Macska szárazeledel

Nem nagy ördöngösség jó szárazeledelt választani a macskánknak, ha tudjuk, hogy mire kell figyelnünk. A macskák gyakran igencsak ínyencek, ám az emésztőrendszerük sokkal érzékenyebb, mint például a kutyáknak. Ezért is fontos, hogy gondosan válasszuk ki számukra a tápot. Az alábbi cikk segít tisztázni, hogy milyen paraméterek alapján válasszunk szárazeledelt.

Mutass többet

Hogyan válasszunk minőségi tápot a macskánknak?

A száraz macskaeledel kiválasztása során fontos egy pillantást vetni a táp összetételére (a szárazeledel összetevőinek százalékos aránya és azok fajtái), és a súly függvényében a csomagolás árára is. Nézzük meg közelebbről, hogy az összetevők milyen konkrét paramétereit érdemes összevetni a válogatás során.

Tipp!

Nem szabad abból kiindulni, hogy minden drága táp jó minőségű. Ne vásároljon tápot csak a csomagolás alapján!

1. A táp összetétele

 • Fehérje

A legfontosabb összetevő, amit a szárazeledelben keresni kell, a fehérje. A fehérje tartalom ideális esetben 30 – 40 % és állati eredetű, tehát hús és nem gabonaféle. A gabonafélék csak olcsó “töltelékként” vannak jelen az állateledelben. Ezek a tápok ugyan olcsóbbak, ám hamar megéhezik utána a macska, és magából a szárazeledelből is sokkal többet fogyaszt. Gyakran allergiát és egyéb egészségügyi problémát is okoz. Tehát, ha szívén viseli négylábú társa egészségét, válasszon gabonamentes, azaz „Grain Free“ tápot.

A gabonamentes szárazeledel előnyei és hátrányai

+ minőség, biztosítja a szükséges tápanyagokat és energiát - ár
+ csökkentheti az egészségügyi szövődmények és az allergia kockázatát
+ jót tesz a szőrnek
+ kisebb mennyiségre van szükség belőle, mint a gabonaféléket tartalmazó szárazeledelekből
+ kevesebb macskaalomra van szükség, a macska ugyanis a táp nagy részét megemészti

A magas gabonatartalmú szárazeledel előnyei és hátrányai

+ ár - nem biztosítja a szükséges tápanyagokat
+ könnyen hozzáférhető élelmiszerboltokban - gyakran allergiás reakciót okoz
- nem tesz jót a szőrnek és az emésztésnek
- nagyobb mennyiségre van belőle szükség
 • Szénhidrátok

A szárazeledel szénhidrát-tartalmának lényeges alacsonyabbnak kell lennie (max. 25%). Fontos a szénhidrát konkrét fajtája is. A macskák emésztőrendszere legkönnyebben a rizzsel és a burgonyával boldogul. A tápok leggyakrabban azonban búzát és kukoricát tartalmaznak, ezek pedig allergiás reakciót válthatnak ki. A szójára még ennél is jobban figyeljünk, azt ajánlatos teljesen kerülni.

 • Zsírok

A zsírok a macskák számára fontos összetevők az emésztő- és vesefunkciók megfelelő működésének megőrzésére. Ez esetben is fontos az állati eredet (pl. hal). Az ideális arány az össztartalom 9 – 20 %-a. A háziállat aktív természetétől is függ, hogy milyen zsírtartalmú tápot választunk neki. A magasabb zsírtartalmú állateledel jobban eltelíti az állatot, ezáltal kevesebbre van belőle szükség.

 • Egyéb összetevők

A száraz macskaeledelek más összetevőket is tartalmaznak, arányaiban jóval kevesebbet, mint az eddig említett összetevőkből. Bizonyos összetevők pozitív hatással bírnak a macskára, mások azonban épp ellenkezőleg, ártalmasak. A zöldségek, a tönköly stb. nem árt, de nem is használ. Feltételezve, hogy a szárazeledel tartalmaz minden fent említett pozitív összetevőt, egy egészséges macska fejlődéséhez ez elég, nincs szükség egyéb étrendkiegészítőkre.

Szükséges tápanyagok

Káros anyagok

Rostanyagok – segítik a megfelelő emésztést Mesterséges színezék és tartósítószerek
Prebiotikumok és probiotikumok BHA, BHT, propil-gallát, kálium-szorbát
Hamu
Aminosavak – taurin, arginin és triptofán
Tipp!

Általában érdemes azokra a szárazeledelekre fókuszálni, amelyeken részletesen fel van tüntetve az összetétel. Az olyan típusú kifejezések, mint „az EU-ban engedélyezett adalékanyagok“ épp az említett káros anyagokat takarhatják. Kerülje az olyan homályos megfogalmazásokat is, mint pl. „állati/növényi eredetű melléktermékek”.

2. A szárazeledel energiatartalma és adagolása

Az energiatartalom egy további adat, amit feltüntetnak a táp leírásában és csomagolásán. Kalóriában, élősúly kilogrammra lebontva kerül megadásra – kcal/kg. Az előírt mennyiség betartása biztosítja macskánk számára a szükséges tápanyagbevitelt, így elkerülhető az esetleges elhízás vagy alultápláltság. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mennyire aktív napközben a macska.

Energiaérték áttekintő táblázat az egy élősúly kilogrammra jutó kalóriaszükségletről:

Súly 1 kg 2 kg 3 kg 4 kg 5 kg 6 kg 7 kg 8 kg
Kölyökmacska, 0 – 12 hónap* 25 – 30 g 30 -55g 45 – 85 g 65 – 115 g 80 – 115 g 95 –110 g 110 – 115 g 115 – 125 g
Felnőtt macska1- 9 év 20 – 25 g 30 – 35 g 45 – 50 g 55 – 60 g 65 – 75g 80 – 85 g 90 – 100 g
Szenior macska 10 év felett 25 – 30 g 35 – 40 g 45 – 55 g 55 – 70 g 70 – 80 g 80 – 95 g 90 – 110 g

*A megfelelő növekedéshez egy kölyökmacskának az első pár hónapban nagyobb mennyiségű minőségi táplálékra van szüksége, ezért kerülnek megadásra nagyobb adagok. A táblázat csak tájékoztató jellegű, fontos, hogy a konkrét állateledel csomagolásán feltüntetett instrukciók alapján járjunk el.

3. Száraz macskaeledel kiválasztása az állat kora alapján

A szárazeledelek a macskák kora szerint különböző arányban tartalmaznak tápanyagokat, nevezetesen vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírokat. A gyártók igyekeznek megkönnyíteni a választást az egyes termékek konkrét megjelölésével. Gyakran használják a Junior (kölyökmacska), Adult (felnőtt macska), Szenior (idősebb macska) stb. kifejezéseket.

 • Szárazeledel kölyökmacskáknak (Junior) – kisebb darabok, hogy könnyebben szétrágható legyen; magasabb vitamin, tápanyag és zsírtartalom
 • Szárazeledel felnőtt macskáknak (Adult) – kiegyensúlyozott arányban tartalmazzák a fent említett hasznos tápanyagokat
 • Szárazeledel idős macskáknak (Senior) – mérete és keménysége az idős macskák fogazatához igazodik, nagyobb mennyiségben tartalmaz fehérjét, energiatartalma pedig csökkentett

4. Speciális szárazeledelek macskáknak

Napjainkban már számos speciális macskatáp is létezik. A gyártók elsősorban beteg, ivartalanított és elhízásra hajlamos macskákra összpontosítanak. Ismét azt ajánljuk, hogy az összetevők alapján ellenőrizze, hogy melyik szárazeledel a legmegfelelőbb.

 • Szárazeledel érzékeny emésztésű macskáknak – könnyű szárazeledel emésztést segítő összetevőkkel, általában minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaz gabonaféléket
 • Szárazeledel ivartalanított macskáknak – alacsonyabb energiatartalom, a kasztrált macskák súlygyarapodásának elkerülésére
 • Szárazeledel túlsúlyos macskáknak – alacsonyabb energiatartalom, hosszútávú használat során a macska súlya csökken
 • Szárazeledel érzékeny bőrű macskáknak – megelőzi az allergiát (különösen a gabonafélék vonatkozásában)
 • Szárazeledel vemhes és szoptató macskáknak – magasabb vitamin és ásványi anyag tartalom valamint fokozott energiabevitel jellemzi
 • Szárazeledel beltéri macskáknak – csökkentett energiaérték

5. A száraz macskaeledelek ára

Mivel a szárazeledel a házimacskák alap táplálékforrása, a macskatáp kiválasztása során elsősorban a minőségre koncentráljon. Ez természetesen befolyásolja a szárazeledel árát is. Általában elmondható, hogy minél költségesebb a szárazeledel előállítása (minőségi alapanyagok használata), annál drágább lesz a termék ára. Ahogy azonban arról már említést tettünk, a magas ár nem garancia a minőségre, ezért ajánlatos mindig részletesen tanulmányozni az összetevőket. Így elkerülhető, hogy sok pénzt invesztáljunk rossz minőségű szárazeledelbe.

A piacon fellelhető minőségi száraz macskatápok hozzávetőleges ára megközelítőleg 1500 – 2500 Ft/kg között mozog.

Lényegesen olcsóbbak a gabonaféléket tartalmazó macskatápok, melyek azonban nem alkalmasak hosszútávú fogyasztásra. Ezek ára kb. 750 – 1500 Ft/kg.

Paraméterek meghatározása
Akció
Whiskas Marhahúsos macskaeledel 14 kg Whiskas Marhahúsos macskaeledel 14 kg
Whiskas Marhahúsos macskaeledel 14 kg

Whiskas marhahúsos Száraz macskaeledel teljes értékű, kiegyensúlyozott emésztést biztosító tápláló eledel, felnőtt macskák számára. Tele marhahúsos párnácskákkal, az igazán ínycsiklandozó étrendért.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
Akció
Whiskas Csirke macskaeledel 14 kg Whiskas Marhahúsos macskaeledel 14 kg
Whiskas Csirke macskaeledel 14 kg

Whiskas Adult szárazeledelek a cicák igényeinek megfelelően a ropogós, töltött falatkák mellett immáron zöldborsó és sárgarépa ízesítésű falatokat is tartalmaznak, hogy kis kedvencünk még vidámabb és életerősebb legyen.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
Friskies Cat Indoor 10kg Whiskas Marhahúsos macskaeledel 14 kg
Friskies Cat Indoor 10kg

Friskies Cat Indoor komplex macskaeledel, elsősorban beltéri macskáknak. A beltéri állatok hajlamosak az elhízásra a kevés mozgás miatt, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jusson szervezetük. A Friskies minden tápanyagot megad cicájának, hogy az egészséges és boldog legyen.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
Fitmin cat For Life Adult Fish and Chicken 8 kg Fitmin cat For Life Adult Fish and Chicken 8 kg
Fitmin cat For Life Adult Fish and Chicken 8 kg

Ha minőségi, gabonamentes eledelt keresel, nem fogsz hibázni, ha a Fitmin For Life-t választod. A cicáknak és felnőtt macskáknak szánt granulátumok, több, mint 20% friss húst, gyógynövényeket, vitaminokat és ami a legfontosabb, fejlődést támogató összetevőket tartalmaznak.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
Akció
Whiskas Tonhal 14 kg Fitmin cat For Life Adult Fish and Chicken 8 kg
Whiskas Tonhal 14 kg

Whiskas tonhallal töltött falatkák ideális táplálékforrásul szolgál felnőtt macskáknak. A tonhal zöldséggel egy teljes értékű eledel felnőtt macskák számára. Minőségi fehérjedús húst, természetes olajokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
Akció
Whiskas Sterile macskaeledel 14 kg Fitmin cat For Life Adult Fish and Chicken 8 kg
Whiskas Sterile macskaeledel 14 kg

Whiskas Sterile teljes értékű eledel, felnőtt ivartalanított macskák számára. Minőségi, fehérjedús húst, természetes olajokat, ásványi anyagokat, mint amilyen a taurin (az egészséges látásért), valamint A-, E- és D3-vitaminokat tartalmaz.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
SHELMA Gabonamentes granulátum friss lazaccal és szuperélelmiszerekkel, 8 kg SHELMA Gabonamentes granulátum friss marhahússal és szuperélelmiszerekkel, 8 kg
SHELMA Gabonamentes granulátum friss lazaccal és szuperélelmiszerekkel, 8 kg

Olyan szuperélelmiszerekkel ellátott teljes értékű táp, mint a spirulina, homoktövis és gyógynövények, amelyek javítják a természetes védekezőképességet. A SHELMA 8 kg-os gabonamentes granulátum friss lazaccal és szuperélelmiszerekkel, alkalmas felnőtt ivartalanított és sterilizált macskák számára.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
SHELMA Gabonamentes granulátum friss marhahússal és szuperélelmiszerekkel, 8 kg SHELMA Gabonamentes granulátum friss marhahússal és szuperélelmiszerekkel, 8 kg
SHELMA Gabonamentes granulátum friss marhahússal és szuperélelmiszerekkel, 8 kg

Olyan szuperélelmiszerekkel ellátott teljes értékű táp, mint a spirulina, homoktövis és gyógynövények, amelyek javítják a természetes védekezőképességet. A SHELMA 8 kg-os gabonamentes granulátum friss marhahússal és szuperélelmiszerekkel, alkalmas felnőtt ivartalanított és sterilizált macskák számára.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
Purina Cat Chow Kitten 1,5kg SHELMA Gabonamentes granulátum friss marhahússal és szuperélelmiszerekkel, 8 kg
Purina Cat Chow Kitten 1,5kg

Adjon meg cicájának minden tápanyagot, amire szüksége van ahhoz, hogy csodálatos macskává váljon ezzel a recepttel.

Átvehető akár: 2024.3.11 - 2024.3.13

Partnerünktől: TvFit.cz
Friskies Cat marhahússal, csirkével és zöldségekkel 10 kg PreVital Száraztáp granulátum, macska, Adult, marha 4x1,4 kg
Friskies Cat marhahússal, csirkével és zöldségekkel 10 kg

A Friskies Cat Adult teljes értékű eledel felnőtt macskáknak, marhahússal, csirkével és zöldségekkel.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
Akció
PreVital Száraztáp granulátum, macska, Adult, marha 4x1,4 kg PreVital Száraztáp granulátum, macska, Adult, marha 4x1,4 kg
PreVital Száraztáp granulátum, macska, Adult, marha 4x1,4 kg

Teljes és kiegyensúlyozott száraztáp omega 6 zsírsavakat és cinket tartalmaz az egészséges bőr és a fényes szőrzet támogatása érdekében. E- és C-vitaminnal rendelkezik az immunrendszer támogatására. Prevital granulátum macska Adult 4×1,4 kg marha alkalmas felnőtt macskák számára

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL
Akció
Whiskas Junior csirkehúsos szgranule árazeledel 14 kg PreVital Száraztáp granulátum, macska, Adult, marha 4x1,4 kg
Whiskas Junior csirkehúsos szgranule árazeledel 14 kg

Whiskas Junior szárazeledel az örökmozgó kiscicák, valamint a vemhes és szoptatós cicamamák számára lett kifejlesztve. A Whiskas eledel ízletes, fehérjedús húsokból és vitaminokból készül, így biztosítja minden kis apróságnak a megfelelő energia szükségletet.

Átvehető akár: 2024.3.6

Partnerünktől: MALL

Száraz macskaeledel

Tudja már, hogy milyen macskaeledellel szeretné etetni négylábú kedvencét?

A Mall.hu oldalán száraz macskaeledelek széles választékát találja. Olyan megbízható márkák állateledelei közül választhat, mint a Brit Care, a Purina Pro Plan, az Ontario, a Royal Canin, a Whiskas, a Taste of the Wild, a Calibra, az Eukanuba, a Carnilove stb.

Ezen kívül rengeteg egyéb kiegészítő tápot, többek között alutasakos és konzerv macskaeledeleket, jutalomfalatokat is talál oldalunkon.

Lepje meg kedvencét kényelmes macskaággyal, minőségi tálakkal, alomtálcával, és gondoskodjon szórakozásáról is, szerezzen be kaparófát, pihenőhelyet és játékokat is. Utazáshoz pedig jól jön egy utazótáska vagy egy szállítóbox.

Macskája értékelni fogja a szeretetteljes és minőségi törődést.