Tippek és tanácsok

Taposógép/lépcsőzőgép vagy elliptikus tréner?

Melyiket válasszam és milyen szempontokra figyeljek a kiválasztás során?

Ha a konditermi edzés helyett inkább az otthoni megoldásokat részesítjük előnyben, akkor a minimálisan beszerzendő néhány súlyzó mellé érdemes elgondolkodnunk egy kardio-berendezés megvásárlásán. A széles kínálat, a kiterjedt skálán mozgó minőségi különbségek bizony nem könnyítik meg a dolgunkat. Egyre többen vagyunk, akik szemmel látható helyen, bármikor használatra készen tartjuk a kedvenc taposógépet vagy elliptikus gépet, ezért ilyenkor esztétikai szempontok is előtérbe kerülnek.

Mire figyeljünk a lépcsőzőgép kiválasztásakor?

A taposógépen/stepperen történő edzés ideális:

  • fizikai kondíciójának javítására, illetve súlyleadás céljára is
  • javítja a szív és keringési rendszer működését, megnövelve az oxigénfelvevő kapacitást.

A lépcsőzőgépen végzett intenzív mozgás zálogai: állítható hidraulika és független pedálszerkezet. Egyrészt ezekre érdemes odafigyelnünk a választásnál, másrészt a tárolhatóságra: egyes lépcsőzőgépek az erős, mégis könnyen összecsukható vázszerkezet következtében használaton kívül kis helyen is elférnek. A speciálisan kialakított kapaszkodó lehetővé teszi a láb izmainak teljes körű átmozgatását.

Ha fontosnak tartod, hogy a taposógép függetlenített pedálszerkezettel rendelkezzen, és egyszerre mindkét lábaddal dolgozhass, akkor ezeket a remek tréner gépeket ajánljuk. A velük való lépcsőzés hatékonyan tónusosítja és erősíti a feneket, a combot és a vádlit.

Végezetül még néhány tényező, amelyekre érdemes figyelmet fordítani a vásárlásnál: megfelelő lépéstávolság, szabályozható terhelés, lépésszám mérése, pulzus és elégetett kalória mérése.

Mire figyeljünk az elliptikus gép kiválasztásánál?

Először is milyen érvek szólnap az elliptikus gépek mellett?

A választási folyamat legelején célszerű megválaszolnunk néhány kérdést, ami segíteni fog a döntés meghozatalában és és megkönnyítik az ideális készülék kiválasztását. Ebben nyújtunk most segítséget, hogy a megfelelő ár-érték arányú készüléket a saját elképzeléseinkhez mérten ki tudjuk választani. A kérdések a következők:

  • Lágy mozdulatsor, mely ugyanakkor erőteljes zsírégető hatást biztosít.
  • Kíméli az ízületeket, ám elegendő terhelést jelent ahhoz, hogy az egyik legkiválóbb aerob tevékenységnek minősüljön.
  • Az elliptikus gépek hatékonyan fejlesztik a test összes izomcsoportját és javítják az állóképességet.
  • Az egyenletes és sima elliptikus mozgás egyszerre edzi a lábakat illetve a felsőtestet, gyorsan a kívánt szintre emeli a pulzust anélkül, hogy terhelné az ízületeket.

A választásnál fontos, hogy erős és tartós, illetve ergonómikus edzéspozíciót biztosító vázszerkezettel rendelkezzen a modell, mely biztonságossá és hatékonnyá teszi az edzést.

Szintén lényeges szempont a lendkerék tömege. Általános érvényű szabály, hogy minél nehezebb az elliptikus gép lendkereke, annál egyenletesebb és ízületkímélőbb az egész mozgás. De nemcsak a lendkerék nagysága fontos, hanem a hozzá kapcsolódó mozgó alkatrészek tömege is hatással van az elliptikus gépek hajtásának egyenletességére, ezért a gyártók újabban nem a lendkerék, hanem az elliptikus gép lendítőtömegét adják meg. Ugyanakkor a pontossághoz hozzátartozik, hogy a lendkerék meghajtásának áttételi aránya szintén fontos tényezőként befolyásolja a gördülés, mozgás egyenletességét.

Az újabban egyre nagyobb tért hódító fronthajtásos elliptikus gépek abban különböznek a hagyományos, hátsó meghajtású ellipticaloktól, hogy a mozgás ezeken a gépeken inkább a sífutásra emlékeztet. A fronthajtásos elliptikus gépek még kevésbé terhelik a térdízületeket, mivel használat közben a mozgás az ellipticalon majdnem vízszintes pályájú.

Végezetül ne feledjük el a programválasztási lehetőségeket feltérképezni, hogy hosszú távon hatékony és tartalmában megújuló edzéseket végezhessünk anélkül, hogy unalomba fulladna a kísérlet.

Lépcsőzőgépeink teljes kínálatát IDE kattintva tekintheted meg.

Elliptikus trénereink IDE kattintva érhetőek el.

Edzés szobakerékpáron

Melyiket válasszam és milyen szempontokra figyeljek a kiválasztás során?

Az otthoni edzésformák közül még mindig a szobakerékpározás örvend a legnagyobb népszerűségnek. Bár a kardiogépek különbözőek, hatásukban rendkívül hasonlóak. Lehetővé teszik, hogy nagy izomcsoportjainkat hosszú időn keresztül dinamikusan átmozgassuk, s egyúttal gondoskodnak arról is, hogy anyagcserénk a nyugalmi érték 4-10-szeresére emelkedjen.

A szobakerékpár a kevésbé fitt, túlsúlyos, ízületi problémákkal küszködők számára ideális sportszer, ugyanakkor segítségével az igazán sportosak is megmozgathatják magukat, bemelegítésnek kiváló. A legtöbb kerékpár használata egyszerű, az ülés és a kormány állítható dőlésszöge biztosítja a helyes testtartást. Három különböző rendszerű szobakerékpár kapható:

  • A legrégebbi közülük a klasszikus ülőkerékpár.
  • Újabb az úgynevezett semibike, melynek nyerge mélyebben van, háttámlával szerelték fel, a pedálok pedig a test előtt helyezkednek el. Ez elsősorban az idősebbek, térd-, illetve csípőízület-, valamint hátproblémákban szenvedők számára kényelmes.
  • A szobakerékpárok harmadik változata kombinált kar- és lábmunkát tesz lehetővé. A hagyományos kormány helyett két mozgó karral van felszerelve, ezért nagyobb kalóriafelhasználást igényel, hiszen a karokat is dolgoztatja. Nem árt, ha tudjuk, hogy magasabb a zajszintje a hagyományos szobakerékpárénál.

A kijelző mutatja az eltelt időt, a megtett távolságot, a sebességet, a pedálfordulatszámot és az átlagos kalóriafelhasználást. Egyes típusok kézi érzékelővel képesek mérni a pulzusszámot is. Az előre betáplált programokból mindenki kedve és kondíciója szerint válogathat.

A szobakerékpár kiválasztásakor legfontosabb szempont a fékmechanizmus. Nem ajánlott a szalagfékes modell, mert amint elér egy bizonyos mértékű ellenállást, hirtelen terheli meg a térd ízületeit. Válasszunk inkább mágnesfékes, vagy elektromágneses fékrendszerű változatot. Ezek garantálják a folyamatos erőátvitelt a pedálokon keresztül.

Szobakerékpárjaink teljes kínálatához kattints IDE!

3 edzésterv futópadra

A futópad számos hatékony és aktív sportolási lehetőséget biztosít számunkra zárt és fűtött térben. Hiszen lehet rajta gyorsan gyalogolni, hegymászást imitálni, hosszú távokat futni; miközben méri a kalóriafogyasztást, az időt és a távot. Egyes típusok még a fittségi szintet is kiszámolják. Ahogy utolérnek minket a rövid nappalok, még a kinti edzésekért bolondulók is gyakran behúzódnak az edzőtermek kényelmébe, hogy az év hidegebb szakaszában is fenntartsák edzettségüket. 30 percnyi futással akár 300 kalóriát is el lehet égetni. Az alábbi három program abban segít, hogy a futópadon töltött idő a lehető legváltozatosabban teljen.

30 perc a futógépen

3 perc bevezető gyaloglás, emelkedő 3%, sebesség 5,5 km/h

4 perc hegymenet, emelkedő 6%, sebesség 5-6 km/h

4 perc hegymenet, emelkedő 4%, sebesség 5,8-6,2 km/h

4 perc hegymenet, emelkedő 8%, sebesség 5-5,6 km/h

4 perc enyhe hegymenet, emelkedő 1,5%, sebesség 6,2-6,5 km/h

4 perc kocogás, emelkedő 0%, sebesség 8-10 km/h

4 perc enyhe hegymenet, emelkedő 1,5%, sebesség 6,2-6,5 km/h

3 perc levezető seta

45 perc a futógépen

3 perc bevezető gyaloglás, emelkedő 3%, sebesség 5,5 km/h

5 perc hegymenet, emelkedő 6%, sebesség 5-6 km/h

5 perc hegymenet, emelkedő 8%, sebesség 4,8-5,6 km/h

5 perc enyhe hegymenet, emelkedő 3%, sebesség 5,8-6,5 km/h

8 perc kocogás 0%-on, sebesség 8-10 km/h

5 perc enyhe hegymenet, emelkedő 3%, sebesség 5,8-6,5 km/h

5 perc hegymenet, emelkedő 6%, sebesség 5-6 km/h

5 perc enyhe hegymenet, emelkedő 1,5%, sebesség 5,8-6,5 km/h

4 perc levezető gyaloglás, séta

60 perc a futógépen

2 perc bevezető gyaloglás, emelkedő 3%, sebesség 5,5 km/h

10 perc hegymenet, emelkedő 6%, sebesség 5-6,2 km/h

5 perc enyhe hegymenet, emelkedő 3%, sebesség 5,5-6,5 km/h

10 perc kocogás 0%-on, sebesség 8-10 km/h

5 perc enyhe hegymenet, emelkedő 3%, sebesség 5,5-6,5 km/h

10 perc kocogás 0%-on, sebesség 8-10 km/h

10 perc hegymenet, emelkedő 6%, sebesség 5-6,2 km/h

5 perc enyhe hegymenet, emelkedő 3%, sebesség 5,5-6,5 km/h

3 perc levezető séta

Futópadjaink teljes kínálatát IDE kattintva tekintheted meg.

20 egyszerű tipp fogyókúrázóknak

A kirobbanó forma eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy a megfelelő mennyiségű spotra és a megfelelő minőségű táplálkozás is odafigyelj. Fitness gépeink mellé íme néhány praktikus és nagyon egyszerű tanács, amivel sokat lendíthetsz a fogyókúrád sikerességén.

1. Kalóriatartalom és összetétel

A legfontosabb ok, amiért az ételeink összetételét figyelni érdemes, hogy elkerüljük a magas olajtartalmú alkotóelemeket. Vigyázzunk arra, hogy sem olajat, sem más zsiradékot, zsíros tejet, mogyorót, sajtot és tejszínt ne tartalmazzon, vagy csak nagyon kis mértékben.

2. Telített zsírok letiltása

Túl sok telített zsír fogyasztása esetén megnövekszik a vér koleszterinszintje, ami különböző szív- és érrendszeri betegségek melegágya. Kerüljük a zsíros tőkehús, vaj, tejszín, szalonna, kakaóvaj, kókuszolaj és pálmaolaj fogyasztását. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak, mint például az olívaolaj, mogyoróolaj hasznosabbak, mint a telített, állati eredetű zsiradékok.

3. Többszörösen telítetlen az igazi

Az ismertebbek közül a lenmagolaj, szójaolaj, kukoricaolaj, napraforgóolaj és szezámolaj kiváló, többszörösen telítetlen zsírforrások.

4. Feldolgozott termékek

Egyes feldolgozott termékekben található olajok nem megfelelőek a fogyókúrázóknak. Még az amúgy egészséges kókuszolaj és pálmaolaj is ide sorolható.

5. Vízfogyasztás

Igyunk sok vizet, mert a víz elősegíti a testzsír eltávolítását a szervezetből. Megfelelő diéta mellett napi 2 liter víz fogyasztása egy hónap után észrevehető változást idéz elő hastájékon.

6. Mindig legyen kéznél a palack

Persze nem a boros, hanem a vizes. Ha egész nap szem előtt van, nem feledkezünk meg a folyadékpótlásról.

7. Nem csúszik a víz?

Tegyünk bele citromlevet. Torokfájás esetén is csillapító hatású a langyos vízbe kevert citromlé.

8. Aktív életmód

Míg a zsírszegény diéta megakadályozza a felesleges testzsír lerakódását, addig a testmozgás a már lerakódott zsírtól is megszabadít.

9. Séta

Ha ülő foglalkozást végzünk, fokozott tempójú sétával is kiegészíthetjük a napi mozgásadagot.

10. Csoportos edzés

Az aerobic kiváló zsírégető. Ha mégis magányos farkasok vagyunk, akkor ugyanolyan jó eredmény érhető el aerob gépekkel.

11. Bicikli

Formásabb lábak, miközben a testzsír csak úgy olvad le rólunk. Mindezt kerékpározással érhetjük el. Egy óra alatt 6-700 kalóriát is elégethetünk.

12. Legjobb a lépcsőzés

A lépcsőzőgép kiemelten hatásos a fogyókúrás diéta mellé. A fokozatosság elvét azonban feltétlenül be kell tartani. És ne feledjük: lift helyett is mindig válasszuk inkább a lépcsőt!

13. Kis találékonyság

Mindig találhatunk alkalmat a testmozgásra. Ha nem rohanunk annyira, egy-két megállót például gyalogolhatunk buszozás helyett.

14. Mutassunk példát!

Édesség helyett a munkahelyen gyümölcsöt is kitehetünk az asztalra, garantáltan sikere lesz.

15. Vonjunk be másokat!

Könnyebb a diéta és a testmozgás is, ha nem egyedül csináljuk. A családot is be lehet indítani!

16. Megmérettetés

Fontos dolog a sikerélmény, ezért ha bírjuk a gyűrődést, és alkalmunk van rá, nevezzünk be versenyekre, kirándulásokra. Nem a győzelem a fontos!

17. Kutya

Különösen azoknak, akik nem kertes házban laknak, a kutya kötelező mozgáslehetőség, hiszen le kell vinni sétálni.

18. Gyalogtúra

Minél gyakrabban vegyünk részt egyre megerőltetőbb kirándulásokon, hogy formában tartsuk magunkat.

19. Csak semmi csüggedés!

Ne keseredjünk el, ha az eredmény néha elmarad. Ilyenkor vegyül elő a nagyobb méretű ruháinkat, melyek már lötyögnek rajtunk, és ez talán meghozza a lelkesedést.

20. Csak semmi túlzás!

Mind a diétában, mind az edzésekben kerüljük a túlzásokat. Fokozatosan, kis lépésekben messzebbre fogunk jutni. Sok sikert hozzá!

További motivációért kattints és nézd meg fitness termékeink teljes kínálatát.