Edge LED, Direct LED vagy OLED TV?

Ha egy lapos képernyős televíziót szeretne vásárolni, nehéznek tűnhet a választás, mivel temérdek modell között lehet szemezgetni.

Szerencsére a helyzet nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Jelenleg a piacot a LED TV-k uralják, viszont egyre elterjedtebb az úgynvezett OLED technológia. Ez a forradalmian új technológia egyelőre csak a magasabb árkategóriában érhető el. LED TV-k között kétféle típust különböztetünk meg: Direct LED és az Edge LED tévéket.

LED TV

LED rövidítés jelentése: fénykibocsátó dióda. A LED televíziók valójában LCD tévék, amelyek LED háttérvilágítással működnek, mint a (hagyományosan az LCD-k hidegkatódos fénycső (CCFL) háttérvilágítással működnek). Valójában nincs olyan önálló kategória, hogy LED TV. Ez valójában egy LCD TV, LED háttérvilágítással. LED kategórián belül megkülönböztetünk Direct LED és Edge LED kialakítást. Ahogyan az elnevezésből is sejteni lehet, a Direct LED esetében közvetlen megvilágítást kap a teljes panel, míg az Edge LED-nél a keret mellett elhelyezett izzók gondoskodnak a megfelelő fényerőről.

OLED TV

Az OLED kijelzők – a hagyományos folyadékkristályosokkal ellentétben (LCD) – háttérvilágítás nélkül működnek. Ennek előnye, hogy a fekete színt kisebb fényerővel, tehát nagyobb kontraszttal tudják megjeleníteni, valamint vékonyabbak és könnyebbek is lehetnek a hagyományos, folyadékkristályos kijelzőknél. Hátrányuk viszont, hogy a felhasznált anyagok gyenge hővezetése miatt kisebb fényerősség érhető el velük.


Milyen tévét vásároljak?

Manapság egyre több új technológia, kifejezés lát napvilágot a televíziókat tekintve. A megfelelő választás érdekében érdemes tisztázni néhány fogalmat. Nézzük is meg, hogy mik a legfontosabb jellemzők, amiket javasolt megfontolni vásárlás előtt.

3D TV

Manapság már alapfunkciónak számít a 3D megjelenítés, amely már középkategóriás televíziókban is megtalálható. Jelenleg a 3D tévé készülékek mellé aktív, vagy passzív szemüveget kapunk, mely segít vagy a normál képet készülékünk által konvertált 3D képpé alakítani, vagy az eleve 3D anyagot szemünknek megfelelő módon térben érzékeltetni.

Smart TV

A smart szolgáltatások között márkától függően óriási különbségek fedezhetőek fel, és érdemes is ezeknek utána járni. Egy lassú, nehezen kezelhető, érdektelen webes alkalmazásokkal “kecsegtető” okostévé rendszer nem is említhető egy lapon egy olyan felhasználóbarát szisztémával, amely minőségi applikációkat kínál, támogatja a mozgásalapú vezérlést, a hanggal történő internetes böngészést, rendelkezik beépített kislexikonnal, módot ad a Skype videótelefonálásra, képes a multitaskingra és emellett még személyre is szabható.

HD Ready TV

A HD Ready egy alkalmassági megjelölés, amely 2005-ben jelent meg és azt tanúsítja, hogy egy adott készülék alkalmas nagyfelbontású tartalom feldolgozására és megjelenítésére. Fizikailag legalább 720 sor megjelenítésére képesek, képarányuk 16:9-es, komponens és HDMI csatlakozón tudnak HD jelet fogadni.

Full HD TV

A Full HD felbontás szabványa szerint 1920x1080 pixelt tud megjeleníteni az ilyen felbontással rendelkező panel. Manapság már nem a Full HD pixel arány képviseli a legjobb minőséget, azonban nincs oka szégyenkezni sem. A legnagyobb előnye ennek a felbontásnak, hogy rengeteg film, sorozat, és egyéb tartalom érhető el. Valamint már szabad földi sugárzású csatornák is foghatóak ebben a felbontásban.

UHD, 4K TV

A jelenlegi legmagasabb felbontást ez a kategória képviseli, amely négyszer több pixelt képes megjeleníteni összehasonlítva egy Full HD panellel. Mivel ez a kategória csak nemrég jelent meg a piacon, ezért a tartalmak tekintetében van elmaradása a Full HD-ban elérhető filmek, sorozatok, és egyéb videóanyagokhoz viszonyítva. Minden tartalom nagyobb és részletgazdagabb a lélegzetelállító 4K felbontásban, mely a televíziózás új mérföldkövét jelenti!

SUHD TV

A Samsung saját fejlesztésű technológiája, vagyis monopol helyzetben van a piacon az SUHD televíziókat tekintve. Az új kijelzőtechnológiájának köszönhetően eddig soha nem látott brilliáns színeket és mély kontrasztot tapasztalhatunk meg. A Samsung SUHD TV a természet színeit szélesebb spektrumban jeleníti meg. A Nanokristály technológia a színeket a valóságnak megfelelő pontossággal adja vissza, így varázsolva élethű képeket a képernyőre.


Mire figyeljünk?

Kontraszt

A kontrasztarány fejezi ki, hogy mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés. A gyártók manapság már dinamikus kontrasztarányt közölnek, ami annyit tesz, hogy a háttérvilágítás fényerejét csökkentik, ha sötét tónusú a kép egésze, illetve növelik, ha világosabb. A kontrasztarányt egy viszonyszámmal szokás jelölni, amely a legsötétebb képet hasonlítja a legvilágosabbhoz.

Látószög/Betekintési szög

Amennyiben tévék, monitorok kijelzőjét teljesen szemből, rá merőlegesen nézzük, akkor a színhelyesség, a kontrasztarány és a fényerő a beállítások szerint alakul. Viszont ha nem tökéletesen szemből nézzük, akkor ezek az adatok megváltoznak, magyarul a színek (elsőként a sötét árnyalatok), illetve a fent említett értékek torzulnak. A mai TV-k általában már 178° fokos betekintési szöget ígérnek, ami már-már 180°.

Élettartam

A LED TV-k átlagosan 80 000 órát képesek teljesíteni bárminemű minőségromlás nélkül. Ez normál használat mellett (napi 7 óra) 30 évet jelent. Érdemes tehát hosszútávú befektetésként gondolni egy TV-re, hiszen egy mai átlagos TV ára 120 000 Ft, amit 30 évre leosztva, 11 Ft/nap!

Kijelzőméret

A megfelelő kijelzőméret kiválasztásához érdemes figyelembe venni az alábbi táblázatot. Kijelzőméret szempontjából látjuk, hogy az adott felbontás mellett mekkora távolságból érdemes nézni a televíziót.

Képátló HD Ready Full HD
82 cm / 32 col 183 cm 122 cm
94 cm / 37 col 213 cm 152 cm
102 cm / 40 col 244 cm 160 cm
107 cm / 42 col 253 cm 168 cm
117 cm / 46 col 274 cm 183 cm
127 cm / 50 col 305 cm 198 cm
132 cm / 52 col 314 cm 213 cm
140 cm / 55 col 332 cm 225 cm
152 cm / 60 col 362 cm 245 cm
178 cm / 70 col 422 cm 286 cm
203 cm / 80 col 483 cm 327 cm

Minél alacsonyabb a felbontás, annál messzebbről érdemes nézni, hogy ne legyen zavaró a szemnek a túl pixeles felbontás. Vagyis csak megfelelő távolságból lesz látható, hogy mivel tud többet egy Full HD felbontás, mint az eggyel gyengébb minőségű HD Ready. Az UHD felbontáshoz nincsen egységesített ajánlott távolság, de értelemszerűen a Full HD-nál ajánlott távolságnál még közelebb látható csak az a plusz minőség, amit ez a felbontás produkál.

Energiafogyasztás

Általánosságban véve elmondható, hogy a LED techonlógiának köszönhetően sikerült nagyban csökkenteni a mai televíziók enerigafogyasztását. Mitől függ a fogyasztás? Elsősorban a kijelző méretétől, mivel nagyobb panelt több izzó tud csak megvilágítani. Ezen kívül a gyártók eltérő optimalizálása okozhat eltérést azonos kijelzőméret esetében is.

Képfrissítési frekvencia

A képernyőn másodpercenként megjelenített képek számát adja meg a képfrissítési frekvencia, mértékegysége 1/mp, azaz hertz (Hz). A legtöbb mai készülék 100 hertz vagy annál magasabb képfrissítést ígér. Minél magasabb ez az érték, annál kevésbé fárasztó a szemnek a tévénézés, illetve annál élesebbnek látjuk a TV által megalkotott képet.