Hogyan válasszunk LED lámpát?

LED technológia a világításban

Az első LED (light emitting diode, azaz fénykibocsátó dióda), ami az emberi szem számára látható fényt volt képes kibocsátani, 1962-ben készült el. A folyamatos üzemre alkalmas LED izzók gyártását a Philips Lumiled kezdte meg 1999-ben.

Miben tér el a LED világítás a hagyományostól?

Alapvető különbség, hogy a hagyományos izzók váltakozó feszültséggel üzemelnek, míg a LED világítás egyenáramot használ. A speciális világításoknak ezért külön tápegységre van szükségük, de a háztartási használatban előforduló foglalatokkal (E27, E14, GU10 stb.) szerelt LED-es izzók már gyárilag tartalmazzák a szükséges egyenirányítót, így beszerelésük semmilyen átalakítást nem igényel.

Mik a korszerű LED világítások általános előnyei?

 • Energiatakarékosság, vagyis környezetbarát háztartási eszköz
 • Hosszabb élettartam (a gyártók akár 15 000 óra élettartamot is garantálnak, szemben a hagyományos wolfram szálas izzók néhány ezer órás élettartamával).
 • Azonnal eléri maximális fényerejét, nem kell várni hogy bemelegedjen.
 • Szabványos, gyakori foglalatok (E27, E14, GU10 stb.), szinte bármelyik már korábban felszerelt lámpában, csillárban lecserélhetőek a hagyományos izzók.
 • Variálhatóság, beépíthetőség, akár extrém dizájn is megvalósítható, bármilyen stílus kialakítható LED világítás segítségével.
 • Széles kínálat: asztali, álló, fali, függő, mennyezeti, spot, fali, szalag és kültéri LED lámpák találhatóak meg a kínálatban, ezáltal az élet szinte bármely területén alkalmazhatóak a hagyományos izzók kiváltására.

Hogyan lehet spórolni a LED világítás segítségével?

A hagyományos izzókhoz képest a LED technológia számtalan előnnyel rendelkezik. A legtöbb háztartás szempontjából a legfontosabb tényezők a fogyasztás és a fényerősség. A fogyasztást a W (watt) száma adja meg, míg a fényerősséget a lm (azaz lumen) mértékegységével mérik. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a fogyasztás (watt esetén), illetve annál nagyobb a fény erőssége (lumen).

Míg egy hagyományos, wolfram szálas „hatvanas izzó” 60 W teljesítményt vesz fel az elektromos hálózatból és így bocsát ki körülbelül 800 lumen fényáramot, addig egy Osram Filament ledes izzó 7 W fogyasztás mellett képes 806 lument szolgáltatni. A számottevő különbség már a cserét követő villanyszámlán jelentkezni fog, hiszen az előbbi példa alapján a hagyományos, elavult izzók kiváltásával 88%-kal csökkenthetjük az áramfelhasználást! Érdemes átszámolni, hogy egy háztartásban hány helyen világítanak még a régi fényforrások, és ezek mekkora többletkiadást jelentenek!

Hagyományos villanykörték kiváltására ajánljuk az Osram Filament izzókat , melyek energiatakarékosak, hosszú élettartamúak, és a szemnek kellemes meleg-fehér fényt biztosítanak.

További raktárról elérhető LED fényforrásainkat ide kattintva tekintheted meg.

Hol találkozhatunk LED fényforrásokkal?

Az életben nagyon sok olyan terület van, ahol az elmúlt évek során a LED fényforrások térhódítása folyamatosan növekszik. Nézzünk körül az utcán, az otthonunkban, a munkahelyünkön! A hagyományos izzók egy mozdulattal, átalakítás nélkül kicserélhetőek energiatakarékos, hosszú élettartamú LED fényforrásokra. A fali, mennyezeti, asztali lámpák esetében, pultvilágításnál, munkalámpáknál, kültéri világításoknál és túrafelszereléseknél is egyre gyakoribbak a LED panellel felszerelt termékek.

A modern TV készülékek és monitorok háttér-világítására is már korszerű LED paneleket alkalmaznak, az új fejlesztésű projektorok izzóit is felváltják a LED fényforrások és a járművek fényszórói, belső világításai is egyre gyakrabban LED diódákkal kerülnek le a gyártósorról. Kerti lámpák, napelemes világítások, dekorációs világítások tömkelegénél szintén sűrűn alkalmazzák a LED technológiát.

Tekintsd meg teljes lámpa kínálatunkat:

Milyen színhőmérsékletű izzót válasszak?

Általános tévhit az, hogy a LED fénye bántja a szemet és zavaró hatású. A kívánt fényforrás kiválasztásánál fontos tudnunk azt, hogy azt pontosan hol és mire szeretnénk használni. A hideg fehér fény élettani hatásai miatt aktívabbnak, koncentráltabbnak érezhetjük magunkat, a melegebb színhőmérséklet mellett pedig komfortosabb, otthonosabb, pihentetőbb érzésünk lehet. A színhőmérsékletet a K (kelvin) mértékegységével adják meg a gyártók. Minél nagyobb a kelvinszám, annál „hidegebb”, fehérebb a szín hőmérséklete.

Irodába, munkahelyre, tanuláshoz 3000-3500 K az ajánlott színhőmérséklet, ezzel segítve a koncentrálást.

Pihenő helyiségekbe, hálószobába, viszont melegfényű világítás ajánlott, 2400-3000 K közötti színhőmérséklettel.

Mi milyen színhőmérsékletű, mihez lehet viszonyítani?

Az alábbi felsorolást támponként készítettük, néhány mindenki által ismert fényforrás színhőmérsékletének ismertetése céljából. Ezeket ismerve könnyebben tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelő LED világítást:

 • Gyertya kb. 1800-1900K
 • Háztartási izzólámpa kb. 2600-2800K
 • Reggeli, délutáni alacsony napállás kb. 4700-4900K
 • Átlagos napfény, villanó lámpa (vaku) 5600-5800K
 • Napos idő, árnyékban kb. 6000-6200K
 • Nappal, kissé felhős égbolt kb. 7800-8000K
 • Borult, ködös idő kb. 10000K

Vannak olyan led izzók, ahol nem csak a fényerőt, de a színhőmérsékletet is van lehetőség beállítani, ezek fő világítás mellett kiegészítő hangulatvilágításként is tökéletesek:

Tekintsd meg a Philips Scene Switch sorozatot ide kattintva!