Hogyan válasszunk fagyasztót

Mielőtt vásárol egy fagyasztót fontos átgondolni, mi az alapvető elvárás egy mélyhűtővel kapcsolatban. Kiválasztáskor alapvető kritérium a fagyasztók energiafogyasztása, a méret, mennyiség, minőség, és nem utolsósorban a mélyhűtő ára.

Egy fagyasztó kiválasztásánál fontos gondolni arra is, hogy gazdaságosan működjön, nem mindig szerencsés kizárólag az árra fókuszálni. Gyakori tapasztalat, hogy hiába költséges a fagyasztó, a minőséggel mégis pénzt takarítanak meg a vásárlók.

Célszerű a megbízható márkákat előtérbe helyezni a fagyasztóknál, mint például a AEG, Bosch, Electrolux, Gorenje, Haier, Liebherr, Siemens, Whirlpool stb.

Hogyan válasszunk fagyasztót

Gazdasági költségek

A leggazdaságosabban lehet, hogy a kis fagyasztók működnek, de azok nagyon kicsi tároló hellyel rendelkeznek. Egy személyre a bevált kapacitás 40 liter. Ha saját kertje van, vagy esetleg vadászik, lehet ennek az értéknek a duplája.

A fagyasztót soha ne helyezze hőforrás (fűtés) közelébe, de kerülhet olyan szobába, ahol nincs túl meleg, és kellemes a hőmérséklet. Minél alacsonyabb a hőmérséklet a helyiségben, annál kisebb a mélyhűtő energiafogyasztása. Amikor elhelyezzük a fagyasztót a lakásban számoljunk a szabálytalan zajjal, ami a mélyhűtő működésével jár.

Ezért ajánlatos a fagyasztót a lakás olyan pontjában elhelyezni, ahol nem tölt túl sok időt, és nem zavarja a hangja. A megfelelő megoldás egy folyosón, előszobában, vagy alagsorban elhelyezni.

Klímaosztály

Osztály jele Osztály neve Külső hőmérséklet
SN Abnormális 10 – 32 °C
N Normál 16 – 32 °C
ST Szubtrópusi 18 – 38 °C
T Trópusi 18 – 43 °C

A Klímaosztály határozza meg a fagyasztó működéséhez szükséges ideális külső hőmérsékletet.

Ha a műszaki specifikáció a készüléken kettő vagy több osztályt mutat, azt jelenti, hogy a megjelöltek közül mindegyik hőmérsékleti kategóriában működhet. Például, ha a klímaosztálynak SN-N-ST van feltüntetve, a készülék 10 – 38 °C hőmérsékleten működhet. (magasabb hőmérséklet esetében, magasabb lesz az energia-fogyasztás).

A fagyasztó típusai

Alapvetően 3 típusú fagyasztót különböztetünk meg háztartási használat szempontjából.

Fagyasztóláda – Fekvő fagyasztó (mellkasi fagyasztó)

Fagyasztóláda a tetején nyitható, és nagyobb helyet kínál a pakolásra. Legalább 20%-kal több tartalmat pakolhatunk bele, mint egy azonos űrtartalmú fagyasztószekrénybe, mivel nincsenek polcai, dobozai, így nagyobb termékeket is egyszerűbben tárolhatunk benne.

Ezek a hűtőládák különösen azok számára alkalmasak, akik általában több azonos típusú élelmiszert tárolnak. Előnye még, hogy a jó hőszigetelés miatt alacsonyabb az energiafogyasztása. Áramszünet esetén is tovább tartják a hőt, mint a másik típus, ami kb. 50 óra visszamelegedési időt jelent.

Válasszunk automata leolvasztási funkcióval rendelkező fagyasztóládát, mert a kézi leolvasztás 24 órát is igénybe vehet. Törekedjünk a minőségre, mert az olcsó verziókból általában kihagyják ezt az automata funkciót.

Az ilyen típusú fagyasztó nem ajánlott időseknek és a kisebb termetűeknek a mélysége miatt, mert problémát okozhat a fagyasztó alján tárolt élelmiszerek elérhetősége.

Fagyasztószekrény – álló fagyasztó

A fagyasztószekrény klasszikus formájú hűtő, amelynek ajtaja az oldalán található. Minden rekeszbe, amelyek részben átlátszóak, be lehet pakolni bármilyen élelmiszert, így azonnal átlátható az élelmiszerek mennyisége és típusa.

Ha nincs elég helyünk, ajánlatos fagyasztószekrényt választani, nem foglal akkora helyet, mint egy fagyasztóláda, hisz inkább magas, mint széles.

A fagyasztószekrény vásárlásánál is érdemes automata leolvasztású mélyhűtőt választani. Egy fagyasztószekrény visszamelegedési ideje valamivel gyorsabb, mint egy fagyasztóládáé, kb. 30 órán át képes tartani a hőt, ezért ahol gyakori az áramszünet, érdemesebb fagyasztóládát vásárolni.

Általában azonnali fagyasztásra szánt élelmiszerek tárolására javasoljuk. Hátránya, hogy a fagyasztó polcai miatt kisebb mennyiséget tud tárolni magasabb áron.

Beépített fagyasztók

Beépített fagyasztók a megtervezett konyhabútorokba illeszthetőek. Ne feledjük, hogy a beépített fagyasztó a konyhai főzés miatt a legmelegebb helyiségben áll, így várhatóan nagyobb az energiafogyasztása, mint a fagyasztóládának, vagy a fagyasztószekrénynek.