A mikrosütő mára konyháink majdhogynem nélkülözhetetlen kellékévé vált. Használatával jelentősen felgyorsíthatjuk a főzés folyamatát, a melegítést és a kiolvasztást.

A multifunkciós készülékekkel süthetünk, főzhetünk és grillezhetünk is. De hogyan vásároljunk mikrosütőt? Kezdjük az elejéről.

Hol szeretnénk elhelyezni a mikrót?

Ez egy alapvető kérdés a megfelelő mikrohullámú sütő kiválasztása során. Elsősorban személyes ízlés kérdése, hogy szabadonálló vagy beépíthető készüléket választunk. Új konyhaszekrény felszerelése esetén talán kézenfekvőbb a beépíthető mikrosütő mellett dönteni, de ma már a szabadonálló készülék is elegáns kiegészítője lehet konyhánknak.

A készülék dizájnja lehet klasszikus fehér vagy rozsdamentes acél, de ma már szinte minden alapszínben kapható mikrohullámú sütő. Sőt, rendhagyó alakú készüléket is választhatunk, például ha a készüléket sarokban szeretnénk elhelyezni.

Különböző méretű mikrosütők széles skáláját megtalálhatjuk a piacon. Felesleges azonban túlzásokba esni a méreteket illetően. A legkisebb megvásárolható méret 14 l körül mozog, ami kb. 28 × 45 × 39 cm (magasság × szélesség × mélység) külső méretet jelent, és egy ilyen méretű mikróban már könnyedén megsüthetünk akár egy egész csirkét is.

Az átlagos, leggyakrabban vásárolt méret 17 – 34 l között mozog, ez már észrevehetően nagyobb készüléket jelent, a külső méretek 35 × 55 × 55 cm körül mozognak ebben az esetben. A mikrosütők ajtaja általában oldalra nyílik (jobbos vagy balos), de léteznek lenyitható ajtajú változatok is.

Hogyan vásároljunk mikrohullámú sütőt

Mire szeretnénk használni a mikrosütőt?

Vásárlás előtt gondoljuk át, mely funkciókra lesz szükségünk, és hogy valamelyik funkció már esetleg megtalálható-e a többi konyhai gépünkben. Nem szükséges például, hogy grill funkcióval rendelkezzen egyidejűleg a mikrohullámú sütőnk és a hagyományos sütőnk is.

Ha a készüléket csak melegítésre szeretnék használni, felesleges jóval magasabb árat fizetni egy multifunkciós mikrohullámú sütőért.

A mikrohullámú sütő típusait a sütési funkciók száma szerint határozzuk meg

 • Monofunkciós mikrosütő
  Ideális melegítésre, főzésre és kiolvasztásra (csak mikrohullámot használ a főzés során).
 • Bifunkciós mikrosütő
  Grill funkcióval is rendelkezik.
 • Multifunkciós mikrosütő
  Itt a grill mellett a forró levegő is megjelenik sütőfunkcióként. További funkció lehet még pl. a párolás stb.
 • Klasszikus sütővel kombinált mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütő funkciói

A következőkben áttekintjük azokat a funkciókat, melyekkel a leggyakrabban találkozhatunk. Ne felejtsük el, hogy a különböző gyártók eltérő elnevezéseket használhatnak.

Párolás (Steam)

A párolás a főzés egy egészséges alternatívája, mely során legalább a felével több vitamin megmarad, mint a hagyományos főzés esetén. Ez a legkíméletesebb elkészítési mód, mely hús, hal és zöldség elkészítésére is alkalmas. Az élelmiszer nemcsak az ízét és alakját őrzi meg, de a színét és intenzív illatát is.

A párolásra alkalmas mikrohullámú sütő rendelkezhet grill és forró levegő funkciókkal is, de a pároláshoz a készülék csak a mikrohullám funkciót használja.

6 érzék (6 sense)

Ez a funkció a mikrohullámú sütő optimális energiafelhasználását jelenti. A készülék érzékeli a hőmérséklet és a páratartalom változásait, és az érzékelt adatok alapján módosítja a sütési folyamatot és annak hosszát.

Crisp

A crisp funkciónak köszönhetően az ételek alsó és felső oldala is ropogósra sül a mikróban. A hatás megegyezik a hagyományos sütéssel, azonban sokkal rövidebb sütési időre van szükség. Ehhez a funkcióhoz speciális crisp tál szükséges.

Jet Defrost Kiolvasztás

Az étel fajtájának és súlyának kiválasztása után ez a funkció akár 7-szer gyorsabban olvasztja ki az élelmiszert a mikrosütőben, mint a hagyományos kiolvasztás.

További funkciók

 • Jet Start
  Magas víztartalmú ételek gyors felmelegítése.
 • Quick Heat
  A mikró gyors előmelegítése a kívánt hőmérsékletre.
 • Forced Air
  Forró levegő funkció sütemények és kis darab baromfihúsok elkészítéséhez.
 • Auto Reheat
  Elkészített ételek vagy tej automatikus melegítése.
 • Auto Steam
  Automatikus párolási funkció. Csak az elkészíteni kívánt élelmiszer súlyát kell megadni.
 • Jet Menu
  Egy új automatikus funkció, mely a fagyasztott ételek elkészítését könnyíti meg.

Milyen edényeket használhatunk mikrohullámú sütőben?

 • cserép és porcelán edényeket fémdíszítés nélkül
 • a műanyagok közül csak azokat, melyeken a gyártó megjelölte, hogy mikrohullámú sütőbe helyezhetők, és elviselik a magas és alacsony főmérsékletet is. Vigyázat! A gyártó által megjelölt tulajdonságok általában csak az edényre érvényesek, a fedélre nem feltétlenül!
 • hőálló üvegedényeket
 • szilikon edényeket
 • speciális fedeles termoplaszt edényeket
 • speciálisan mikrosütőbe való kuktákat (mikrós gőznyomásos edényeket) – ezek jelentősen lecsökkentik a főzési időt
 • pároláshoz hőálló műanyagból készült párolóbetéteket
 • tojásfőző edényeket (kemény tojás, omlett, buggyantott tojás)
 • pattogatott kukorica készítő edényeket (vigyázat, a kukorica magas hőmérsékleten pattog ki, így olyan edény szükséges, ami bírja a 110 °C feletti hőmérsékletet)