HU Sellout


Blog

Változtasd a kertet a gyerekek kis paradicsomává

A lakásunk, otthonunk unalmassá válhat a gyerekek számára, főleg jó időben. Azonban kalandokat ajándékozhatsz nekik egy igazán biztonságos környezetben- a saját kertetekben. Csak néhány átalakításra lesz szükséged.

A szabadban eltöltött idő fontos a gyerekek számára. Jó levegőn vannak, tanulnak a természetről, és főként olyan élményeket szereznek, amit a könyvekből vagy számítógépes játékokból nem kapnak meg.

A gyerkőcök imádják a bunkereket

A bunker a gyerekek kalandjainak tiszteletbeli helyszíne. Egy hely, ami csak a gyerekeké és játszhatnak benne kalózósat vagy rablósat.

Alig néhány dolog kell csak ahhoz, hogy meglepd gyermekeidet álmaik bunkerével. Például díszítsd a sátrukat aranyos lenyomatokkal. A búvóhelyeket azonban nem alvásra szánták, hanem a játék igazi helyszínének.

Előnyük, hogy több módon is felhasználhatóak. Télen a gyerekszobában rejtekhelyként szolgál, nyáron pedig felállíthatod a medencénél vagy magaddal viheted a strandra, hogy védelmet nyújtson a nap ellen.

B opcióként szolgálnak még a fa vagy műanyag házak. Vannak ajtóik és ablakaik, előkertjük és más kiegészítőik is.

A ház biztonságos búvóhelyet biztosít majd a gyerekeknek a játékához.

A homokozás fejleszti a gyermekek képességeit

Különösen a fiatalabb gyerekek fogják értékelni a homokozást.

Néhány játékkal vagy babával órákra le lehet foglalni a gyerekeket. Ha a homokozónak széles szegélye van, rajzolhatsz rá két kereket. Ezek lesznek majd a főzőlapok, ahol a gyerekek finom szendvicseket készíthetnek.

Hintából sosem elég

Egy másik népszerű szabadidős tevékenység gyerekeknél a hintázás. Ha van a kertben egy fa elég erős és lehajló ágakkal, akkor csak akassz rá egy hintát vagy lengőgyűrűt, így két gyerek tud egyszerre hintázni.

Ha nincs a kertedben fa, akkor nézz körül az előre megépített hinták között. Gyakran a készlet részét képezi egy csúszda is.

Biztos lehetsz benne, hogy a hintákon sok időt töltenek majd a gyerekek.

Amire a gyerekek évek múltán is emlékeznek

Egy igazi gyerek minden igazi kaland után megéhezik. Megeszik a kenyeret, szalámit és sajtot is, de az igazi szórakozást a tábortűz jelenti nekik. Építs egy kisebb tűzrakó helyet a kertben és süssetek kolbászt vagy akár mályvacukrot.

A sült kolbász a legízletesebb.

A falatozás után aztán ücsöröghettek az összecsukható székeken, tábori nótákat énekelgethettek, vagy nézhetitek a csillagokat. Meglátjátok, hogy egy ilyen közös este a kertben olyan kellemes és szórakoztató, hogy eszükbe sem jut majd a számítógép.

8 tipp, hogyan tanítsd meg úszni gyermekeidet

A nyár a legideális időszak, hogy megtanítsd úszni a gyerekeket. Játszatok együtt vízben és mielőtt észbe kapsz már fel is vették a tempót.

Hol máshol lenne a legelviselhetőbb a nyár, mint a vízben vagy vízparton. Annak érdekében, hogy a gyerekek ne féljenek és örömmel töltsék el az időt a medencében, gondoskodj Te magad az úszóleckékről. Kövesd 8 egyszerű tippünket, és a nyár végére jelentős előrelépést tehettek a legfiatalabb családtagok úszó képessége terén.

1. Ismertesd meg Velük a vizet

Sosem túl korai a vízzel való ismerkedés. Ideális megoldás babaúszásra járni a gyerekekkel, ahol megtanulhatnak természetesen mozogni a víz alatt.

Ha mégsem szívesen viszed őket oktatásra, akkor Te magad is óvatosan megismertetheted a fürdővízzel- húzd végig a vizes kezedet az arcán, vagy öntsd le egy kevéske vízzel. Így a gyerkőc játékos úton szokik hozzá a víz jelenlétéhez és később is jobban viseli majd.

Ismertesd meg a kicsiket a vízzel, hogy később ne féljenek.

Körülbelül 3 éves korától már készen áll az első próbálkozásokra az úszással. A gyermekek “úszása" nem tűnik koordináltnak. Nincs ezzel semmi gond! Hagyd, hogy gyermeked szabadon, neki természetes módon mozogjon a vízben, a helyes technika még várhat.

Az úszás technikáját 8 és 9 év közötti gyermekeknek tanítják, akiknek a teste már elég fejlett a vízben való koordinált mozgáshoz. Csak ekkor érvényesül majd az úszás jótékony egészségügyi hatása is.

Ha van rá lehetőséged, minél hamarabb szerezz be a legkisebbek számára is egy medencét a kertbe, hogy a nyár folyamán minél természetessebbé váljon számukra a víz közege.

2. Amilyen a szülő, olyan a gyerek

Mielőtt megismerteted velük a vizet, gondold át a saját élményeidet is. Nem félsz a búvárkodástól vagy a nagy mélységtől?

A gyerekek öntudatlanul is megérzik, ha szüleik tartanak a víztől. Tartsd szem előtt, hogyha a gyerek azt látja, hogy szülei félnek a víz alá merülni, akkor ő sem akar majd lebukni.

Elsősorban olyan szülőnek vagy rokonnak kell a vízben lennie a gyerekekkel, aki nem fél attól, otthonosan érzi magát. A gyermekek így ezeket a jó szokásokat/érzéseket veszi majd fel.

3. A víz, mint játék

Azért, hogy gyermekeid élvezze a vizet, kezeld az úszást játékként. Ne “most úszni tanulunk" felkiáltással közelítsd meg a medencét. A gyerekek nem szeretnek tanulni és gyakorolni, ezért hatékonyabb játékosan megközelíteni a témát.

Még a partmenti séta és homokvár építés során is szokják a gyerekek a vizet.

Kezdjétek a parton való várépítéssel, majd folytassátok a sekély vízben való sétával, és szépen fokozatosan egyre beljebb merészkedhettek. Hagyd, hogy gyermeked megszeresse a vizet, és később boldogan megy be magától is.

4. Beleesett a kanál…

Az első dolog, amit érdemes megtanulnia a gyereknek, az a víz alatti úszás. Talán nem úgy tűnhet, de ez számukra a vízben való lét legtermészetesebb módja. Megtanulják a helyes légzést és uralkodni a testük felett.

A víz alatti úszás sokkal természetesebb a gyermekeknek, mint a fej felszín felett tartása.

Kezdjétek a búvárkodást a medencében, ahol a legtisztább a víz. Jó kiindulópont a “kanál esett a medencébe" játék, majd folytathatjátok búvárversenyekkel és tárgyak keresésével a medence alján.

Először mutass gyermekednek jó példát. Menj bele te is vele a játékokba ahelyett, hogy csak ellenőriznéd őt és mutasd meg neki, hogy nincs mitől félnie a víz alatt.

5. Karikák és karúszók

Felejtsd el azt a tévhitet, hogy a gyereknek köralakú úszógumira van szüksége az úszáshoz. Ehelyett hagyd, hogy a karodra támaszkodjon, ami a legnagyobb biztonságérzetet nyújtja kisgyermekek és óvodások számára.

A gyerekeknek felfújható karúszót kell viselniük. Felejtsd el a köralakú úszógumit, veszélyes!

Ha biztosra akarsz menni, használj felfújható karúszót vagy mellényt. Ne vásárolj köralakú úszógumit, mert kicsúszhatnak belőle.

6. Fix pont

Ha a baba már egyedül is el van a vízben, tanítsd meg neki a biztonságos úszás alapjait. A gyerekeknek találniuk kell egy fix pontot és beosztaniuk az erejüket, hogy azt elérjék.

Tanítsd meg a gyerkőcöknek, hogyan kell "pedálozni a vizet". Dobj el egy labdát és fokozatosan haladjatok a mélyebb víz felé, ahol a gyereknek nem ér le a lába és megtanulhatja a helyes technikát. Mindig maradjatok közel a sekélyebb vízhez, hogy bármikor könnyen visszatérhessenek a biztos talajhoz.

Szórakozás közben azt is tudatosítsd gyermekedben, hogy a víz veszélyes, és tanítsd meg neki ennek a tiszteletét is.

7. Technika, tempózás, mellúszás

A helyes úszási stílusokat elég a nyolcadik, kilencedik születésnap környékén, fokozatosan megtanítani. Addig nincs szükségük rá, mert a fejük víz felett tartása és végtagjaik koordinálása épp elég nagy kihívás nekik. Fontos, hogy a gyermek otthon érezze magát a vízben.

Ha azonban egy gyerek már szereti a vizet és jól tud benne mozogni, akkor az úszási stílusokat akár egy hét alatt is meg tudja tanulni.

Az órákat érdemes a pedálozással kezdeni, miközben a gyermek kapaszkodik a medence szélében. Ez azt jelenti, hogy:

 • a lábai egyenesek, de nem feszesek,
 • a térd és a boka ellazított,
 • és a lábakat rezgetni kell.

Vigyázz azonban, hogy a gyerekek sose álljanak meg és mindig legyen kiegyenesítve a lábuk.

Amint megvan a helyes lábmozgás, tanítsd meg nekik a stílust. A gyerek láthatja, hogy a víz elbírja és a ez megfelelő less a vízi játékok során is.

Az utolsó leckének a mellizmok használatáról kell szólnia, ami a legszükségesebb egy jól koordinált mozgáshoz.

8. Adj neki időt

Ne számíts arra, hogy a gyermeked két nap után bolondul majd a vízért. Adj neki időt, hogy hozzászokjon és ne pánikolj, ha néhány hét múlva még nem érzi biztosnak magát. Fokozatos megközelítéssel egy életre megszerettetheted vele a vizet- mit számít néhány hónap?

Vigyázz, hogy ne erőltess rá semmit gyermekedre. Ha nem érzi biztonságban magát a mélyebb vízben, akkor ne kényszerítsd, hagyd, hogy minden a maga idejében történjen.

Hogyan kell megfelelően kikötni és biztonságossá tenni a trambulint?

A levegő melegedésével együtt a gyerekek kedve is megjön a trambulinozáshoz. Annak érdekében, hogy ne kelljen aggódnod ugráló gyermekedért, adunk néhány tippet arról, hogy hogyan kösd ki és biztosítsd a trambulint.

1. Találd meg a megfelelő helyet

A biztonságos ugrálás első és legfontosabb szabálya a trambulin megfelelő elhelyezése. Nem szabad betonra, aszfaltra vagy járdára állítani, mert nem rögzíthető a földbe, és fennáll annak a veszélye, hogy a gyerek a kemény talajra esik. A gyep vagy az agyagos talaj a jó választás.

Ideális esetben a trambulin néhány méterre legyen a fáktól és a kerítéstől. Nem szabad a tető vagy a lomb alá rakni, hogy a nagyra törő ugrálókat ne érje kellemetlen meglepetés egy fejsérülés formájában. A felületnek természetesen egyenesen kell lennie.

A trambulinok leginkább nyitott terekre készültek, távol a fáktól és a kerítésektől.

2. Horgonyozd le a trambulint a földbe

Ahhoz, hogy a trambulin ne veszélyeztesse a környezetét, szilárdan a földbe kell rögzíteni. Léteznek speciális horgonyzók, amik horgokból és pántokból állnak.

A horgokat mélyen a földbe kell nyomni. A legtöbb horgot körkörös mozgással kell benyomni, mint amikor kinyitsz egy üveg bort. Egyszerűbbé teheted a mozdulatsort egy rúd vagy cső segítségével, amit átdugsz a hurkon és így nem kell akkora fizikai erőt kifejtened. Ne használj kalapácsot, mert károsíthatja a szemet.

Amint a horgony rögzítve lett a földbe húzd át a szíjat a szemen és kösd hozzá a trambulin lábát. Húzd meg a szíjat egy csattal és ismételd meg a folyamatot minden lábbal. Így már nem mozdul el a trambulin rossz idő esetén.

3. Ne feledkezz meg a védőhálóról!

Ha maximális biztonságot akarsz biztosítani az ugráláshoz, akkor ne feledkezz el a védőhálóról. Mindig erősen ki kell feszíteni és be kell zárni a bejáratot, hogy ne essenek ki az ugráló gyerkőcök. Amikor a hálót a trambulinhoz erősíted győződj meg róla, hogy a rögzítőelemeket a trambulin lábához rögzítetted.

Az ugrálás megkezdése előtt mindig zárd be a háló bejáratát.

Mivel a védőhálót legtöbbször acél rudak tartják, ezért biztosítsd őket. Javasoljuk, hogy valami puha anyaggal vondd be az oszlopokat, mint például a habszivacs.

4. Tanítsd a gyerekeket biztonságos játékra

Növelheted a trambulin biztonságosságát technikailag, de a gyerekeknek is meg kell tanítani az ugrándozás szabályait. A túlterhelés elkerülése érdekében határozd meg a trambulin maximális terhelhetőségét is.

A kellően széles trambulinokon több gyerek elfér.

Általában csak 1 ember ugrálhat egyszerre egy trambulinon, de néhány nagyobb fajta kivételt jelenthet. Mindig középen kell ugrálni, és ha gyermeked nem gyakorlott trambulinozó, akkor kerülje a pirouetteket és az akrobatikus elemeket.

Ne felejtsd el, hogy eső után veszélyes ugrálni a trambulinon. A felület nedves és csúszós. Várj, amíg a trambulin felülete teljesen megszárad.

Hogyan készíts egyedi fotót (nem csak) a nyaralásról?

Szeretnél igazán különleges és érdekes képeket mutatni a családnak a jól sikerült vakációról? Van számodra néhány tippünk profi fotósoktól.

Az alapvető szabály az, hogy ne fotózz le mindent, amit látsz. Emlékezz, hogy a minőség elsőbbséget élvez a mennyiséggel szemben. Te sem szeretnél otthon ezer ugyanolyan képet átnézni. Először nézz meg minden újdonságot a saját két szemeddel és csak akkor vedd elő a fényképezőgépet, ha igazán érdemes.

Hasonlóan, az igazán érdekes helyek megérdemlik, hogy az albumban kössenek ki.

Hogy minél szebben megörökítsd fotód tárgyát, készíts róla több képet is. Otthon nézd végig a képeket és csak a legjobban sikerültet tartsd meg. Az ugyanolyan képek tárolása idő- és memóriapazarlás.

Oda állj, mama!

Minden csodás képhez szükség van a helyes kompozíció megtalálására. Akár a nagymamádról, akár egy vicces feliratról készítesz fotót, ne állítsd őket a kép középpontjába. Ha a domináns alakot helyezed a középpontba, akkor a háttér elveszti a jelentőségét.

Az aranyszabály az, hogy fotód tárgyát a kép nagyjából egyharmadához kell helyezni bal vagy jobb oldalt. Így mind a tárgy, mind a háttér látszik majd. Leonardo Da Vinci használta ezt a híres trükköt a festményein.

Példa a megfelelő kompozícióra. A finom ital a kép harmadánál helyezkedik el.

Biztos ismerős az a szituáció, mikor járkálsz a városban, meglátsz egy érdekes épületet és szívesen lefotóznád. Az ilyen típusú képeknél vedd figyelembe a következő szabályokat:

 • Látszódjon a teljes épület.
 • Az alaknak nem szabad miniatűrnek lennie – távolítsd el az épülettől, hogy a kép jelentős részét elfoglalja.
 • Az épülettel ellentétben az élő alaknál elég, ha deréktól felfelé látszik.
 • Próbálj meg leguggolni és egy szintbe hozni az embert az épülettel.

Vigyél életet a fotókba

Amikor a szeretteiddel nyaralsz ne feledd, hogy nem egy szemfüles, érdektelennek tűnő őrt fotózol. Mondd nekik, hogy pózoljanak. Emlékezz arra is, hogy nem kell a lencsébe nézned vagy értened a fényképezéshez. A természetes pillanatképek tökéletesen érzékeltetik majd a szituációt és hangulatot.

Ha gyereket vagy állatot fotózol, ne használj nagy perspektívát. Ragadd meg a figyelmüket! Az eredmény visszadja majd az alany személyiségét és jól ábrázolja az apró részleteket.

Kövesd a fenti szabályokat és egy igazán jó képet kapsz majd eredményül.

Játssz a szögekkel! A legtöbb vakáció során készült kép hasonlónak tűnik, mert a fotós állva készíti őket. Járdd körbe az alanyt, vagy próbálj leguggolni vagy lefeküdni az alany előtt. Kivételes szögeket találhatsz, amik kifinomultabbá tehetik a képet.

A napfény a barátod

Ugyan a nap feladhatja a leckét a fotósnak, egyben értékes szövetséges is. A természetes fény kitűnő feltételeket biztosít a fényképezéshez, de néhány szabályra nem árt emlékezni.

Teljes napfényben ne csinálj fotót. A kép túl kontrasztos lenne, a tárgyakból pedig csak a sziluettjük látszódna. Válassz olyan szöget, melyben néhány objektum takarja a napot, például egy fa vagy torony. Ideális esetben állj a napnak háttal.

A leggyönyörűbb fotók az arany óra során készülnek. Az arany óra a napfelkelte utáni első 60, illetve a naplemente előtti utolsó 60 percet jelenti. Ilyenkor erős színek jelennek meg, kisebb a kontraszt és kevesebb a sötét árnyék. Kezdd a napot a strandon és készíts emlékezetes képeket.

Hasonlóan néznek ki az arany óra során készült fotók.

Gyönyörű képek nem csak nappal, hanem éjjel is készülhetnek. Az éjszakai képek gyors és egyszerű elkészítéséhez állítsd a kamerád vagy telefonod kameráját éjszakai módra. Segít, ha szilárd alapra helyezed a kamerádat. (lehetőleg egy háromlábú állványra).

Fotó 1 perc alatt. Ismerd meg a FujiFilm Instax-ot

Hányszor mondtad már, hogy előhívatsz majd fotókat a telefonodról? Egyszer, kétszer, tízszer ... Ha még mindig csak üres lapokat forgatsz az albumban, akkor cseréld le a telefont egy instant kamerára! Ragadd meg a pillanatot amilyen gyorsan csak tudod, adj hozzá egy jópofa filtert és egy percen belül már a kezedben is tarthatod a képet. Összegyűjtheted őket egy albumban, vagy meglepheted velük barátaidat születésnapjuk alkalmából.

Telitalálat a kamerák között

Az azonnali fotó elve nem újdonság: Edwin Land első fényképezőgépe 1947-ben készült. Manapság azonban kevesen szánnak időt arra, hogy a telefonjukról áttöltsék képeiket a számítógépre és elküldjék őket egy fotóstúdióba.

A FujiFilm választék magában foglalja az azonnali Instax kamerákat is - az alapt daraboktól az SQ10-ig.

Az instant kamera vonzerejét a gyorsasága adja. A kattintás, a feszültség pillanata, és már el is készül a kép. Minden fotó egyedi, de van 3 közös jellemzőjük:

 • kis formátum, legfeljebb 10 cm-es méretig,
 • fehér keret
 • és az eredeti szín egy kis retro beütéssel.

Nehéz jobb módot találni arra, hogy megörökítsd a gyerkőc első lépéseit, a karácsonyi parti legszebb pillanatait, vagy amikor az újdonsült házasok kimondják a boldogító igent. Ideális ajándék lehet tinédzserek vagy nagyszülők számára is, akik nem ismerek túlzottan a technológiai újításokat.

Csak egy perc és a szemed előtt lesz az egész kompozíció.

Kiválasztásakor ügyelj a minőségre és a formatervezésre

Az instant FujiFilm kamerák fotóminősége még a legmodernebb telefonok tulajdonosait is meg fogja lepni. Az Instagram szűrők működnek ugyanúgy rajta, és az elegáns formatervezés is ugyanolyan fontos – az Instax termékcsalád távol áll az egyszerű SLR-ektől.

Azok, akik élvezik a legújabb trendeket, ne hagyják ki az Instax-ot.

Az Instax sorozatnak széles kameramodell-választéka is van. Az Instax Mini 8 és Mini 9 alapmodelltől a fejlettebb Mini 25, Mini 70 vagy Mini 90 darabokon át az Instax Square SQ10 technológiai csodáig. A legutóbbi forradalmasított - összekapcsolja az instant kamerák, mobil alkalmazások és memóriakártyák technológiáját.

Instax Square SQ 10 – Három az egyben a tökéletes felvételekhez

Az új FujiFilm Instax Square SQ 10 számos olyan funkciót tartalmaz, amelyeket korábban nem láttatok.

A Square SQ10 hibrid kamerával annyi képet lőhetsz, amennyit szeretnél. Mentsd el az összes fényképet és válaszd ki a legjobbat a nyomtatáshoz. Ezzel tuti nem less olyan kép, ahol csukva less a barátod szeme, vagy biztos lehetsz abbanan, hogy a megfelelő kompozíciót állítottad össze.

A kiválasztott fényképet akár 10 szűrővel is szerkesztheted, adhatsz hozzá fényerőt vagy vignettát. Így az SQ10 játékosan felváltja a népszerű Instagram alkalmazást. És míg az Instaxok téglalap alakú képeket készítettek, a Square SQ10 utánozza a népszerű Instagram formátumot, a négyzetet.

A legjobb SQ10 fényképek a belső memóriában (50 fénykép) vagy micro SD kártyán tárolódnak. Egyetlen töltéssel akár 150 fénykép is készíthető, és a digitális képérzékelőnek és képfeldolgozó technológiának köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy éles fényképet készít még este vagy beltéren is.

Legújabb modell: SQ10:

 • közeli képeket is készít 10 cm távolságból,
 • automatikusan beállítja az expozíciót,
 • arcfelismerő funkcióval rendelkezik
 • és automatikusan fókuszál.

Az SQ10-nek van azonban egy kisebb hátránya. Jó hír, hogy nagyszerű fotókat készítesz majd vele, de hiányolni fogod azt a pillanatnyi meglepetést, ami az instant fotókat olyan izgalmassá teszi. Ha retro stílusú szórakozásra vágysz, akkor válassz egy régebbi modellt és lepődj meg minden alkalommal, amikor megnyomod az exponáló gombot.

A kompakt FujiFilm Instax Square SQ10 segítségével nagyszerű képeket készíthetsz este is.

5 tipp a gyönyörű Instax fotókhoz

Amint kipróbálod az Instax-ot, a felvétel elvarázsol majd. Habár az instant kamera kezelése egyszerű, hidd el kezdetben értékelni fogo ezt a néhány tippet:

 1. Napfény Photoshop helyett. Használd ki a nappali világosságot és koncentrálj az árnyékokra, illetve az éles napsugarakra- egyik sem néz ki jól a fotókon.
 2. Módosítsd a látószöget. Ne korlátozd magad a klasszikus frontális fotókra – játssz a perspektívával és szögekkel. Egyedi fényképeket kapsz majd.
 3. A kontrasztról van itt szó. A fehér póló fehér alapon soha nem tűnik ki. De egy piros ruha a fehér fal előtt vonzza a tekinteteket.
 4. Keltsd életre a kompozíciót. Még akkor is, ha csak az íróasztalodnál ülsz, fűszerezd meg a képet. Óvatosan tedd a kezedet a tollra és azonnal készíts egy képet, amit még az Instagram hírességek is megirigyelnének.
 5. Ragadd meg az elérhetetlent. Ne állítsd a vár falához a gyerekeket. Fotózd le, ahogy a páncélokat nézik vagy megmásszák a falat. A spontán és valódi képek évek múltán is mosolyt csalnak majd az arcodra.

Az instant kamera ideális utazásokhoz és családi ünnepségekhez.

Kapszulás, automata vagy karos? Néhány tanács arról, hogyan válassz kávégépet

A kapszulás, az automata vagy pedig a karos a jobb kávéfőző? És számodra melyik a legjobb választás? Bárki, aki szereti az eszpresszó jellegzetes ízét vagy az édes cappuccinót, feltette már magának ezt a kérdést. Mi most adunk néhány tippet, amik segíthetnek a döntés meghozatalában.

Mielőtt megkérdeznéd, hogy milyen gépet vásárolj, győződj meg róla, hogy tudod, milyen kávét szeretsz inni.

 • Instant vagy török kávé? Ha instant kávét töltesz a bögrédbe, akkor csak öntsd fel vízzel, majd miután megittad, mosd ki a csészét a mosogatógépben, és nem is kell a kávégéppel bajlódnod.
 • Filteres kávé. Ha szereted a finom aromákat és hektoliterre iszod a kávét, akkor neked a filteres kávéfőzők valók.
 • Eszpresszó alapú italok. Jellegzetes íze van, de tejszín segítségével különböző kombinációit készítheted el. Az eszpresszó elkészítése tudomány, ezért egy jó gépre van szükség hozzá.

Kávégépek széles választéka érhető el a piacon. Ha már tudod, hogy milyen kávét szeretnél, akkor íme itt egy rövid áttekintés, hogy milyen megoldások állnak a rendelkezésedre

Kapszulás kávéfőző azok számára, akik egyszerűen szeretnének kávéhoz jutni

A szupermarketben is vásárolhatsz kapszulát, és amikor kedvet kapsz hozzá, csak két mozdulat, egy gombnyomás, és fél percen belül asztalodra is kerül a kávé. Olyan, mint egy álom, igaz? Ha a válaszod igen, akkor a kapszulás kávéfőzők között keresgélj.

A vásárlás során azonban vedd figyelembe, hogy a különböző márkájú gépek saját típusú kapszulával rendelkeznek – ezeket nem szabad összekeverni. Mielőtt döntesz, győződj meg róla, hogy a kiválasztott márka kínál a preferált kávétípushoz illő kapszulát.

A kapszulás kávéfőző előnye a gondtalan kávéfogyasztás és az alacsony ár, azonban hátrányként említhető a kapszulák magas ára és műanyag csomagolásuk.

Kávé gyorsan, különösebb munka vagy erőfeszítés nélkül. A kapszulás kávéfőzőket különösen nagyra fogják értékelni azok, akik nem akarnak túl sok energiát fektetni egy csésze forró ital elkészítésébe. A kapszulás eszközök nagy előnye, hogy csokoládét vagy teát is készíthetsz velük.

Az automata kávéfőzőt az elfoglalt kávéimádóknak találták ki

Reggel egy erős eszpresszó, ebéd után egy hosszabb lungo vagy egy caffé latte. Az italok változékonysága és a kávé ízének befolyásolhatósága az automata kávéfőzők fő előnyei közé tartozik.

Tedd kedvenc kávébabjaid az automata készülékbe. Nyomdd meg a gombot, állítsd be az intenzitást, és néhány másodperc alatt el is készül a csésze kávéd. Ha szeretnéd, akkor tejet is önthetsz hozzá a kávéfőző segítségével, vagy különálló tejhabosítót is használhatsz.

Ha azonban olyan gépet szeretnél, aminél nem kell sokat várni míg bemelegszik, vagy elkészül az ital, akkor már magasabb árra kell számítanod.

Az automata kávéfőzők elegáns dizájnnal és kifinomult kávéfőző funkciókkal rendelkeznek. Neked csak a kávé típusát és az ital intenzitását kell kiválasztanod, a többiről a kávéfőző gondoskodik.

Egy gép, amiben a rajongók és a fanatikusok is örömüket lelik

A feldolgozás módja, az ízprofil, a daráló beállítása, a vízszűrés, a megfelelő nyomás és az elkészülési idő. A kávé elkészítése a karos kávéfőzővel sok ismeretet igényel. Cserébe azonban a kávé világának széles választékát kínálja. A karos kávéfőző kiváló választás azoknak, akik szeretnek kísérletezni és nem akarják, hogy ez a kávéjuk ízének rovására menjen.

Ennek a kávégépnek a használata veszi igénybe a legtöbb időt – darálóra és tömörítőre is szükséged lesz hozzá.

Számíts arra, hogy beletelik némi időbe, míg megtanulsz tökéletes eszpresszót készíteni. Egy kis gyakorlás után már értékelni fogod a kávé zacc eltávolítót, ami segít megelőzni, hogy mindehova kifolyon a kávé. A kávémaradványokat több módon is használhatod.

A karos kávéfőzők megkívánják a kávéfőzős folyamatának átlátását, de cserébe lehetőséget adnak arra, hogy igazán elmerülj a kávébabok világában. A karos eszközök hátránya a magasabb beszerzési ár, de általában ezek a kávéfőzők, ha megfelelő gondossággal kezelik őket, hosszú évekig kitartanak.

Ugyanolyan fontos a kávégéphez hasonlóan maga a kávé is

A kávé maga is nagy szerepet játszik. A kávékapszulák különböző típusú kávékat kínálnak és egy teljesen új világ nyílik meg számodra, ha olyan kávészemeket vásárolsz, amiket automata kávéfőzőbe vagy darálóba is tehetsz. Azt a kávét válaszd, amit a lehető legkevesebb ideig pörköltek és tárold sötét és száraz helyen. Akkor biztos az ízélmény.

Szintén gondoskodj az új kávéfőző karbantartásáról - minden típusú eszköznél vedd figyelembe, hogy takarítószerekre és rendszeres tisztításra is szükség van a tökéletes kávé készítéséshez.

3 gyors nyári egytálétel

Nincs időd hosszan főzőcskézni, vagy inkább a szabadban töltenéd a szombat délelőtt nagy részét? Akkor a következő 3 gyorsan elkészíthető egytálételt Neked találták ki!

Tanácstalanul állsz a hűtő előtt? Segítünk, hogy mit főzz a családnak!

Korianderes és lime-os csirke rizzsel

Valami extrával lepnéd meg a párodat? Ez a könnyű lime-os csirke nyerő választás.

Mire lesz szükséged hozzá?

 • csirkemell
 • vaj
 • rizs
 • húsleves alaplé
 • lime
 • koriander
 • avokádó
 • tej
 • fokhagyma

Elkészítés menete:

 • 1. a Pirítsd a csirkemell szeleteket 1-2 percig puha vajban.
 • 2. Szedd ki a húst egy tányérra.
 • 3. Adj hozzá 1 kistányér nyers rizst.
 • 4. Öntsd fel fél liter húsleves alaplével.
 • 5. Add hozzá 1 db lime levét.
 • 6. Hintsd meg a a durvára vágott korianderrel.
 • 7. Tedd bele a félkész csirkemell szeleteket.
 • 8. Alacsony lángon főzd 25 percig.
 • 9. a Vágd ketté az avokádót.
 • 10. Kanalazd ki a belsejét.
 • 11. Add hozzá fél lime levét és 100 ml tejet.
 • + 2 csipet fokhagymát.

Citromos-borsós tészta

Ideális egy rohanós nap után, hiszen maximum 30 perc alatt elkészül.

Hozzávalók:

 • csirkemell
 • bors
 • olívaolaj
 • húsleves alapleve
 • tészta
 • krémsajt
 • parmezán sajt
 • zöldborsó
 • reszelt bio citromhéj
 • coriander

Elkészítés menete:

 • 1. Forgasd meg olívaolajban a megborsozott csirkemellet.
 • 2. Pirítsd 4-5 percig.
 • 3. Szedd ki a húst egy tányérra.
 • 4. Öntsd a serpenyőbe fél liter húsleves alaplevét.
 • 5. Add hozzá a tésztát.
 • 6. a Főzd 10 percig.
 • 7. Tedd bele a félkész csirkemell kockákat.
 • 8. Add hozzá a krémsajtot.
 • 9. Szórd meg zöldborsóval és add hozzá a reszelt bio citromhéjat.
 • 10. Hintsd meg parmezán sajttal és friss korianderrel.

Pikáns tojás burgonyával

A tojás és a krumpli pikáns, krémes egyvelege.

Alapanyagok:

 • olívaolaj
 • vöröshagyma
 • fokhagyma
 • chili
 • a 200 ml zöldség alaplé
 • 2 db paradicsom
 • burgonya
 • spenót levelek
 • 2 db tojás
 • kecskesajt.

Elkészítés menete:

 • 1. Forgasd meg olívaolajban az apróra vágott vöröshagymát.
 • 2. Adj hozzá 2 csipet apróra vágott fokhagymát és 2 csipet chilit, majd sózd meg.
 • 3. Öntsd fel 200 ml zöldség alaplével.
 • 4. Adj hozzá 2 db szeletelt paradicsomot és főzd 15 percig.
 • 5. Forgasd meg olívaolajban a burgonyát.
 • 6. Hintsd meg chilivel.
 • 7. Öntsd hozzá a paradicsomos szószt és főzd 10 percig.
 • 8. Szórj rá spenót leveleket.
 • 9. Üss a tetejére 2 kisebb tojást.
 • 10. Párold 10 percig.
 • 11. Hintsd meg kecskesajttal.

Mi is megfőztük ezeket az ételeket, hogy lássátok, valóban gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek.

A video megtekintéséhez kattints ide!

Minden, amire kempingezéskor szükséged lehet

Kapcsolj kaland üzemmódba, keresd elő a hálózsákod és készülj egy fantasztikus sátras nyaralásra! Most adunk néhány tanácsot arról, hogy mit pakolj a hátizsákodba.

A kempingben való nyaralás egyre népszerűbb. Ez nem csoda, hiszen a legjobb táborok olyan kényelmesek, mint a vendégházak. Ha nem kempingezel rendszeresen, olvasd el cikkünket és hozd ki a lehető legtöbbet utazásodból.

Alvás a természetben

A természetben aludni nem olyan kényelmes, mint a saját ágyadban, de megvan a maga szépsége. A táborok gyakran kínálnak házikókat, ahol aludhatsz, de ha nem akarsz lemaradni egy felejthetetlen éjszakáról a ragyogóan csillagos ég alatt, akkor pakolj be mindent, amire a kempingezéshez szükséged lehet.

Attól függően vásárolj felszerelést, hogy milyen gyakran szeretnél majd kempingezni.

Sátor

A sátor biztosítja majd számodra a magánszférát és a védelmet az eső ellen. Kiválasztásakor fókuszálj a méretre és a térbeli elrendezésre. Ha vonattal utazol, akkor különösen fontos tudni, hogy mekkora méretű sátrat rejt a csomagolás.

Az árnyékba állítsd fel a sátrat, de ne közvetlenül a fák alatt, hátha jön egy vihar. Ha az eső éjszaka kapna el, akkor ne érintsd meg a sátorvitorlát feleslegesen – csökkentheti a vízállóságát.

Hálózsák

Aszerint válassz hálózsákot, hogy mikor fogod használni. Ha nyári látogatást tervezel a táborban, akkor csak egy vékony, nyári hálózsákra lesz szükséged. Ha tavasszal vagy ősszel akarsz a szabadban aludni, akkor használj egy melegebb hálózsákot éjszaka arra az esetre, ha 0 fok alá esne a hőmérséklet.

Egy jó kis alváshoz szükséged lesz párnára, vagy akár a pulóveredet is a fejed alá teheted. Reggel, amikor süt a nap, kihozhatod a hálózsákot a sátorból.

Takaró

Ha otthon akarod érezni magad, akkor aludj felfújható matracon és legyen nálad kicsire összehajtogatható takaró is.

A kényelmes alvás érdekében figyelni kell rá, hogy milyen terepen állítod fel a sátrat. Győződj meg róla, hogy nem gyökerekre vagy más dudorokra építed - a fű ideális lehet.

A szabadban

Ha kevés holmival utazol, akkor pakolj be egy függőágyat is a hátizsákodba, hogy kényelmesen aludhass a szabad ég alatt.

Főzés a természetben

A kulacs és a tábortűz elengedhetetlen kelléke a kempingezésnek, azonban ha változatosabb menüre vágysz, akkor vigyél magaddal egy gázfőzőt és edényeket is.

A vadonban főzz egyszerű, csupán néhány összetevőből álló ételeket.

Tűzhely

A kempingfelszerelések egyik klasszikusa a gázfőző, de más kisebb vagy nagyobb eszközöket is választhatsz a használat gyakoriságának megfelelően. A leves alkalmankénti melegítéséhez használhatsz zsebméretű gyújtót, de ha nagy főzőcskézésre készülsz, akkor vigyél egy gázfőzőt vagy akár grillt is magaddal.

Cserépedény

Kempingezéshez mindig csomagold be a következő alapvető felszereléseket: edényt, evőeszközt és bögrét. A főzés mértékétől függően fontolóra veheted egy étkészlet megvásárlását, és jól jöhet egy olyan termosz is, amiben mind reggel, mind este tarthatsz meleg teát.

Az étkezések megtervezésekor vedd fontolóra a kemény főzési feltételeket, és válassz néhány összetevőből álló, egyszerű ételeket. Főzhetsz például levest, gulyást vagy spagettit gyorsan elkészíthető paradicsomszósszal.

Vizes palack

A rendszeres vízfogyasztás alapvető, ezért mindenképp legyen nálad egy kempingkulacs. Ellentétben a PET palackokkal, nem tapad és jól illeszkedik a hátizsák oldalzsebébe.

Kés

Mindig legyen nálad kés, hiszen a főzést nem tudod megoldani nélküle. A biztonság kedvéért vihetsz magaddal baltát is, amivel felapríthatod a fát az esti tábortűzhöz.

Minden, ami nélkül nem tudsz meglenni

A tapasztalt táborozóknak mindig van néhány garantált felszerelési tippjük, amit nem szabad otthon felejteni.

Vízálló kabát

A kempingezés kényelmes sport- és szabadtéri ruházatot kíván. A kapucni és a vízhatlan kabát szárazon tartanak. Nagy szél esetére legyen nálad egy esőkabát vagy poncsó is.

A sátorban viselj olyan ruhát, amiben alacsonyabb hőmérséklet esetén lefeküdhetsz, vagy vegyél fel egy funkcionális termikus alsóneműt, hogy melegen tartson.

Túrabakancs

Kirándulni mindig olyan szabadtéri cipőben menj, ami stabilan tartja a bokádat. Amikor visszatérsz a táborba, bújj bele a papucsodba, vagy sétálj egy kicsit – nemcsak a lábadnak, hanem a gerincednek is jót fog tenni.

Ne kockáztass feleslegesen, kiránduláshoz mindig viselj olyan csizmát, ami jól tartja a bokádat.

Elsősegélycsomag

Az út előtt készíts össze egy elsősegélycsomagot, amibe rakhatsz ragtapaszt, kötszereket, a legfontosabb gyógyszereket, rovarriasztót vagy naptejet. Csak akkor vegyél be gyógyszert, ha igazán szükség van rá, jól fog jönni vészhelyzet esetén.

Zseblámpa

Este szükséged lesz rá. Szerezz be egy fejlámpát vagy egy zseblámpát erős LED technológiával, ami nem fog cserbenhagyni, miközben a sátradhoz próbálsz visszabotorkálni.

Összecsukható bútorok

A szék kényelméről nyaralás alatt sem kell lemondanod. Vigyél magaddal összecsukható kemping bútorokat és ücsörögj komfortosan a sátrad előtt vagy a tábortűz mellett.

Antibakteriális kézfertőtlenítő gél

Ha nem férsz hozzá meleg vízhez, akkor használj antibakteriális gélt az étkezések előtt. Vihetsz még magaddal nedves törlőkendőt a hátizsákodban, egy-egy túra után jól jöhet.

Kempingezni tervezel idén? Oszd meg velünk Facebook-on kommentben, hogy te mit vinnél mindenképp magaddal!

Gyereknap helyett gyerekhét

Május 22. és 25. között átengedjük átvevőpontjainkat a gyermekeknek, akik kreativitásuk megcsillantásával nyerhetnek is, miközben sokat próbált társasjáték-mesterek avatják be a kicsiket és nagyokat a legnépszerűbb játékok rejtelmeibe. Ezen túl még meglepetés ajándékok és helyszíni kedvezmények is várnak rájuk és Rátok szülőkre, nagyszülőkre.

Két budapesti átvételi pontunkon négy teljes napig, 16:00 és 19:00 óra között várjuk változatos aktivitásokkal a gyerkőcöket. A „gyerekheti" programokra a Gémklub társasjáték-kiadót, a társasjátékok kultúrájának egyik legelhivatottabb hazai terjesztőjét is meghívtuk, hogy a játékmesterek a gyerekek körében legnépszerűbb játékokról (Cortex Kids, Ticket to Ride – Az első utazás, Dobble, Dobble Kids, Dobble Animals, Rush Hour, Szörnymóka, Panic Lab) bemutatókat tartsanak, játszanak a gyerkőcökkel és válaszoljanak az esetlegesen felmerülő kérdésekre is. Például arra, hogy életkortól és érdeklődéstől függően melyik a legtökéletesebb társasjáték gyerekeknek, vagy épp az egész családnak, vagyis a szórakozás mellett tájékozódni is lehet a legfrissebb társasjáték-trendekről.

A gyerekhétre webáruházunk még az alábbiakkal készül:

 • Május 22-25-ig az átvevőpontokon megforduló és a helyszíni aktivitásokban résztvevő gyermekek a Mall.hu jóvoltából kisebb meglepetéseket, például buborékfújót, strandlabdát, vagy fadobozos Mikádó játékot kapnak. (A készlet erejéig.)
 • A gyerekhét ideje alatt, az úgynevezett gyereksarokban, az ifjoncok a Mall.hu jól ismert galambjait ábrázoló grafikákat is kiszínezhetnek. A szivárvány összes színében pompázó madarak aztán a gyerkőcök nevével és életkorával felkerülnek Facebook-oldalunkra, ahol az egy hét alatt a legtöbb szavazatot kiérdemlő 3 pályaművet készítő művészpalánta játékokból álló ajándékcsomagot kap.

Átvevőpontjainkon továbbá ez idő alatt kedvezményesen lehet majd vásárolni a játékoktól roskadó polcokról, a szülők pedig a helyszíni vásárlást követően egy garantált Zewa-ajándékot (a készlet erejéig), s még egy kedvezménykupont is kapnak, amit a következő online vásárlásuk során tudnak érvényesíteni.

10 dolog, amire minden utazónak szüksége lehet

Mindegyikünk azt szeretné, hogy utazása stresszmentes és élvezetes legyen. Ezt azonban jelentősen meghatározza az, hogy mit viszünk magunkkal egy utazás során. Vedd elő a check listád és ha a következő dolgok még nem szerepelnek rajta, akkor gyorsan írd fel őket!

1. Fényképezőgép

Ha azt szeretnéd, hogy emlékeid a falra is felkerüljenek, akkor jobb képminőségre lesz szükséged, mint amit a telefonod kamerája nyújtani tud. Mindenképp érdemes megfontolnod, hogy befektess egy olyan fényképezőgépbe, ami a lehető legszebb képeket készíti.

2. Megfelelő hátizsák

Egy izgalmas túra vagy egy egész napos városnézés nem lehet teljes semmilyen más táskával. A jól kiválasztott hátizsákkal nagy súlyt tudsz cipelni a hátadon, miközben megkíméled a gerinced is.

3. Vízszűrő

Idén egy egzotikus nyaralásra mész? Akkor ne felejts el odafigyelni arra, hogy milyen vizet iszol az üdülőhelyen! A hordozható vízszűrő segítségével akár 1000 liter tiszta vízhez is hozzájuthatsz anélkül, hogy palackos vízre kéne költened.

Ne becsüld alá az utazási előkészületeket. Készülj fel minden lehetséges buktatóra!

4. Poggyász

A repőgép társaságok mindegyike meghatározza a kézipoggyászod méretét. Így szerezd be a megfelelő méretű bőröndöt és oldd meg a problémát egyszer és mindenkorra!

5. Túracipő

Ne essen le rólad, ne csússz el benne, ne törje a sarkad! Akár itthon, akár külföldön gyalogolsz hosszú kilométereket, nem teheted meg az utat megfelelő lábbeli nélkül.

6. Kültéri hordozható töltő

A hegyekben vagy a strandon valószínűleg nem lesz áram a közeledben. Szerencsére a mai technológiaőrültek számára már elérhetőek a különböző hordozható töltők. Utazáshoz válassz egy olyat, ami könnyű, erős és napelemmel is tölthető!

Az ideális az lenne, ha nem kellene foglalkoznunk poggyászunk kapacitásával, hanem egy kis bőrönd is hasznos trükkökkel szolgálna.

7. Szárító hajvasalóval

A hölgyek biztosan értékelik, hogy egy utazás alatt sem kell lemondaniuk a szokásos hajápolási rutinjukról jelentősebb plusz súly cipelése nélkül. A könnyű, összecsukható hajszárító és a mini vasaló tuti megfelel majd az igényeidnek.

8. Vizes palack

Az ivási szokásokat utazás alatt is be kell tartani. Kövesd nyomon a folyadékfogyasztásod mértékét saját palackod segítségével! Nem kell drága palackozott vízre költened és könnyen átlátod majd, hogy mennyit ittál aznap. Mindig válassz minőségi palackot jó záródással.

9. Egy jó fejhallgató

Fejhallgató nélkül jóval unalmasabb lehet az utazás. Határozottan megkönnyíti és kellemesebbé teszi a hosszú utakat vagy azokat a perceket, amikor az egyetlen esélyed van egy kis egyedüllétre.

A hosszú repülés néha emberfeletti teljesítményt kíván, és fejhallgatók nélkül már el sem tudjuk képzelni.

10. Megbízható navigációs eszköz

Az eltévedés általában komplikálja és megzavarja az utazási tervet. Szerencsére ez megfelelő navigációval elkerülhető. Vásárolj olyan navigációs eszközt, ami folyamatosan frissíti az adataidat és még az okostelefonoddal is összekapcsolható!

12 eredeti ajándék minden anyuka számára

Ingyenes, száz vagy ezer forint. Anyák napja alkalmával nem az ajándék számít, hanem az, hogy kimutasd anyukádnak mennyire hálás vagy neki és mennyire szereted.

Van, aki csak nemrég lett édesanya, mások már hosszú évek óta tündökölnek a nagymama szerepben, de egy dolog közös bennük: megbecsülést és köszönetet érdemelnek a folyamatos, élethosszig tartó törődésükért, és nem csak május első vasárnapján.

Ingyenes ajándékok

1. Egy kedves üzenet

Adj édesanyádnak egy kézzel írt levelet, amiben elmondod, hogy miért vagy hálás neki, aztán rejtsd el a zsebében, egy könyvben vagy bárhol máshol, amikor nem figyel oda.

2. Saját kezűleg “készített"

Ezen a különleges napon lepd meg a ház királynőjét egy nagytakarítással vagy egy finom ebéddel. Nem csak a kedvére teszel majd, hanem meg is tapasztalhatod, hogy mit csinál ő nap mint nap.

Egy könyvet is készíthetsz ajándékutalványokkal. Anyukád kiválaszthatja év közben, hogy mikor akarja veled megpucoltatni az ablakokat, elkészíttetni a vacsorát vagy elvégeztetni a nagybevásárlást.

3. Egy délután, amit magára fordíthat

Ez az ajándék különösen népszerű lehet a kisgyermekes és óvodás korú gyereket nevelő anyukák körében. Gondoskodj a délutáni teendőkről és adj lehetőséget anyukádnak egy jó pihenésre, olvasásra vagy bármi egyébre, amit csinálni szeretne. El is küldheted masszázsra, manikűrre, vagy egy barátjával moziba.

4. Egy nap együtt

Nagyobb vagy felnőtt gyerekek édesanyja értékelni fogja az együtt töltött időt. Jöjjetek össze egy kávéra vagy egy délutáni shopping körútra, egy rövid kirándulásra, wellnessezésre. Fontos, hogy egy kellemes környezetben töltsetek el együtt némi időt.

Az anyák napi ünneplés nem korlátozott csak kisgyerekekre.

Ajándékok 1 500 forintig

1. Virág

Vegyél egy csokor tavaszi virágot vagy egy szál rózsát. Ne felejts el egy kedves üzenetet is tűzni mellé.

2. Valami szuper

Lepd meg valami olyannal anyukádat, amit szeret. Nem tévedhetsz, ha hozol neki egy szeletet a kedvenc tortájából, vagy veszel egy doboz édességet.

3. Kedvenc fotó

Ha van egy kedvenc családi képetek, akkor nyomtasd ki és add oda anyukádnak. Jó ötlet még egy közös fotósorozat elkészíttetése a testvéreiddel. Láthatod, hogy akár a szekrény alján is megbújhat a megfelelő ajándék.

Kereteztesd be édesanyád kedvenc fotóját vagy készítsetek egy újat.

4. Hobbijához kapcsolódó ajándék

Mutasd meg, hogy tudod, hogy mit szeret anyukád és támogasd a hobbijában. Csak egy kis apróság – egy palánta a kertbe, egy gyönyörű csésze vagy a kedvenc filmje.

Ajándékok kb. 15 000 forintig

1. Parfüm

Ha anyukád már évek óta ugyanazt az illatot használja, akkor egy új illat választása trükkös lehet. Támaszkodj a tesztelőkre, vagy add hozzá az ajándékcsomaghoz a saját kedvenc illatodat.

2. Óra

Mikor anyukád kinyitja a dobozt mondd ezt neki, hogy:

"Köszönök minden időt, amit valaha nekem szenteltél!" A siker garantált. Már csak azt kell eldöntened, hogy egy elegáns, egy sportos, vagy egy unisex óra tetszene neki.

3. Cipő

Az édesanyák azzal is törődnek, hogy gyermekük a megfelelő cipőt viselje, azonban sokszor elfelejtenek magukra is gondolni. Egy gyönyörű, modern, kényelmes, vagy épp egy minőségi sportcipő kitűnő választás lehet számukra.

Ne felejts el egy szép üzenetet is mellékelni a dobozhoz, például a következő szöveggel: Köszönet az első lépésekért!

4. Élmény

Anyukád nem biztos, hogy az ejtőernyős ugrásnak örülne a legjobban. Mi a helyzet a golfleckékkel, hőlégballon repüléssel vagy a japán konyhával? Minél különlegesebb a program, annál nagyobb örömöt és meglepetést fogsz neki okozni.

Ajándékozz anyukádnak egy fantasztikus élményt!

Hová menjünk piknikezni Budapesten?

Ha a jó idő és a virágba boruló természet önmagában nem lenne elegendő, május során két hosszú, egy három- és egy négynapos hétvégén többször is lehetőségünk nyílik a szabadba menni, feltöltődni. No de hová induljunk, ha esetleg piknikezni támadna kedvünk, viszont nincs lehetőségünk egy komolyabb utazást szervezni, vagy többnapos kirándulásra menni? Ne feledjük, hogy a legjobb budapesti és Budapesthez közeli piknikezőhelyek csak egy karnyújtásnyira lehetnek tőlünk!

Pavilon sátor

A melegre forduló időjárással együtt benépesedtek a városi és a városhoz közeli zöld területek is: egyre nagyobb a nyüzsgés a játszótereken és a kültéri fitneszparkokban, egyre népesebb társaságok vágnak neki kisebb-nagyobb kirándulásoknak, s egyre többen ülnek ki a szabadba olvasni, uzsonnájukat elfogyasztani, vagy csak egyszerűen napfürdőzni egyet. Webáruházunkban is megnövekedett az érdeklődés a szabadban töltött kikapcsolódáshoz szükséges kiegészítők és termékek iránt, miközben rendkívül sok kérdés érkezik ügyfélszolgálatunkra is.

Mivel az ügyfélszolgálati kollégáink egyik kedvenc tavaszi/nyári időtöltése a piknikezés, úgy döntöttek, hogy adnak 5+1 ismert és kevésbé ismert tippet azoknak, akik a finom ízeket friss levegővel, változatos színekben pompázó tavaszi virágokkal, éltető napfénnyel, s akár egy könnyed kirándulással is szeretnék ötvözni.

1. Hűvösvölgyi Nagyrét

Családi és baráti piknikek ideális helyszíne lehet a II. kerületben található, csaknem háromhektáros Nagyrét. A szemrevaló zöldterületen sárkányt is lehet reptetni, de közelben van még a hárs-hegyi kilátó és a Gyermekvasút is.

Megközelítése: az 56-os, az 56A, az 59B és a 61-es villamosok hűvösvölgyi végállomásától 10 perc séta az országos kék jelzésen. A villamos végállomástól induló 63-as busszal négy megállót utazva pedig a rét másik sarkába érkezhetünk.

2. Árpád-kilátó

A 376 méter magas Látó-hegy (régebbi nevén Gugger-hegy) délkeletre néző peremén található az Árpád-kilátó, amely mellé fából készült pad-asztal garnitúrákat és tűzrakóhelyeket is telepítettek, hogy a Rózsadomb tetejére felkapaszkodó kalandvágyók nyugodt körülmények között, kényelmesen falatozhassanak. Miközben a város egyik legmegkapóbb panorámájában gyönyörködhetnek.

Megközelítés: Legkényelmesebben a látó-hegyi nyeregből, a 11-es autóbusz felső végállomásától, a zöld sáv és a zöld körjáratú jelzések együttes szakaszán juthatunk fel. A kilátó megközelíthető továbbá Fenyőgyöngyéről, a 65-ös és 65A autóbusz megállójától, vagy Hűvösvölgyből, az országos kék jelzésen.

3. Halmi-erdő

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata az erdőterületet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt-vel közösen épp a tavalyi év során újította meg a 250 hektáron elterülő Halmi-erdő parkerdei berendezéseit, hogy minél inkább ki tudják szolgálni a környéken lakók és az idelátogatók kikapcsolódási és rekreációs igényeit. A sokak által kedvelt Szálfa utcai pihenőhelyen például egy 8×4 méteres fedett pihenő található, hogy esős időben is használható legyen a négy új piknikező hely.

Megközelítése: Kőbánya-Kispest metróállomástól a 282A jelzésű busszal, vagy a Ferihegy Vasútállomásról induló 266-os busszal. Mindkét esetben az Alacskai úti lakótelepnél kell leszállni.

Piknik készlet

4. Farkas-erdő

A IV. kerületi Káposztásmegyeren is található egy remek helyszín azoknak, akik a szabadban, társasággal szeretnének falatozni. A városszéli Farkas-erdőben több tűzrakóhelyet is igénybe lehet venni, letelepedni pedig a szintén közelben található pad-asztal garnitúrákon lehet.

Megközelítése: A Farkas-erdő északi oldalát a 30-as és a 122-es, a délit pedig a 126, a 126A és a 296-os buszokkal lehet megközelíteni, de a közelben áll meg a 14-es jelzésű villamos is, ami az M3-as metró felújítása alatt 14M jelzéssel közlekedik.

Piknik takaró

Piknik kosár

5. Akácfa utcai kiserdő

A Dunával körbeölelt Csepel egyik zöld öröksége az Akácfa utcai kiserdő, amit az elmúlt években újítottak meg, hogy valódi közösségi térként működhessen. A felújítás során fedett piknikhelyeket is kialakítottak, hogy egy kisebb eső se szabhasson gátat az ínycsiklandozó kikapcsolódásnak.

Megközelítése: Irány a 7-es Hévvel Csepelre, majd onnan a 159-es busszal indulunk, amiről a Csikó sétány megállóban leszállni. Innen 5 perc séta a kiserdő.

+1. Makkosmária

Budapest és Budakeszi határában található az idilli Makkosmária, amit kisebb erdei sétával lehet megközelíteni. A kirándulóhely egyik legnagyobb előnye a nagy népszerűségnek örvendő rét és a fedett, csaknem 20 főt „elbíró" piknikezőhely, amit eső esetén is kényelmesen lehet igénybe venni.

Megközelítése: Makkosmária erdei sétautak találkozási pontjánál található, jelzett erdei sétautak vezetnek ide Budakeszi, Csillebérc, Virágvölgy, Normafa és a János-hegy felől. A rét széléről induló betonúton, Budakeszi nyaraló- és villanegyedén keresztülhaladva lehet eljutni a Széll Kálmán térig közlekedő 22-es autóbuszhoz.

FONTOS!

Tüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtani! Tűzrakás előtt tájékozódjunk, nincs-e érvényben tűzgyújtási tilalom. A tűzgyújtási tilalmat az illetékes minisztérium rendeli el, aktuális információ a www.erdotuz.hu honlapról vagy a tűzoltóságtól, az önkormányzatoktól, illetve az erdészettől szerezhető be. A tűzgyújtási tilalom minden esetben a kijelölt tűzrakóhelyekre is vonatkozik!

Szakértői tanácsok: így locsold a kertedet!

Itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy egyre több időt töltünk kertjeinkben, ám ezzel párhuzamosan a kerti munkálatok is aktuálissá válnak, kertjeink és növényeink vízigénye is megnő. Mikor és mennyi vizet locsoljunk? Mik a legnagyobb hibák, amelyeket a locsolás során elkövethetünk? Milyen eszközök segíthetnek növényeink nedvesen tartásában? Lehet „előre" öntözni? Hogyan lehet a leghatékonyabban tárolni az esővizet? A kerti locsolással kapcsolatos legfontosabb praktikákat Csikós Áron okleveles kertészmérnöktől tudtuk meg.

A jó idő beköszöntével a kertápolással kapcsolatos eszközök webáruházunk kínálatának legkeresettebb szezonális termékei közé katapultálnak. A melegebbre forduló időszakban ügyfélszolgálatunkra befutó érdeklődések során is megszaporodnak az ideális kerti praktikákkal, kertjeink és növényeink helyes öntözésével kapcsolatos kérdések. A nagyszámú érdeklődés miatt szakértői szakvéleményt kértünk, hogy vásárlóinkon túl minél több emberhez eljuttassuk kertjeink okos, takarékos és praktikus ápolásának fortélyait. A tanácsokért Csikós Áront, a Három Kertőr Kft. okleveles kertészmérnök szakértőjét kérdeztük.

Gardena esőztető szett

Mit lát a legnagyobb hibának, amit kertünk locsolása során elkövethetünk?

Csikós Áron: Gyakran előforduló rossz gyakorlat a rendszeres, de kismértékű locsolás, mert a növények gyökérzónája így nem tud elégségesen átnedvesedni. A gyökerek ilyenkor a talaj felszíne felé törhetnek, ami miatt egy esetleges öntözés kimaradásakor még nagyobb baj lehet.

Meddig tartson egy locsolás, mikor „lakik jól" a föld és a növény?

Csikós Áron: A locsolás során a teljes gyökérzónát áztassuk be, ami gyep és évelő növények esetében 10-15 cm, cserjéknél 15-25 cm, fák esetében pedig akár több, mint 50 cm lehet. Ez utóbbi esetben még segítségünkre lehet a mélyebb talajrétegekben tárolt nedvesség is, a mélyebben gyökeresedő fák így akár rövidebb száraz periódusokat is könnyedén átvészelhetnek.

Melyik napszakban érdemes locsolni?

Csikós Áron: Nagy melegben, tűző napsütésben ne locsoljunk! Ez könnyen a levélzet megperzselődéséhez vezethet. Kánikula idején a kora reggeli és esti órák a legalkalmasabbak az öntözésre. Ilyenkor kisebb a párolgás is, azaz sokkal kevésbé pazaroljuk el a locsolt vizet.

Milyen időközönként érdemes öntözni?

Csikós Áron: Egyes növények, például az árnyéki évelők és a páfrányok egy része állandóan nyirkos talajt igényel, ezeket naponta meg kell öntöznünk. Ugyancsak naponta kell öntöznünk a cserepes és dézsás növényeket. Az átlagos vízigényű, szabadföldbe ültetett növényeket azonban elégséges 2-3 naponta, de akkor bőségesen locsolni, ami amúgy is jobban igazodik a gyökerek természetes életéhez.

A növény mely részére koncentráljunk a locsolás során?

Csikós Áron: Elsősorban a földet áztassuk be! Ez különösen igaz lehet a haszonnövények esetében, ahol a levélzeten a nedvesség miatt megjelenő gombák károsak, csökkenthetik a termést. Ezzel szemben a páraigényes növények (pl. örökzöldek) nem szeretik a légköri szárazságot, ezért meghálálhatják a teljes levélzet benedvesítését, amit akár egy kézi permetezővel is elvégezhetünk.

Mesto Kézi permezető

Lehet „előre" öntözni? Van értelme eláztatni a földet, ha több napra elutazunk?

Csikós Áron: Természetesen van, de a nagy melegben csupán 2-3 napnyi „előnyt" tudunk szerezni. Ebben lehetnek segítségünkre az automata öntözőrendszerek, amelyek a beállított program szerint végzik el a szükséges öntözést.

Gardena automata öntözőkanna készlet

Kärcher öntöző időzítő

Hogyan tudjuk kideríteni, hogy valamit esetleg túllocsoltunk, vagy túl ritkán locsolunk?

Csikós Áron: A túllocsolás legfeltűnőbb jele a sárgás, kissé lógó levélzet, a kevés vízre pedig a lankadó, úgynevezett kanalasodó levélzetből lehet következtetni. Nagyon oda kell figyelni, mert a túllocsolás érzékeny fajok estén sajnos gyorsan végezhet a növénnyel, míg a szárazság a legtöbb esetben orvosolható lehet!

Milyen egyéb praktikákkal lehet még a locsolási folyamatot optimalizálni?

Csikós Áron: Hasznos segítség lehet a csapadékmérő használata, 3-5 mm-t meghaladó eső esetén akár ki is hagyhatunk egy locsolást. A talajtakarás (például a fenyőkéreg mulcs, a szalma, de zöldségek esetén a műanyagfólia) ezen túl segít megőrizni a talajnedvességet és csökkenti a gyomosodást is. A sekélyen végzett talajmunkák (pl. kapálás) is segíthetnek, méghozzá azáltal, hogy felszabadítják a talajban a talajvíz felett található, úgynevezett kapilláris vizeket.

Hogyan tudjuk a leghatékonyabban tárolni, majd hasznosítani az esővizet?

Csikós Áron: A legegyszerűbb megoldást a talajfelszínen elhelyezett hordók, dézsák és kútgyűrűk jelentik, ezek kisebb kertek kézi öntözésére alkalmasak. A talajban elhelyezett beton (vagy manapság egyre inkább műanyag) műtárgyak pedig már alkalmasak lehetnek nagyobb öntözőrendszerek vízellátására is.

Kärcher hordószivattyú

Hogyan tudjuk a legkevésbé pazarolni a vizet, s fenntarthatóbban, takarékosabban ápolni a kertünket?

Csikós Áron: Automata rendszerek esetén sokan elfejtik az időjárás és az évszakok változásai szerint az öntözési programokat módosítani. Különösen nyár végén és kora ősszel, hiszen a növények vízigénye már augusztus második felétől csökken!

6 kerti eszköz, amire Neked is szükséged lehet

A kerti munka kikapcsol. Néha ugyan házimunkának tűnhet, de ez ne riasszon el! Lesd meg 6 tippünket, amik megkönnyítik a ház körüli és a kerti munkát.

Rönkhasító

Szereted a hűvős estéket a kandalló mellett tölteni? Azonban a felaprítatlan fát elnézve azonnal fájni kezd a hátad, és már érzed is a fájdalmat a tenyeredben? Egyszerűsítsd le a feladatot egy praktikus rönkhasítóval, hogy gondtalanul élvezhesd a romantikus estéket.

Egy rönkhasító segítségével könnyen előkészíthető az otthoni tűzifa a kisebb kályhákba is. Miután megvan a fűtéshez szükséges mennyiségű fa, a gépet egyszerűen eltárolhatod a garázsodban vagy műhelyedben, mivel kerekekkel vannak felszerelve, így könnyen mozgathatóak.

Rönkhasító választásakor gondold meg, hogy milyen erős gépre lesz szükséged.

Kerti aprítógép

A kerti munka nem végezhető el szemetelés nélkül. A bokrok és fák feldarabolása eleve szép kis hulladékmennyiséget eredményez és még a gallyaktól is meg kell szabadulni. Elégetheted ugyan, vagy elvitetheted egy konténerrel, de akkor egyidejűleg a jó műtrágyáról is lemondasz. Helyette próbáld ki a kerti aprítót, amivel megkönnyítheted a hulladéktól való megszabadulást, ráadásul még tápanyagot is készítesz a virágágyásod számára!

Az aprítógéppel finom szemcsézettséget érhetsz el, amit aztán mulcsként vagy zagyként használhatsz komposztálás során. Fán kívül még aprított leveleket vagy konyhai maradványokat is tehetsz a darálóba - ezek együtt elbomlanak és kiváló minőségű komposztot nyerhetsz belőle.

A kerti hulladékot olyan aprítóval lehet megsemmisíteni, amely összetöri a leveleket és komposztot hagy maga után.

Létrák

Csatornatisztítás, tetőjavítás vagy favágás. A ház és a kert körüli számos feladatot különböző magasságokban kell elvégezni. A kertészeti felszerelések közül ezért nem szabad kihagyni a kihúzható létrát sem.

A legérdekesebbek a háromdimenziós létrák, amelyekkel a házban és a ház körül minden szokványos és szokatlan feladatot el tudsz végezni. Mindhárom részt fel lehet húzni. Ha nem éred el a fal tetejét, akkor állítsd fel a létrát, és a harmadik elemet húzd ki, amelyik stabilan megtart.

A létra még mindig olyan berendezés, ami nélkülözhetetlen a kertben. Állítsd be a modern háromdimenziós létrákat a kívánt magasságra!

Kerti hulladékgyűjtő

A ház körüli és a kerti munka takarítással is jár. A gyomnövények eltávolításakor vagy a műhely és a garázs takarításakor biztosan jól jönne Neked is egy praktikus kerti hulladékgyűjtő gyűjtőzsákkal, ami megkönnyítené az életedet.

A kerti hulladékgyűjtő lehetővé teszi a lenyírt fű, széna, agyag gyűjtését és szállítását, valamint a műhelyből származó fa, építőanyag vagy munkaeszközök összegyűjtését és szállítását. Így nem kell a hulladékkal vagy a nehéz gyűjtőtartályokkal egészen a konténerig sétálnod.

Ha bármilyen időjárásban szívesen kertészkedsz, akkor értékelni fogod a leválasztható fedelet, amivel a betakarító zsákuk fel van szerelve. Ebből az erős szél sem fújja ki így az összegyűjtött füvet. A gyűjtő hasznos lehet még például nagybevásárlás után vagy sörösdobozok szállítására is. Ezzel a kis kocsival kettő az egyben segítséget kapsz.

Fűnyírás vagy gyomlálás után a hulladékot el kell távolítani. Praktikus kerti hulladékgyűjtő gyűjtőzsákkal.

Magasnyomású mosó

A lehullott falevelek, a szemét, a különböző tüskék könnyen beragadnak a térkövek közé, a járdára; nyomot hagynak a kerítésen és a kerti bútorokon is. A kézi locsolótól azonban mindig fáj a hátunk, ezért nem igazán van kedvünk használni. Helyette szerezz be egy hatékony segítséget egy magasnyomású mosó formájában, ami eltűntet minden makacs szennyeződést és piszkot.

A teraszon, a ház külső felületén vagy a bútorokon túl kényelmesen moshatod vele autódat, kerékpárodat vagy kerti felszerelésedet is. A kerti slaghoz képest a magasnyomású mosó hétszer kevesebb vizet használ óránként. A kiválasztás során főként a nyomást és az áramlást vedd figyelembe és nézd meg alaposan. Ugyanis minél nagyobb a nyomás, annál jobb és könnyebb a tisztítás. A nagyobb áramlás pedig segít gyorsabban elvégezni a piszkos munkát és végre azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél.

Kerti bútorok vagy padlóburkolatok mosásakor jól jön egy magasnyomású mosó. Időt és vizet spórolhatsz vele.

Nedves-száraz porszívó

A virágágyások mellett te is szenvedélyes ezermester vagy és az egész napot a műhelyben töltöd különböző újításokkal kísérletezve? De akkor ki tünteti el azt a rengeteg koszt? Miután a rönkből új polc lett, a műhelyt fűrészpor borítja. A nedves-száraz porszívó azonban segít majd eltüntetni a koszt, ami barkácsolás során keletkezett.

A nedves-száraz porszívók műhelyekben, lakóházakban és egyéb épületekben egyaránt használhatóak. Megszabadítanak a forgácstól és fémfűrészportól, de a sár, a kiömlött víz is feltakarítható velük. Egy pillanat alatt elkészülhetsz a takarítással, hogy aztán zavartalanul koncentrálhass a műhelyben való munkálkodásra.

Amikor a ház és a kert körül dolgozol, használj nedves-száraz porszívót, ami akár a törött üveggel is elbánik.

Ha tavasz, akkor metsszünk gyümölcsfákat! De hogyan?

Minden évben a kertészek, kerttulajdonosok türelmetlenül várják az alkalmat, mikor az éjszakai hőmérséklet már nem esik fagypont alá. Ők jól tudják, hogy akkor érkezett el az idő a gyümölcsfák metszésére. Ragadjuk meg a metszőollót, és vegyünk részt a természet elleni küzedelemben. Miért fontos? Mert a helyes metszés növeli a fák termékenységet és felgyorsítja azok növekedését.

Koronaalakító metszés: meghatározza, hogyan növekszik a fa

A gyümölcsfák ültetése utáni első öt évben az úgynevezett koronaalakítási metszést végezzük. Ebben az időszakban a fa még nem hoz termést - és kialakíthatjuk, hogy a lombkorona a jövőben hogyan nézzen ki.

Az almatermésűek (alma, körte, naspolya, birs stb.) hosszú hajtásokon fejlődnek. Egy középső hajtás fejlődik, melyet a második évben a feléig, vagy harmadáig vissza kell metszenünk. Így új, erős hajtások fejlődnek. A törzskialakításnál és az ágemeletek beállításánál a vezérvesszőt mindig a kívánt magasság feletti 4-6 rügy fölött vágjuk el. A fő hajtásokat 10-15 cm fölött hajlítsuk el. Minden egyéb, ún. konkurens ágat kegyelem nélkül metsszünk le.

A második és a harmadik évben ugyanezt kell megismételnünk. Ha a főhajtás ágai lassan nőnek, akkor akár egyharmadával, vagy felére is rövidíthetjük őket. Ha szépen fejlődnek, akkor negyedével vágjuk vissza őket és távolítsuk el a fák belsejében hozott hajtásokat.

A negyedik és az ötödik évben a legkevesebb a dolgunk, folyamatosan növekednek és vastagodnak az ágak, ahogy a fa termőképességi ideje közeledik. Fontos, hogy a nem megfelelő ágakat mindig távolítsuk el, és ne hagyjuk meg, mert a túl gyenge ágak nem bírnák el a gyümölcsök súlyát. A túl sok ág meghagyása pedig túlzott vertikális növekedést idézne elő.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a csonthéjas gyümölcsökre - cseresznyére, meggyre és szilvára is. Csak kerüljük a túlságosan mély bemetszéseket, és a negyedik és ötödik évben több nehézkes ágat vágjunk le, hogy elegendő fényt kapjanak a vezérágak is.

A kajszibarack és az őszibarack esetében a vezérágakat a csúcstól befelé metsszük vissza, és a sűrűn álló oldalágakat ritkítsuk ki. Erős, elágazás nélküli oldalágakat metszetlenül kell hagynunk, hiszen itt hozza majd gyümölcseit a fa és így több fényt kap, ráadásul a termést a talajról is betakaríthatjuk így.

Termőre metszés: az optimális termőképesség fenntartása

Célja a növekedés és a terméshozam optimális arányának biztosítása. Itt a metszés általános szabályait kell figyelembe vennünk, ezek alapján dolgozni. Vagyis metszés közben távolítsuk el az összes ágat, amely a fa belsejében növekszik, túl közel áll egymáshoz, vagy keresztezi egymást. Természetesen távolítsuk el a száraz vagy beteg ágakat is.

A gyümölcsfák közül csak az őszibarack esetében van szükség minden évben termőre metszésre.

Ne felejtsük el, hogy a legtöbb gyümölcs a vízszintes ágakon terem. Ezért ne féljünk hajlítani az ágakat, vagy akár vízszintesen kikötni azokat.

Fiatalitó metszés: elixír a régi fák számára

Ha az ágak évente csak néhány centiméterrel növekednek, és a fa már nem úgy hoz termést, ahogy egykoron, itt az ideje a fiatalításnak. Finom vágás esetén körülbelül negyedéig rövidítsünk le minden ágat, a vezérágat pedig a felénél vagy kétharmadnál metsszük el.

Soha ne felejtsük el a helyes vágási technikát és a megfelelő kerti szerszámokat. A rövidebb ágakat és hajtásokat kerti ollóval vágjuk le, a vastagabb ágakat pedig fűrésszel. Mindig vágjuk el az ágakat 2-3 mm-rel az ízület fölött – a túl mély vágás károsítjhatja a szülői ágat.

Mindig éles szerszámokat használjunk a simaság és az élek érdekében. Az 1 cm-nél nagyobb átmérőjű metszési sebeket mindig kenjük be viasszal vagy sebkezelő szerrel. Ez megakadályozza, hogy a fa megfertőződjön és gyorsítja a vágás gyógyulását is.

A kert rendbetétele: Ne felejtsd el tavasszal sem

A gyümölcsfák, a gyep, a virágágyások vagy a tavak a hosszú téli időszak után általános tisztítást igényelnek. Minél több időt szentelünk a kertnek tavasszal, annál gazdagabb és szebb lesz a nyár folyamán.

Szenteld a tavaszt a fáknak, ágyásoknak, gyepnek és komposztnak

Gyep: tisztítás, vertikálás és trágyázás

Amint az utolsó hó elolvad és az éjszakai hőmérséklet megemelkedik, ragadjuk meg a gereblyét és tisztítsuk meg a gyepet az esetleges falevelektől. Ezután indítsuk be a fűnyírót és finoman távolítsuk el a felső vegetációs réteget. A gyepünket így megszabadítjuk a gyomoktól és a mohától, ezzel biztosítva a jobb szellőzést és a könyebb víz és tápanyag bevitelt. Biztosak lehetünk benne, hogy ezek után a fű gyorsabban nő.

Ha nyáron dús, zöld pázsitot szeretnénk, ne hagyuk ki a trágyázást sem. A célnak a legmegfelelőbbek a magas nitrogén-, kálium- és foszfortartalmú műtrágyák, amelyek fokozatosan szabadítják fel a tápanyagokat. Ha a gyep március végére 8-10 cm-re nő, egyszerűen vágjuk le.

A fűnyírás minden kertész fő tavaszi tevékenysége

Cserjék és fák: ideje metszeni

A tavasz tökéletes idő arra, hogy a bokrokat és a gyümölcsfákat megmetsszük. Szabaduljunk meg a halott és beteg ágaktól, vágjuk le a kereszteződő vagy összefonódó hajtásokat. A cél, hogy megfiatalítsuk a fákat. Az olyan fiatal fák esetében pedig, amelyek még nem termőképesek, ezzel tudjuk befolyásolni a jövőbeli fejlődésüket.

Mielőtt a fák bimbói kinyílnak, permetezzük meg őket a kártevők ellen. Az idősebb fák esetében pedig használjunk érett komposztot. Ugyanis minél öregebb egy fa, annál több műtrágyára lesz szüksége.

A levágott faágakat, gallyakat ne égessük el, mert értékes tápanyagokat veszíthetünk el. Használjunk helyette kerti aprítót, majd oszlassuk szét az ágakat egy talajtakaróba, és dobjuk a komposztra. A következő évben tele lesz értékes tápanyagokkal.

Virágyágyások: elő a kapával és gereblyével

Az első magokat a virágágyásokba tavasszal szórjuk el. Ehhez vegyük kézbe a kapát és mindenekelőtt lazítsuk fel a talajt, majd távolítsuk el a kioltott gyomokat. Ezután bele is vethetjük magunkat a növények ültetésébe.

És az ültetés mellett ne felejtsük el a kerti tavat, amelyet ilyenkor meg kell tisztítanunk minden levéltől, algától vagy növényi maradványtól.

MINDEN, AMIT AZ OKOSOTTHONRÓL TUDNI KELL

MIBEN KÜLÖNBÖZIK AZ OKOSOTTHON ÉS AZ OKOS RENDSZEREK A HÁZTARTÁSBAN?

Három dolgot emelhetünk ki legfőbb előnyként. Ezek közül a legelső az optimalizált energiafelhasználás. Ez úgy valósul meg, hogy egy jól kiépített okos rendszer a szokásainkhoz illeszkedően programozható/tanítható, mely érzékeli személyes jelenlétünket.

Továbbá fontos szempont a kényelmi funkció. Mivel a legtöbb ilyen terméket igényeinknek megfelelően tudjuk alakítani, ezért számos funkció be-/kikapcsolásához nem szükséges személyesen beavatkoznunk. Az eszközök tulajdonképpen előre megtanított cselekvéseket hajthatnak végre, és/vagy érzékelik jelenlétünket, ezek alapján pedig a megfelelő időben végrehajtják a korábban megtanított feladatokat.

Természetesen nem elhanyagolható kérdés a biztonság sem. Okos rendszerekkel biztonságosabb épületek hozhatóak létre, melyeket távollétünk során is felügyelhetünk, irányíthatunk okostelefonunk, tabletünk vagy számítógépünk segítségével.

MILYEN FŐBB FELADATOK ELLÁTÁSÁRA ALKALMAS EGY SMART HOME KÉSZÜLÉK?

 • Távoli megfigyelés IP kamerák segítségével: lehetővé teszik, hogy okos otthonunkat bárhol és bármikor a világban megfigyelhessük. A folyamatos elérés lehetősége jelentősen növelheti lakásunk biztonságát, mert mindig tudni fogjuk, hogy éppen mi történik otthonunkban.
 • A fűtés távoli irányítása különböző vezérlőkkel, módszerekkel: otthonunk fenntartásában általában a fűtési költségek jelentik a legnagyobb költségtételt. Az intelligens fűtési megoldásoknak köszönhetően azonban éves szinten akár 20-40 %-os energiamegtakarítás is elérhető, ezért rendkívül fontos a rendszer megfelelő kivitelezése és vezérlése.
 • Különböző feladatsorok betanítására képes mozgásérzékelők, melyek növelik a biztonságot.
 • Intelligens tűz- és füstérzékelő rendszerek, melyek automatikus értesítést küldhetnek azonnal a tulajdonos részére amennyiben veszélyhelyzet áll fenn.
 • Kényelmi funkciókat ellátó okos világítástechnikák: a világítás automatizálása számos funkcióval könnyíti meg mindennapjainkat. Ilyenek például: jelenlét-szimuláció, mozgásérzékelés, szabályozható fényerősség illetve különböző programok beállítása.
 • Ezeken túl számos egyéb eszközök léteznek okos rendszerek, például az ajtó- és ablaknyitás-érzékelők vagy a vízszivárgás-érzékelők. Ezen eszközök célja, hogy intelligens otthonunk további biztonsági eszközökkel legyenek ellátva.

HOGYAN VÁLASSZUNK SPORTKAMERÁT?

A választási folyamat legelején célszerű megválaszolnunk néhány kérdést, ami segíteni fog a döntés meghozatalában és és megkönnyítik az ideális készülék kiválasztását. Ebben nyújtunk most segítséget, hogy a megfelelő ár-érték arányú készüléket a saját elképzeléseinkhez mérten ki tudjuk választani. A kérdések a következők:

 • Milyen célból vásárolok sportkamerát?
 • Milyen paraméterekkel rendelkezzen az ideális kameratípus?
 • Mennyi pénzt vagyok hajlandó költeni sportkamerára?

Miért épp sportkamera?

A közhiedelemmel ellentétben az akció- és sportkamerák nem csak extrém körülmények között használhatók, nagyszerű élményeket szerezhetünk és rögzíthetünk velük teljesen hétköznapi tevékenységek során is. A legtöbb sportkamerát autós kameraként is használhatjuk. Egyes termékek rendkívül gazdag kiegészítő választékkal rendelkeznek, ezért érdemes tájékozódni, hogy a csomag mit tartalmaz. Ezen felül vásárolhatunk hozzá szelfi botot, mellkas hevedert, és egyéb rögzítő elemeket. Ajánlott hozzá tartalék akkumulátort is vásárolni.

Nézd meg saját szemeddel, hogy mire képes!

Pillants bele egy GoPro kicsomagolásába és fedezd fe a benne rejlő számtalan lehetőséget! A sportkamerák felhasználhatóságának csak a képzelet szabhat határt, használhatjuk téli sportoknál, kerékpározás közben, autóra vagy motorra rögzítve, levegőben, vízben, kirándulások alkalmával, de egy tengerparti nyaralásnál is nélkülözhetetlen kellék lehet.


A sportkamera legalapvetőbb előnye a legtöbb fényképezőgéppel, digitális kamerával, vagy okostelefonnal szemben, hogy víz-, por- és ütésálló. Típusonként eltérő vízmélységig vízállóak, míg egyes sportkamerák csak védőtokkal együtt nyújtanak vízállóságot. Használat előtt mindneképp érdemes erről tájékozódni, ugyanis a beázás nem tartozik a garanciális javítások körébe.

A sportkamerák főbb paraméterei

Felbontás: Az elkészített felvételek képminőségét mutatja meg. A drágább kamerákat már 4K felbontású optikával szerelik fel, a középkategóriás készülékek pedig Full HD felbontással rendelkeznek. A Full HD felbontás is hatalmas különbségeket rejt magában: minél magasabb az fps érték, annál szebb felvételeket rögzíthetünk.

A Látószög: fontos paraméter, hiszen minél nagyobb látószöggel rendelkezik egy kamera, annál nagyobb és szélesebb képet tudunk egy képkockában rögzíthetünk. Nagy látószögnek nevezhetjük a 170°-os optikákat.

Csatlakozás módja: Egyes sportkamerák beépített Wifi-vel vagy NFC csatlakozással vannak felszerelve és mobiltelefonra, vagy tabletre ingyenesen letölthető alkalmazást kínálnak a gyártók. Ezek segítségével egyszerűen átmásolhatjuk az elkészített képeket és videófelvételeket. Az alkalmazás segítségével pedig szerkeszthetjük az elkészített anyagokat.

Számos kamerát beépített érintőkijelzős képernyővel szerelnek fel, melyen az elkészített felvételeket vissza is nézhetjük.

Sportkamerák ár-érték arányban

Az ár az egyedi tulajdonságok mellett fontos választási szempont. Amit hajlandóak vagyunk kifizetni egy készülékért, azért cserébe az elvárásainknak megfelelő technikai paramétereket szeretnénk kapni. Sportkamerát vásárolhatunk már húsz ezer forinttól kezdve egészen a több százezer forintos készülékig is. Valamennyi sportkamera ára egyenesen arányos a jellemzőivel. Így értelemszerűen egy olcsóbb készüléktől nem várható el az a megbízhatóság és minőség, mint egy drágább eszköztől. Mindenképp fontos tehát eldönteni, hogy milyen minőségben szeretnénk megörökíteni nyaralásunk vagy sportolásunk élményeit.