok az elengedhetetlen kellékek, amiket érdemes a baba születése előtt beszerezni?

Főleg első gyermeket váró kismamák nagy dilemmája, hogy mik azok a kellékek, amiket mindenképp be kell szerezni a kisbaba születése előtt. Ebben szeretnénk segíteni: lépésről lépésre megyünk végig a legfontosabb tevékenységeken, hogy több idő legyen a babavárás örömteli pillanatainak megélésére.

Szoptatópárna babáknak és mamáknak

Kezdjük egyből a legelején, hiszen van egy eszköz, ami már pocakosként is jól jöhet, de szoptatáskor is nagy segítség. Kínálatunkba olyan kedvelt szoptatós párnákat válogattunk, amik jól tartják a hasat, ezzel elősegítve a pihenést az utolsó hónpokban, de később szoptatáskor is hasznosnak bizonyulnak.

Szoptatás, etetés:

Ami mindenképp szükséges és sosem lehet belőle túl sokat venni, az a textilpelenka, hiszen ez mindig jó, ha kéznél van. Használhatjuk szoptatásnál szájtörléshez, büfiztetésnél, sőt ez lehet az első párna is, így ebből akár 15–20 db-ot is érdemes előre beraktározni.

Kezdő cumisvüveg készletre akkor érdemes beruházni, ha a baba tápszeres, vagy az apuka már az első hónapokban is szeretné kivenni a részét az etetésből. Emellett nyári időszakban, a kiszáradás elkerülése érdekében is jó, ha kéznél van.

Hasznos kiegészítő a kézi vagy elektromos mellszívó, így akkor is anyatejjel etethető a baba, ha a szoptatás éppen nem megoldható, valamint a mellben maradt anyatej lefejésére is tökéletes, ezáltal elősegítve az új anyatej termelődését. Érdemes beszerezni anyatejtároló tasakot vagy edényt is, hogy a lefejt anyatejet megfelelő körülmények között tudjuk tárolni. A babáknál még nagy segítséget nyújthat egy sterilizáló és cumisüveg mosó is, ami megkönnyíti a babaeszközök higiénikus tisztítását.

Habár a legelején erre ritkább esetben gondolunk, mivel anyatejet/tápszert eszik a pici, vitaminok beadásához kelleni fog babakanál, amiből kezdteben 2–3 db-ot érdemes vásárolni.

Azonban ne feledkezzünk meg a kismamáról sem, hiszen ebben az időszakban a szoptatós melltartó (min. 2 db) és az eldobható melltartóbetét elnegedhetetlen kellék a mindennapokban, valamint érdemes beszerezni mellbimbó krémet is.

Pelenkázás:

Pelenka, pelenka és pelenka, amiből biztosan érdemes raktározni, akár közel 200 db-ot is és szükségünk lesz törlőkendőkre is, hiszen ezekből nagyon sok fog fogyni az elején. Ma már azonban kezdenek újra divatba jönni a mosható pelenkák is, nyilván nem véletlenül.

Érdemes pelenkázóra és pelenkázó alátétre is gondolni, melyre kényelmesen rá tudjuk fektetni a picit. Ezeknek nagy előnye, hogy nagyon egyszeűen tisztíthatóak.

A használt pelusok tárolására külön szemetest használjunk. Ma már vannak nagyon jó minőségű higiénikus pelenkacsomagoló rendszerek, melyek kis méretűk ellenére viszonylag sok pelus tárolására alkalmasak és tökéletesen elzárják a szagokat is.

Alvás:

A kényelmes pihenéshez elengedhetetlen a kiságy, matrac és matracvédő, lepedő, kis takaró vagy hálózsák. Valamint a kezdeti időszakban egy kis kesztyű is praktikus lehet a baba kezére, hiszen ezzel lehet megakadályozni, hogy megkarmolja magát akár alvás közben, akár édrenlét alatt.

A légzési rendellenességek időben való felismeréséhez, valamint a szülők nyugodtabb alvása érdekében érdemes beszerezni egy légzésfigyelőt, ami már sok újdonsült szülő éjszakáját könnyítette meg.

bébiőr olyan esetekben nyújt segítséget, mikor a szülők és a baba külön szobában vannak, hiszen az adó-vevő segítségével egyből visszajelzés érkezik, ha a babának az anyukájára van szüksége, ráadásul egy kamerás típussal bármikor rá lehet pillantani a babára anélkül, hogy megzavarnánk alvás közben vagy akár anélkül, hogy fel kellene kelni hozzá, így a kismama is nyugodtabban pihenhet.

Babaszoba:

Már jóval a születés előtt rendezzük be a baba szobáját, hogy kellemes kis kuckó fogadja őt az első otthon töltött napon. Egy kedves, vidám függöny, egy barátságos szőnyeg, valamint a színes fal nagyon fel tudják dobni a helyiséget. Az pedig már rajtunk áll, hogy a kiságyat milyen kiegészítőkkel szereljük fel. Mi számos ötletet összegyűjtöttünk, érdemes szemezgetni innen!

Nagyon jól beváltak a zenélő körforgók, amik kezdetben megnyugtatják a babát, majd később színei miatt lekötik a figyelmet, sőt mozgásra ösztönzik gyermekünket. Azt javasoljuk, hogy inkább elemmel működőt válasszunk, így nem kell a szobába újra és újra bejárkálni felhúzni, hogy tovább zenéljen, hanem elég elalvás után besurrani és halkan kikapcsolni. Ezzel sok fáradtság spórolható meg.

Szintén népszerű az éjszakai fény, ami nyugodt hangulatot kelt a sötét szobában, és praktikus is, hiszen nem kell a sötétben tapogatózni, de azt is elkerülhetjük, hogy villanykapcsolással fölébresszük az alvó picit.

Érdemes minden esetben szemügyre venni a szoba páratartalmát, hiszen ha nagyon száraz a levegő, akkor egy párásítóval nagyon egyszerűen kompenzálhatjuk azt. A megfelelő páratartalmú levegő pedig csökkenti a légúti betegségek kialakulásának kockázatát.

Fürdetés, babaápolás:

Egy jó babakád és egy szivacs, ami tartja a babát a vízben mindenképp indokolt, illetve a legelején egy vízhőmérő is segítséget nyújhat az ideális fürdővíz készítéséhez. Az első hónapokban a fürdéshez gyerekorvos által felírt fürdetőt, sampont használjunk, ezzel védve az érzékeny bőrt. A köldök ápolásához szintén gyógyszertárban beszerezhető alkohol és géz szett nagy segítséget jelenethet, valamint ezekkel együtt érdemes hintőport, popsikrémet és fültisztítót is vásárolni.

A fürdés végeztével 2–3 babatörölköző is okvetlenül szükséges a napi rutinhoz.

És ha már az ápolásnál tartunk, akkor ne feledkezzünk meg a babafésűről, speciális körömvágó ollóról, csipeszről sem, amikból kiváló minőségűeket gyűjtöttünk össze itt. A kezdőcsomag összeállításánál érdemes még a hőmérőt is újragondolni, hiszen adott esetben egy érintés nélküli típussal kényelmesebben lehet megmérni a baba testhőjét, az orrszívó pedig megfázásos időben mindenképpen szükséges lesz.

babamérleg segít rendszeresen nyomonkövetni a pici növekedését, habár elterjedt a mérlegek bérlése, érdemes fontolóra venni, hogy a hónapok alatt melyikkel is járunk jobban.

A fürdésnél ne feledkezzünk meg a helyiség hőmérsékletéről sem, hiszen ilyenkor még annyira pici és érzékeny a baba, hogy még nyáron is megérez egy esősebb hetet, amikor nincs olyan meleg, és már szükség is lehet egy kis melegítő eszközre, hogy ne fázzon fürdés közben.

A babaruhákhoz mindenképpen külön szennyestartót használjunk, hiszen az ő ruháját máshogy kell mosni. Figyelembe kell venni, hogy a babák bőre még nagyon érzékeny, emiatt érdemes antiallergén, hipoallergén vagy szenzitív jelöléssel ellátott mosószereket használni, hogy el tudjuk kerülni az esetleges bőrirritáció kialakulását.

És ha már babaruhák… összegeztük, hogy mi az ami az első hetekben elengedhetetlen lesz: 56-os body (10 db), 62-es body (5 db), évszaknak megfelelő sapka (nyáron cérnasapka), 2–3 db cipő, 6–7 db rugdalózó és 7 pár zokni. Számos minőségi anyagból készült babaruhát gyűjtöttünk össze, érdemes körülnézni itt!

Közlekedés:

A megfelelő babakocsi kiválasztására érdemes nagy figyelmet fordítani, hiszen évekig használjuk majd. Érdemes az életmódunk, babával tervezett életvitelünk mentén végiggondolni a legfontosabb jellemzőket, így pl. ha sokat utazunk, fontos, hogy egyszerűen kezelhető és kellően kis méretűre összecsukható legyen. Szerintünk biztosan beválik, ha 2–3 funkciós, fekvő kialakítású babakocsira esik a választás. Széles babakocsi kínálatunkból itt lehet válogatni.

Egy jó autósülés nagy biztonságot nyújthat a baba számára, és kényelmesen tud benne pinenni utazás közben is, azonban arra figyeljünk, hogy otthon lehetőség szerint ne ebben aludjon, hiszen hosszútávon nem tesz jót a gerincnek.

hordozókendők nagyon praktikus kiegészítők nem csak utazáskor, hanem akár otthon is, hiszen a babák nagyon élvezik a szülők közelségét, és használatával egy-két otthoni teendő is elvégezhető anélkül, hogy eltávolodnánk a babától.

pelenkázótáskák kialakításuknak köszönhetően praktikus eszközök, hiszen a sok zseb megkönnyíti a legfontosabb dolgok tárolását és több ilyen táskához hordozható pelenkázó is jár, így ha útközben válik esedékessé a peluscsere, használatával higiénikusan megoldható a probléma. Azonban egy-egy ilyen esetben a széthajtható pelenkázó is tud segíteni.

Az utazóágyról sem feledkezhetünk meg, ha vannak távolabb élő rokonok, hiszen ezek az ágyak kicsire összecsukhatók, de ugyanúgy maximális kényelmet biztosítanak a pici számára. Érdemes plusz szivacsmatracot is venni bele, hogy még komfortosabbá tegyük babánk számára az ágyat.

Egyéb hasznos kiegészítők és tanácsok:

Fontos, hogy a kórházban a mamának is minden szükséges eszköze meg legyen: hálóing, eldobható egészségügyi, tisztasági valamint szülés utáni betét, kézfertőtlenítő gél stb. Érdemes ezeket időben összekészíteni.

Ha a baba már megszületett, elengedhetetlen egy puha pléd, ami utazáskor vagy egy kis séta alkalmával is jól jöhet, bármikor tudjuk használni.

Az első hónapokat ne felejtsük el megörökíteni, a pillanatokat egy-egy babaemlékkel igazán maradandóvá tehetjük.