Nyújts kényelmet és biztonságot kedvenceidnek – a megfelelő alom kiválasztása nekik és neked is segíteni fog

A házi kedvencek sok magyar háztartás részét képezik. A kutyákon kívül a macskák, nyulak, csincsillák, görények, tengerimalacok, hörcsögök és egyéb kis rágcsálók, különféle terráriumban tartott állatok, egzotikus madarak, sőt a sünök is gyakori családtagok. Az általuk hozott öröm mellett azonban gondot okozhat megfelelő ellátásuk. Nemcsak meghatározott étrendre, hanem helyesen megválasztott alomra is szükségük van. És bár úgy tűnhet, hogy az alom kiválasztásában nincs semmi bonyolult, ennek az ellenkezője igaz – a nem megfelelően megválasztott megoldás nemcsak erős szagokhoz és a gyakori tisztítás szükségességéhez vezethet, hanem allergiás reakciókat vagy az állat bőrének károsodását is okozhatja. Hogyan és milyen almot válasszunk tehát?


Ma a piacon különféle almok egész sorával találkozhatunk, amelyek nemcsak a felhasznált anyagban, hanem árban, folyadék- és szagfelvevő képességben vagy porosságban is különböznek egymástól. Ezen paraméterek mindegyike jelentősen befolyásolja azt, hogy nem csak maga az állat mennyire lesz elégedett az alommal, hanem háztartásod tagjai is.

Ne csak az ár alapján dönts!

Sok kisállattulajdonos elsősorban az alom mennyiségének és árának arányára összpontosít az alom kiválasztásakor. Érthető, hogy a lehető legtöbbet szeretnénk spórolni valamin, amit az állat könnyítésre használ, de sajnos szembesülhetünk azzal, hogy a legolcsóbb almokkal végső soron magának az állatnak, valamint a háztartás többi tagjának ártunk. Ezért ne csak az árra koncentrálj, hanem vedd figyelembe az anyagot és a folyadék, illetve a szagok elnyelésének képességét is.


A megfelelően kiválasztott anyag meghosszabbítja a tisztítások közötti időt

Az alom anyaga nemcsak azt határozza meg, hogy az állatok hogyan érzik magukat rajta, hanem azt is, hogy mennyi folyadékot tudnak magukban tartani, vagy képesek-e elnyelni a szagokat. Ha a megfelelő anyagot választod, amely kiváló folyadék- és szagfelvevő képességgel rendelkezik, akkor nem kell olyan gyakran tisztítanod a ketrecet, könnyebb lesz a tisztítás (a minőségi alom nem piszkít és nem tapad az aljára) és végül azt tapasztalod, hogy megtakarítasz, még akkor is, ha az alom vételára magasabb.

Forgács

A leggyakoribb és legolcsóbb opció a forgács. Alacsony ár mellett jó nedvszívó képességgel is rendelkeznek, azonban a szagokat nem képesek elnyelni, ezért nagyon gyakran kell tisztítani a ketrecet. Ráadásul elég porosak és rossz csomagolás vagy kérgesedés esetén különféle fertőzéseket is okozhatnak.


Fagyapot

Egy másik széles körben használt anyag a fagyapot, amely viszonylag kellemes az állatok számára, kiváló termikus tulajdonságokkal rendelkezik, gond nélkül komposztálható, de viszonylag drága, ráadásul nem képes elnyelni a szagokat.

Kukorica alapú alom

Főleg azok, akik nyulat, tengerimalacot, hörcsögöt vagy más ketrecben tartott állatot gondoznak otthon, gyakran használnak kukoricaalmot - előnye, hogy természetes és környezetbarát. De az előnyök itt véget is érnek. Nemcsak nagyon rossz folyadék- és szagelnyelő képessége van, hanem poros és kemény is, ezért zúzódásokat okozhat a kis rágcsálókon és más kisállatokon.

Széna

Egy másik gyakran használt lehetőség a széna, amely a kukorica alapú alomhoz hasonlóan természetes és környezetbarát, de nem kielégítő a folyadék- és szagfelvevő képessége. Ezenkívül allergiás reakciókat válthat ki, nemcsak állatokban, hanem a háztartás többi tagjában is.

Bentonit

A macskaalomhoz használt gyakori alternatíva a bentonit, amely egy természetes alom, mely lehet csomósodó vagy nem csomósodó. Viszonylag jól felszívja a nedvességet, lapáttal történő tisztításkor elég csak azt a részt kiszedni, amiben a macska székelt. Viszont ha van otthon szőnyeg, vagy ha mezítláb mászkálsz a házban, nem fogsz lelkesedni érte. Nagyon nehéz felporszívózni a szőnyegről, nedvesség esetén pedig szürke ragacsos anyagot hoz létre.


Granulátum

Almokhoz egyre népszerűbb választás a granulátum, amely kevésbé poros vagy teljesen pormentes, és általában nagyon jó folyadék- és szagfelvevő képességgel rendelkezik. Ügyelj azonban arra, hogy miből készülnek. Például a szilikát szemcsék nagyon élesek lehetnek, és irritálhatják az állat bőrét, vagy akár megkarcolhatják a padlót. A papírszemcsék viszont hamar elveszítik formájukat és folyadékkal érintkezve egyfajta ragacsos sárrá válnak, ha pedig színes papírból készülnek, festéket szabadíthatnak fel. Lenyelve is veszélyesek lehetnek. Bár a magasabb ár a granulátum egyfajta hátrányának tűnhet, érdemes a megfelelően kiválasztott, jó minőségű granulátumot megvásárolni (a későbbi alacsonyabb fogyasztásra való tekintettel is).


A granulátum is szerepet játszik, de továbbra is elsősorban a minőségre fogadj!

A granulátumok népszerűsége tovább növekszik, különös tekintettel nagyobb nedvszívó és szagelnyelő képességükre. A granulált alom annak köszönhetően is nyer, hogy kellemes környezetet biztosít az állatoknak és a házi kedvencekkel rendelkező háztartások lakóinak.

De milyen granulátumot válasszunk?

Minőség, teljesítmény, kényelem és biztonság, ár és fenntarthatóság szempontjából az Asan granulátumot ajánljuk. Az Asan egy Csehországban gyártott puha cellulóz alom, mely kellemes tapintású, szigetel a hidegtől, optimális hőszabályozást biztosít és ami a legfontosabb - rendkívüli nedvszívó képességgel rendelkezik. Tömegének akár 4,5-szeresét vagy többszörösét is képes magában tartani. Csupán 0,5 liter alomban kb. 2 liter folyadék fér el, ami az alom vételárához viszonyítva tényleg megéri. A puha, újrahasznosított cellulóznak köszönhetően, amelyből az Asan kerek, finom granulátumai készülnek, az Asan alom teljesen biztonságos az érzékeny mancsok számára. Természetesen lenyelve is biztonságos, ami határozottan nem mondható el a szilikátról, fagranulátumról és egyéb almokról. Ráadásul a cellulózgranulátumok higiénikusan tiszták és nem bocsátanak ki port vagy levegőben szálló allergéneket, így akár olyan háztartásokban is használható, ahol allergiások vagy asztmások élnek. Nem tartalmaznak illóolajokat, színezékeket vagy hozzáadott illatanyagokat. Kiváló nedvszívó képességüknek köszönhetően szárazon tartják az alom felületét, így minimálisra csökken a baktériumok, penészgombák képződésének, szaporodásának veszélye.


Környezetbarát előállítás

Ahogy a bevezetőben már említettük, az alom kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen anyagból készült. Ha törődsz a környezetvédelemmel, az anyagon kívül a gyártási módszert is érdemes szem előtt tartani. Itt is támaszkodhatsz az Asan alomra. Fő ökológiai előnye, hogy kizárólag másodnyersanyagokból, fenntartható módon gyártják. A gyártás során nem fogyasztanak vizet, nem kell erdőket kivágni, ráadásul az Asan granulátum 100%-ban biológiailag lebomló és újrahasznosítható (beleértve magát a csomagolást is) – csak öblítsd le a WC-be, dobd egy tartályba a szerves hulladékkal együtt vagy a komposztra, ahol, ha van komposzt, megfelelően kialakítva, két hónapon belül lebomlik.


TUDTAD, HOGY… … a felhasználók a legjobbra értékelik az Asan termékeket? A gyártó alomjaival kapcsolatos pozitív tapasztalatainkat több ezer felhasználó is támogatja. Ezenkívül 2013 óta a „cseh termék” díj, valamint a brit World Branding Awards szövetség rangos rangsorában kapott díjuk - amikor az Asan cég lett az év márkája, és megkapta az „Év márka” arany trófeát a háztartási higiénia kategóriában - is beszél minőségükről.

Akard a legjobbat kedvencednek!

Háziállataink kétségtelenül a család tagjaivá válnak, így igyekszünk mindig a legjobbat nyújtani nekik, hogy jól legyenek, jól érezzék magukat, és minél több időt töltsenek velünk. Ezért nemcsak kiváló minőségű élelmiszert kell biztosítanunk számukra, hanem a szükséges gondoskodást is – mindenekelőtt kiváló minőségű almot, ami döntő fontosságú a házi kedvencek kényelme, egészsége és biztonsága szempontjából. A megfelelően megválasztott alom támogathatja a házi kedvencek egészségét, és nagyban megkönnyítheti nekünk, gazdiknak az életét.

  • Ha van otthon házi macskád, akkor tudod, hogy a macskavizelet szaga nagyon bosszantó lehet. Szinte minden macskatulajdonosnak volt már olyan tapasztalata, hogy nem kívánt helyet választott a macska WC-jének. A macskaalomdobozon kívüli szagnyomok, de magában az almosdobozban lévő szagok eltávolítása is általában nehéz. A szag minél nagyobb mértékű eltüntetéséhez szerezz be ASAN Cat Pure almot a macska WC-hez, amely speciálisan kifejlesztett, megerősített szagzárat tartalmaz. Ráadásul ez az egyedülálló alom rendkívüli nedvszívó képességének köszönhetően megakadályozza a baktériumok képződését és terjedését, amelyek gyakran a kellemetlen szagok okozói, így a macska WC igazán sokáig megőrzi frissességét.
  • Extrém szagra azonban nemcsak macskáknál számíthatunk, hanem más háziállatoknál is, akiknek vizelete specifikus és kellemetlen szagú. Beszélhetünk például a csincsillákról, a görényekről, a degukról, az egerekről vagy a sündisznókról. Ezért számukra is célszerű speciális, hatékony szagzárral ellátott almot választani, például az ASAN Pet Pure-t.
  • Azok az állatok, akik hajlamosak a sérülésekre a mancsukon és a testükön, valamint mindazok, akik igazán minőségi ápolásban szeretnék részesíteni őket a horzsolások és zúzódások veszélye nélkül, értékelni fogják az ASAN Pet Aloe granulátumot, amely aloe vera kivonatot tartalmaz tanúsított bio minőségben. Az aloe vera gyulladáscsökkentő hatású, elősegíti a fibroblasztok növekedését, a kollagén megújulását és térhálósodását, valamint növeli a szövetek szilárdságát.
  • Egyre többet hallani az ezüstkolloid egészségügyi és kozmetikai iparban való felhasználásáról, de azon kívül is. Antibakteriális hatása higiéniai szempontból felbecsülhetetlen a kisállatoknak szánt termékek gyártása során is. Az Asan volt a legelső gyártó, aki ezüstkolloidot használt az almok gyártásához. Az ezüstkolloid tartalmú ASAN Pet Silver cellulóz alom a lehető leghigiénikusabb választás. Az ezüstkolloid hatékonyan akadályozza meg a baktériumok képződését és terjedését, valamint maximális higiéniát biztosít. Emellett hozzájárul a sebgyógyulás felgyorsításához és a gyulladások megelőzéséhez. Például az egzotikus madarak tenyésztésében segít megelőzni a gyakori betegségeket.

FIGYELEM, A TÖMEG NEM TEHER! Miután utánanéztél az ajánlott almok választékának, megijedhettél az Asan által kínált csomagméretektől és a kapcsolódó súlyoktól. Az aggodalom teljesen felesleges. Az Asan cellulóz alom a többihez képest rendkívül könnyű, így akár egy nagy, 42 literes kiszerelést is könnyedén magával vihet egy gyengébb alkatú ember.

Végső tanács

Bármilyen házi kedvenced is van otthon, tegyél meg mindent a kényelméért, és add meg neki a legjobbat boldog életéhez. Egyikünk sem szívesen aludna nedves és büdös helyen, amely tele van penészgombával és baktériumokkal. És ugyanígy egyikünk sem akar úgy hazajönni, hogy a bejárati ajtó kinyitása után azonnal megérezzük a szagot (még akkor sem, ha előző nap kitakarítottuk a ketrecet). Ezért válassz olyan almot, amely kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik és tökéletesen elnyeli a szagokat, ugyanakkor puha, gyengéd, pormentes, színezék- és aromamentes, hogy elkerüld kedvenced, saját vagy háztartásod tagjainak egészségügyi problémáit.