Hogyan válasszunk hűtőszekrényt

A hűtőszekrény az első megvásárolt konyha gépek között van, ha költözés vagy lakásvásárlás után van az ember. Lényegében hosszú távú befektetés, úgyhogy nem árt, ha hűtőszekrény vásárlás előtt alaposan tájékozódik, hiszen mégsem mindegy, mivel hűti a saját ételét.

A konyhagépek terén gyorsan változik minden, évente mutatkoznak be a legújabb fejlesztéek, különlegességek. Igaz ez a hűtőszekrényekre is, legyen az divat trend, vagy technikai újítás, ezért a könnyebb választás érdekében tartsuk szem előtt a legfontosabb kritériumokat hűtőszekrény kiválasztása előtt.

Szabadonálló hűtő vagy beépíthető hűtő

Első lépésben el kell döntenünk, szabadon álló hűtőszekrényt, vagy beépíthető hűtőszekrényt vásároljunk. A választás természetesen konyhánk elhelyezkedésétől, berendezkedésétől valamint a pénztárcánktól is függ.

A beépíthető hűtők láthatatlanok, asztalosmunkával konyhaszekrénynek álcázva rejtve maradnak a szemek elől. Beépített hűtő vásárlásakor figyelni kell a pontos méretekre, a hűtő helyének kialakítására, valamint a megfelelő szellőzésre, hogy a hűtő ne melegedjen túl folyamatos üzemelés mellett.

Amennyiben olcsóbb megoldást választunk, vagy pl. ha sokat költözünk, rögtön a szabadon álló huto vásárlás ajánlott: szállítható és bárhol elhelyezhető a lakásban.

Üzletünkben választhat Beépíthető hűtő, és Szabadonálló hűtő között.

Hűtőszekrény fagyasztó vagy fagyasztó nélkül

Legtöbb ügyfelünk plusz lehetőségek iránt is érdeklődik, az egyik ilyen a kombinált hűtőszekrények (fagyasztóval, anélkül) kapcsán merül fel. A kombinált hűtőszekrény előnye, hogy nincs szükség külön fagyasztó vagy fagyasztóládára, ételeit a hűtő erre kialakított részében tudja fagyasztani.

Kombinált, vagyis fagyasztóval is ellátott hűtők esetében létezik egy és kétkompresszoros verzió is. Az utóbbi több okból is előnyös, mert a fagyasztó nagyobb kapacitása miatt képes azonnal gyorsan fagyasztani a frissen elhelyezett ételt (jobb teljesítmény), valamint adott esetben a hűtő és fagyasztó részt külön-külön lehet vezérelni, akár lekapcsolni.

Kínálatunkban megtalálható: Beépíthető kombinált hűtő, Szabadonálló kombinált hűtő.

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt

A következő fontos szempont hosszú távon az energia felhasználás/teljesítmény

Mivel a hűtőszekrény folyamatosan működni fog, ezért jobb, ha tudatosan, átgondoltan választjuk ki, hosszú távra milyen üzemeltetési költség jut az adott készülékre. A termékek fogyasztását a gyártó minden esetben megadja, így össze lehet hasonlítani a készülékek üzemelési költségét.

A méret nem minden esetben számít, nagyobb méretü és ürtartalmú hűtöszekrény lehet takarékosabb kisebb társánál. Igy született meg a hűtőszekrények energiatakarékosság szempontjából osztályozása, leginkább számlakímélő az A+ illetve A, ezt követi a B, C, stb.

Mára már a legtöbb huto A+ vagy A energiaosztályú, de szeretnénk megjegyezni, hogy még itt is eltérés lehet azonos készülékek fogyasztásai között, attól függően, hogy hova tesszük, mennyire szellőzik, mennyit nyitogatjuk, süti-e a nap közvetlenül, és hogy mennyire meleg a környezet.

További funkciók és design

A fejlesztők mindig próbálnak a megszokott tudáson túl valami újat mutatni. A lekerekített ergonómiai kialakítás, az extra funkciók (vákuumcsomagolás, bortartó), a gyorsfagyasztás (alacsony hőmérsékleten gyorsan fagyasztja az élelmiszert, ezzel megakadályozva, hogy a folyadék kikristályosodjon, és így a fagyasztott ételek olvasztás után nagy víztartalmat veszítsenek), vagy akár a régi-új kinézetű retro hűtők.

Igy válik a szimpla hűtő egy élő konyha szerves részévé. A technikai újítások közül az egyik elterjedtebb a BioFresh rendszer, amely folyamatosan 0 – 3 °C között tartja a belső hőmérsékletet. Itt van még a ZeroZone, amely megakadályozza a baktériumok, a penész növekedését, érdemes rájuk figyelni. Akinek nagy helyigénye van ételeit illetően, vagy kényelmi funkciók szerint a luxusra vágyik, vásárolhat ún.

Amerikai hűtőt, amely lényegesen nagyobb, mint az Európában látottak túlnyomó többsége. Ezen készülékek az alap, side by side azaz kétajtós hűtő (egyik fagyasztó, másik hűtőszekrény) modellektől egészen a jégkocka és jégkása készítés valamint a beépített LCD tv-vel ellátott csúcskategóriás modellekig kaphatóak

Fehér vagy inox

A legtöbb vásárló a konyha színeiben vásárol hűtőszekrényt, avagy az egyszerű fehérhez ragaszkodik. De ha a modern, rozsdamentes acél színű külsőre vágyik, vigyázzon!

Nem mindegy, hogy rozsdamentes acél színű (inox), vagy rozsdamentes acélból készült masinát választunk! Az utóbbin nem lesznek fellelhetőek karcolásnyomok, de mindkettő ezüstös színben ragyog.

Egyéb tudnivalók

Minden készüléknek saját üzemi hőfoka van – ez mind hűtőszekrényekre, mind fagyasztókra igaz. AZ ideális üzemi hőfok 15 – 30 °C. A legtöbb masinának beépített kiolvasztásra alkalmas helysége van, de nem árt kétszer ellenőrizni ezt sem, valamint az ún.

NoFrost (fagyásellenes) rendszert a készülékekben. Ez önmagában mégsem minden még; egy jó hűtőszekrény jó szigetelés nélkül mit sem ér! Egy jó szigetelés még áramkimaradás után órákkal is hidegen tartja az ételt!

Ránézésre kiválasztani

Tehát ismétlésképpen: a hűtőszekrényt az első beszerzett gépek között van, ha költözés vagy lakásvásárlás után van az ember. Lényegében hosszú távú befektetés, úgyhogy nem árt, ha tájékozott az ember, mégsem mindegy, mivel hűti a saját ételét.

Összefoglalásképen, mielőtt vásárlásra adja a fejét, gondolkozzon el a következő kérdéseken:

  1. Szabadon álló, avagy beépített hűtőszekrényre van szükségem?
  2. Mennyire alacsony az energiaigénye a készüléknek
  3. Szükségem van fagyasztóra
  4. Milyen a teljesítménye, mekkora űrtartalomra van nekem szükségem?
  5. Szükségem van rozsdamentes acél, vagy más, speciális felületre?