Hogyan válasszuk ki LCD TV-nket

Az LCD TV-k lényegében átvették a hagyományos sík képcsöves (CRT-k) tv-k helyét, elsősorban nagy tárházú lehetőségeik, másodsorban pedig ergonómiai kialakításuk, design kinézetük miatt. Ma már a legolcsóbb LCD készülékek is élesebb képekkel, élénkebb színekkel és tisztább hangzással büszkélkedhetnek mint elődeik, és a fejlődés korántsem állt meg. Ami pedig modern korunk környezettudatosságát illeti – a fejlesztések itt is jelentős előrehaladásról adnak tanubizonyságot tekintve az egyre kedveződd energiafelhasználást, és a környezetbarát alkatrészek használatát a gyártósoron. Különböző technológiájú és funkciójú termékek között válogathat, és csak Önön múlik, melyiket választja.

A képernyő átmérője

A képernyő átlóban mért hossza az első fontos paraméter, amelyet érdemes figyelembe venni. Ez általában hüvelyk vagy centiméter formájában van feltüntetve (1 inch = 2,54 cm).

LCD TV vásárlásakor talán a legfontosabb tudatában lenni annak, hogy honnan és milyen messziről fogja használni a készüléket. A rosszul megválasztott távolság csökkenti a tévézés élményét, és nem teszi kiaknázhatóvá a használatban rejlő lehetőségeket. Másodsorban készülékünk méretét döntően befolyásolja, hogy hova tudjuk elhelyezni, mekkora keret áll a készülék befogadására adott esetben.

Gondolhatnánk, hogy a legnagyobb készülék a legjobb, de ez közelről sem így van! A nagy LDC TV-k nagy hely-és látótérigényesek, valamint túl közelről nézve csupán képpontokat (pixeleket) lát az ember, a képernyő mérete miatt.

Az LCD TV nézés ajánlott szabályai:

  • Nézze a képernyőt egy kissé alacsonyabb (kb. 9 fokos) szögből
  • A kép közepe szemmagasságban helyezkedjen el
  • Maguk a képek 35–40 fokos látómezőben látszanak teljes pompájukban – ez az a távolság, amelyben a fej elmozdítása tud tájékozódni az ember

Az alábbi táblázat mutató lehet tévé vásárlás esetén. A közelebbi távolság a fullHD, míg a távolabbi távolság a hagyományos és a HD Ready tévékre vonatkozik:

TV képernyő átmárő Optimális nézési távolság
26" 1–1.5 m
32" 1.2–2.0 m
37" 1.4–2.5 m
40" 1.4–2.5 m
46" 1.75–2.9 m
52" 2–3.3 m
58" 2.2–3.7 m
65" 2.5–4.1 m
70" 2.66–4.5 m

A HDTV-khez (nagyfelbontású TV) esetében a finomabb képernyőfelbontás miatt az ajánlott használati távolság kétharmada az LDC TV-knek.

Jak vybrat LCD televizi

A felbontás

A felbontás az LCD TV-k képminőségére utal, amely értelemszerűen szintén számításba veendő tényező. Képpontokban (pixelekben) szokás megadni. Ezek teljes számát a széltében és hosszában elhelyezkedő pixelek összeszorzásával kapjuk meg (pl. 1366 × 768 = 1,049,088 darab). Minél magasabb a végeredmény, annál jobb. A kép minősége olyan más tényezőktől is függ, mint a kontraszt, fényerő, válaszidő, stb. (lásd alább).

A HD Ready LCD TV az egyik legjobb terméknek számított, mert megfizethető áron magas színvonalú termékeket kínál. Ezek felettébb alkalmasak a sugárzott TV adás rendszeres nézésére. 1366 × 768-as felbontásban érhetőek el.

A fejlesztések és a technika előrehaladtával előtérbe kerültek a fullHD LCD TV készülékek, amit már digitális adások, valamint nagyfelbontású Blu-ray lemezek, valamint DVD filmek nézése esetén ajánlott. Mivel a Full HD nagyobb felbontással dolgozik (1920 × 1080), ezért az egy fokkal jobb képminőségre vágyóknak alkalmas.

A kontraszt

A kontraszt mutatója a fehér és fekete színek erősségét adja meg a látott képben. A felbontáshoz hasonlóan minél magasabb értékben jelenik meg, annál élesebb a keletkező kép. Megkülönböztetünk dinamikus (folyamatosan változó) kontrasztot (500:1-től 10000:1, vagy többig is terjedhet ez a szám) és statikus (állandó) kontrasztot. A dinamikus esetében tehát az arány mindig a látott jelenet fényerejétől függ; ha sötétebb kép jelenik meg, akkor alacsony a kontrasztarány, ha világosabb, akkor magas), míg a statikus kontraszt nem változik. Ezért a mind a maximum, mind a minimum kontrasztarányt érdemes figyelembe venni.

Fényerő

A fehér megjelenését és a fényerőt a cd/m2 mértékegység mutatja meg. A klasszikus TV-k 120, míg az LDC TV-k már 500 cd/m2 fényerővel büszkélkedhetnek. A magasabb fényerő jobb képet biztosít, ha közvetlen napfényben nézzük az adást.

A válaszidő

Az LCD TV-k képét folyadékkristályok adják, mégpedig úgy, hogy a készülék testében mögöttük elhelyezkedő fénycsövekből kilőtt fény engedik át, ilyen-olyan mértékben, az adott képponttól függően. Minden ilyen képpontnak három fénycsöve van, egy piros, egy zöld, valamint egy kék. Azonban a folyadékkristályoknak idő kell, amíg pontosan úgy rendeződnek egy képpontra, hogy a kívánt mennyiségű fényt engedjék át. Ez az idő a válaszidő, amely általában 6–8 ms (milliszekundum, tehát egy másodperc 6–8 milliomod része).

A látószög

Minél nagyobb szögből nézzük az LCD TV-ket, annál többet veszítenek láthatóságukból, színeikből, kontrasztjukból, de a kép nem torzul. A maximális látószög 170–178 fok között mozog.

A legújabb technika: 3D TV

Új termékként a piacon, kínálatunk közt 3D LCD TV és Plazma TV-k is szerepelnek. Ezekhez továbbá szorosan kapcsolódik a 3D szemüvegek, 3D Blu-ray lejátszók, 3D házimozi rendszerek árusítása is.