Hogyan válasszunk grillsütőt

Országunk éghajlata nem teszi lehetővé egész évben a kerti sütést, de az első jó idő beköszöntével szívesen költöztetjük ki étkezőnket a szabadba. A grillezés nemcsak szertartásszerű, de a hétköznapoktól különböző hangulata miatt népszerű is.

Könnyű karbantartása, gyors bemelegedése miatt kényelmesebb lehet a kerti sütés, nem beszélve a megspórolt időről, valamint a grillsütőnek köszönhető különleges, ízletes étel aromáknak.

Alapvetően három grillsütőt különböztetünk meg:

 1. Elektromos grill
 2. Faszenes grill
 3. Gáz grill

Elektromos grillek

Elektromos grill elsősorban azoknak ajánlott, akik télen is szeretnének sütni, valamint akiknek fontos a kis helyen való, könnyű és praktikus tárolás. Ha elektromos grillsütők mellett dönt, érdemes tudni, hogy e készülékek egy-két ember kiszolgálására hivatottak, és jellemzően teflon bevonatú sütőfelületüket elektromos áram segítségével fűtőszálak melegítik fel.

Vásárlásnál fontos szempont a könnyű tisztíthatóság erre legalkalmasabb a teflon felület, a sütő teljesítménye, ami meghatározza a grillezés minőségét és a grillezhető ételek mennyiségét, valamint a minőségi alapanyagok, melyek frissen vásárolt szabadtéri konyhánk élettartamáért felelnek.

A másik elektromos grillsütő lehetőség nem a felhevített teflon felületet használja, hanem grillrács adja a sütő felületet, mely alatt vagy közvetlenül fűtőszálak gondoskodnak a sütésről, vagy lávaköveket tesznek a rács alá, amelyeket fütőszálak hevítenek fel, hogy az ételeket zamatosabbá tegyük.

Ennek a grillsütő fajtának előnye a könnyű mozgathatóság, a gyors ételkészítés, valamint nincs szükség fa, vagy faszén melegítésére, a tűzrakásra, és a türelmetlen várakozásra, amíg a tűzből a sütéshez használható parázs keletkezik.

Az elektromos grillezők előnye, hogy egész évben használható (legyen kint csípős hideg), valamint a társasági élményt fokozandó fondue és raclette elkészítésére is alkalmasak.

Az egyetlen hátrány az, hogy kárba vész a „valódi” barbecue íz, és a készülék működtetéséhez elektromos vezeték szükséges.

Amire figyeljünk az elektromos grillező vásárlásakor

 • Tapadásmentes bevonat (Quantanium)
 • Állítható hőmérséklet
 • Az alsó tálca állítható meredeksége (hogy a felesleges olajat és zsírt a csepptálcába lehessen önteni)
 • Állítható magasságú felső lemez
 • A grill megfelelő hőmérsékletét jelző lámpa
 • Általában a sütőfelület és a teljesítmény meghatározza, hogy hány főre, milyen gyorsan tudjuk grill ételünket elkészíteni
Hogyan válasszunk grillsütőt

Faszenes grillek

A faszenes grill az egyik legjobban kelendő típus, elsősorban azért, mert olcsó és könnyen kezelhető. A hőt az égő faszéndarabok adják, így az étel elkészítése tovább tart és nem árt némi gyakorlat az igazán jó eredményért.

Viszonylag kevés idő után már megállapítható a hús megsütéséhez szükséges szénmennyiség és hőmérséklet. Az utóbbit a szellőzőnyílások használatával tudjuk szabályozni, de figyeljünk oda, mert a zsír közvetlenül az szénre csöpög az étel készítése során, és ez megváltoztathatja a kívánt sütési hőmérsékletet.

Azonban ezzel a módszerrel az ételnek egyedi sokak által kedvelt aromája lesz.

Mire figyelhünk faszenes grill vásárlás során?

 • Lehetőség a grillben lévő levegő minőségellenőrzésére
 • Állítható magasságú állvány, lábak
 • Legyen egy külön tartálya hamunak, elégett szénnek és fának lehetőleg rozsdamentes acélból, szellőztetővel
 • Fedő szellőző lyukakkal
 • Magas hőmérsékletű tárolóhelyek
 • Általában a sütőfelület és a betölthető szén mennyisége határozza meg, hogy hány főre, milyen gyorsan tudjuk grill ételeinket elkészíteni
Hogyan válasszunk grillsütőt

Gázzal működő grillező

Több fő csoportja van a gázzal működő grillezőknek: a szállítható, könnyű és kisebb kapacitásu, valamint nagyobb, több mint három égővel rendelkezők. A kis kompakt grillsütők esetében egyszerű a szállítás és összeszerelés, kis helyen elfér mind összecsomagolt, mind használható állapotban, és a súly sem lehet akadály szállítás során.

A közepes méretű grillsütőket gyakran ún. szettekben árusítják, amelyek tartozéka grillrács, vaslap, wok, esetleg sütőedény a munkához, valamint a lecsöpögő zsiradékot gyűjtő külön tálca. A gázzal működő grillező egyes részei, vagy a teljes grillfelület lehajtható fedelű, így a szabad grillezés akár sütésre is változhat.

A nagyobb, több mint három égős grillezőkben az égők között hely van fenntartva, hogy a hő egyenletes oszoljon el az egész sütési felületen, ne csak az égők felett legyen meleg. E modelljeink technológiailag a felsőfokot képviselik. Az egész készülék rozsdamentes acélból készül; egyedül a rács öntöttvas. A fedél hőmérővel és sok esetben önműködő grillráccsal felszerelt.

Előnye, hogy könnyű és gyors vele a munka, valamint a remek hőszabályozás. A tisztítás szintén nagyon gyors, és minimális a sütés során keletkezett melléktermék.

Mire figyeljünk gázos grill vásárlás során?

 • Arra, hogy az égőket külön is be lehessen gyújtani, szabályozni (lehetőleg piezo, elektromos szikragyújtás)
 • Jó minőségü anyagból készüljön az égőfej
 • Propán – bután gázpalackhoz átalakító – ez nem minden esetben a csomag része!
 • A szerkezet legyen masszív, de könnyű, amit a rá szerelt kerekekkel egyszerűen lehet mozgatni
 • Legyen megfelelő mennyiségű hely a grill körül pakolni és tárolni
 • Arra, hogy a grill teljesítményét az égőfejek száma, teljesítménye, valamint a sütőfelület mérete határozza meg

A gázzal működő grillek fajtái működési elv alapján

Három fajtát különböztetünk meg, a kontaktgrill, a lávaköves grill és az RBS technológiával működő grilleket.

Lávaköves grill

Bár gázégők hajtják, lávakövek segítik a munkát, melyek hamar elnyelik a hőt, a zsírt; így kevésbé szennyezik a környezetet és csökkentik a belobbanás és szenesedés, valamint az odaégés veszélytét. A lávakövek öntisztító képessége teszi különlegessé ezt a szerkezetet: grillezés után 5 percig a maximum hőfokon kell hagyni a készüléket, és így a kövek elégetik a szennyeződést és égési melléktermékeket.

A lávaköves sütést sokszor kiegészítik egy öntöttvas lappal, ami segít előre pácolt húsokat, tükörtojást és egyéb, a grill rácson nem süthető finomságokat elkészíteni. Amennyiben a lávakövek töredezni, morzsolódni kezdenek, cserére szorulnak.

RBS technológiát használó grillek

Az RBS a grillezés legmodernebb módja, mivel a grillsütő kerámia égőkkel működik. A készülék oldalán egy grill kád található, amely belobbanás és az odaégést meggátolva elkülöníti a lecsepegő zsiradékot, szószokat és egyéb leveket.

Mindezt egyes modellekben lávakövekkel és öntöttvas lemezekkel kombinálják, így lehetővé tévén a sütést, pörkölést, grillezést vagy akár a tésztába göngyölt ételek elkészítését. Ezen modellek égőnként szabályozható hőmérsékletűek, így a lávakövek nagyrészt esztétikai funkciót töltenek be.

Kontak grillsütők

A leginkább öntöttvasból készült grillrács vagy vaslap és a gázégők között közvetlen hőátadás van, a gyors felhevülést az égők egyenletes elhelyezkedése, valamint a hőeloszlató anyag segíti. A sütőfelület alatt találhatóak az égők, melyek az általuk kibocsájtott hőt hő diffúzorok segítségével oszlatják el egyenletesen.

Jó tudni

 1. Mindig tartsa szem előtt a stabil, biztonságos elhelyezését a grillnek, figyeljen a grillre működés közben, mert ezzel elkerülheti az égési sérüléseket!
 2. Sosem árt egy kissé nagyobb, stabilabb készüléket vásárolni, ami ellenáll a széllökéseknek, a grillsütőhöz hozzáütődő tárgyaknak. Vásárláskor tartsa szem előtt, hogy nem egy szezonra szeretne vásárolni, ezért érdemes hosszú távra, minőségi grillsütőkben gondolkozni.
 3. Rács, sütőfelület

  Nem érdemes jó minőségü rozsdamentes acélnál avagy öntöttvasból készült sütőfelületnél alább adni, és ügyeljünk, hogy minél nagyobb legyen a sütőfelület, valamint, hogy a hő elosztása egyenletes legyen.
 4. Beüzemelés és karbantartás

  Ügyeljenek rá, hogy minden alkatrész könnyen tisztítható, eltávolítható és elérhető legyen. Általános szabály, hogy minél több helyen kell összeszerelni a grillsütőt, annál nagyobb az instabilitás esélye.
 5. Fedő

  Sosem hátrány, ha a grillező fedővel van ellátva, amin esetleg hőmérő és állítható szellőzőrés is kialakításra került. A fedőnél fontos, hogy megfelelően illeszkedjen és jól záródjon .
 6. Fogantyú és szállíthatóság

  Fontos, hogy grillsütőnk – ha szükség van rá – robosztus kialakítása mellett könnyen mozgatható legyen és hogy fogantyúi, kapaszkodói kézre essenek és semmiképpen ne vezessék a hőt.

Milyen szempontokat tartsunk szem előtt grillsuto vásárláskor?

A kínálat nagyon sokféle, ezért fontos, hogy pontosan tudjuk milyen hőmérsékletre, mekkora sütőfelületre és milyen egyéb funkciókra van szükségünk.
Ezen összefoglaló talán segít eldönteni:

 • Milyen típusú grillsütőt szeretnék: faszenes, elektromos, és gáz
 • Milyen gyakran sütünk a kertben, és mennyi időnk van rá
 • Hány fő részére kell ételt készíteni
 • Hol fogunk kerti sütést rendezni – a teraszon, vagy a szabadban
 • Mennyit szeretnénk a grillsütőre áldozni
 • Mekkora helyünk van a sütőt tárolni amikor nem használjuk